Αγροτικοί Σύλλογοι: Δριμύ κατηγορώ σε παρέμβασή τους για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγροτικοί Σύλλογοι: Δριμύ κατηγορώ σε παρέμβασή τους για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

«Για τους πραγματικούς αγρότες η λέξη ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί διαχρονικά συνώνυμο της διαφθοράς»

Σε παρέμβαση για το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ προέβησαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φιλιατρών, Ιεράπετρας Λασιθίου, Σητείας Λασιθίου, Τυμπακίου Ηρακλείου και Καντάνου – Σελίνου Χανίων, «ως εκπρόσωποι των αγροτών μας, των πραγματικών αγροτών που μοχθούν καθημερινά στο χωράφι τους» όπως σημειώνουν.

Αναλυτικά επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους: «Είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε δημόσια την άποψή μας σχετικά με το μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει στη διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών πανελλαδικά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Για τους πραγματικούς αγρότες η λέξη ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί διαχρονικά συνώνυμο της διαφθοράς και ενός καλά στημένου κομματικού και ψηφοθηρικού μηχανισμού, όπως άλλωστε υπάρχουν και πολλοί άλλοι τέτοιοι μηχανισμοί (θα αναφερθούμε παρακάτω).

Για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες αυτή η κατηγορία αγροτών γνώριζαν και γνωρίζουν ότι προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος σε αυτό το μηχανισμό εξαπάτησης και οικονομικών ωφελημάτων, είναι πρώτα να συνταχθεί στον κομματικό βραχίονα της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλιώς δε γίνεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κλάδος των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ένας κλάδος με επενδύσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ / στρέμμα, για τον οποίο κλάδο ζητούσαμε επανειλημμένα να ενταχθεί στο καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων, με ποσά αντάξια οικονομικού αποτελέσματος που προσθέτει στο ΑΕΠ και με σκοπό να ανταπεξέλθουν οι παραγωγοί στο υψηλό κόστος καλλιέργειας. Αντ’ αυτού, υπήρξε άρνηση από όλες τις πολιτικές ηγεσίες του ΥπΑΑΤ με διάφορες προφάσεις, αλλά ο πραγματικός λόγος για αυτή τη στάση τους ήταν ότι τα 50.000 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών ανά την Ελλάδα αφορούσαν ένα σχετικά μικρό αριθμό ιδιοκτητών, άρα και ψήφων. Και για αυτό το λόγο δεν ικανοποιήθηκε ποτέ αυτό το αίτημα.

Επιπλέον, σήμερα γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να εξομοιωθούν το σύνολο των Ελλήνων αγροτών με αυτό το καθεστώς διαφθοράς, ενώ η πλειοψηφία όσων εμπλέκονται σε αυτό το σκάνδαλο δεν έχουν καμία σχέση με τον αγροτικό επάγγελμα, είτε όντας ετερο-επαγγέλματίες είτε συστάθηκαν με αποκλειστικό σκοπό να απομυζήσουν τις επιδοτήσεις από την Ε.Ε.

Γίνεται, επίσης, συντονισμένη προσπάθεια να στοχοποιηθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μόνο από την περιοχή της Κρήτης, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι αυτό το κύκλωμα είχε πλοκάμια σε όλη την επικράτεια, με άρτια οργανωτική δομή, που μοίραζε σε περιοχές ολόκληρη την Ελλάδα, για να ελέγχουν καλύτερα τη διαδικασία στρατολόγησης των ψηφοφόρων. Αν, βέβαια, επεκταθούν οι έλεγχοι και σε άλλες παράπλευρες δραστηριότητες (βλέπε ορισμένες ΕΑΣ σε όλη την Ελλάδα από το 1980), τότε θα διαπιστωθεί ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, όταν πολλοί αγρότες ανακάλυπταν τις περιουσίες να έχουν καταπατηθεί και επιχειρούσαν να διεκδικήσουν το δίκιο τους, η απάντηση από τις υπηρεσίες ήταν συγκεκριμένη: “Όλο αυτό γίνεται για φτάσουν τα χρήματα στην ελληνική οικονομία”, υποβιβάζοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι οι τσέπες που τελικά έμπαιναν τα χρήματα δεν ήταν των δικαιούχων.

