Το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών θέτει ζήτημα ασφάλειας και προχωρά σε εξώδικη διαμαρτυρία
Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» και κατάρρευσης βρίσκονται η λειτουργία των κλινικών και οι αντοχές των γιατρών στις δύο Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Καλαμάτας και το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσής τους δεν αποκαλύπτεται σήμερα. Ήδη μέσα στο Φεβρουάριο, με δύο πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του «Θάρρους», έχουμε καταγράψει με σαφήνεια το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι Παθολογικές Κλινικές λόγω της υποστελέχωσής τους, ενώ χθες με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας θέτει ξεκάθαρα ζητήματα ασφάλειας της υγείας των ασθενών και των ιατρών που υπηρετούν εκεί.
Δύο κλινικές, 5 παθολόγοι
Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο των Ειδικευμένων Ιατρών, σήμερα, στις δύο Παθολογικές Κλινικές της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας, υπηρετούν μόλις πέντε παθολόγοι. Από αυτούς, η μία είναι επικουρική και η άλλη αποσπασμένη από το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας. Δηλαδή, λειτουργούν με ποσοστό κάλυψης κάτω του 50% των οργανικών θέσεων, και μάλιστα βάσει ενός παρωχημένου οργανογράμματος που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές, αυξημένες ανάγκες.
Κι όμως