Και προφανώς, όλο αυτό το σύστημα ήταν γνωστό σε όλες τις υπηρεσιακές βαθμίδες, αφού σε κάθε συνάντησή μας, διαχρονικά, εμείς ενημερώναμε τους πάντες για αυτή την παθογένεια του ΟΠΕΚΕΠΕ). Άλλωστε, η πληροφορία των ελεύθερων αγροτεμαχίων ανά την επικράτεια προερχόταν άνωθεν, μεταφερόταν μέσω των εμπλεκόμενων (ΚΥΔ κ.τ.λ.) στους υποτιθέμενους αγρότες και έπειτα επέστρεφε με συμπληρωμένα τα στοιχεία τους, προς πληρωμή!

Όπως γίνεται αντιληπτό, κανένας από όσους συνδιαλεγόταν με αυτό το σύστημα δε θα προχωρούσε σε οποιαδήποτε κίνηση, εάν δεν είχε δεδομένη την ανώτερη πολιτική κάλυψη για αυτές τις ενέργειες.

Δυστυχώς, όμως, πολλοί αγρότες έπεσαν θύμα διπλής εξαπάτησης, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία τους (ΑΦΜ κ.τ.λ.) χωρίς να έχουν γνώση για αυτό και ενημερωνόταν μόνο όταν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής της ενίσχυσης, για ευνόητους λόγους…

Επίσης, όπως αναφέραμε προηγουμένως, αντίστοιχες πρακτικές εφαρμόζονται ακόμα και σήμερα, σε πολλούς άλλους Οργανισμούς, όπως, για παράδειγμα, στον ΕΛΓΑ, όπου διαχρονικά υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές μόνιμοι “δότες” ασφαλιστικών εισφορών για τις καλλιέργειές τους, χωρίς ποτέ να αποζημιωθούν για καταστροφές που έχουν υποστεί, ενώ άλλες περιοχές εμφανίζονται ως μόνιμοι “λήπτες” ασφαλιστικών αποζημιώσεων. Γιατί άραγε;

Με βάση τα παραπάνω:

-Απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου από τη δικαιοσύνη και πρωτίστως για τα πρόσωπα που αποκόμιζαν τα τεράστια ποσά σε ετήσια βάση, αποκαλύπτοντας συγχρόνως και όλες τις διασυνδέσεις τους με τα υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού, υπουργείων κ.ά.

-Επίσης, να γίνει έρευνα σε βάθος πολλών ετών γιατί το σύνολο των χρημάτων που στερήθηκαν οι πραγματικοί αγρότες τα τελευταία χρόνια είναι ιλιγγιώδες

-Ταυτόχρονα, να σταματήσει η προσπάθεια εξομοίωσης όλων των αγροτών για αυτό το θέμα, με σκοπό να συγκαλυφθούν οι πολιτικές ευθύνες και να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη

-Απαιτούμε επίσης, όχι μόνο τη συνολική επιστροφή των υπεξαιρεμένων χρημάτων, αλλά και την παραδειγματική τιμωρία όλων των εμπλεκομένων

-Τονίζουμε δε ότι οποιοδήποτε πρόστιμο της Ε.Ε. προς τη χώρα μας πρέπει να πληρωθεί προσωπικά από όσους είχαν την πολιτική και διοικητική ευθύνη για τη διαχείριση αυτών των χρημάτων. Σε καμία περίπτωση δε μας αρκεί μία δήλωση μεταμέλειας ή αποτυχίας ή αναγνώρισης των ευθυνών εάν δε συνοδεύεται από χρηματική αποζημίωση από τους ίδιους.

Κλείνοντας, αναφέρουμε ότι σε καμία περίπτωση δε θα δεχθούμε το συμψηφισμό επόμενων κονδυλίων για τις αγροτικές επιδοτήσεις από την Ε.Ε., για λάθη, παραλείψεις ή ενδεχομένως στοχευμένες ενέργειες από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, που οδήγησαν σε απώλεια χρημάτων από τους δικαιούχους αγρότες. Αν αυτό γίνει, θα είναι άλλη μία μελανή σελίδα για τον πρωτογενή τομέα και θα αποτελεί πραγματικά κατάντια για τη χώρα μας».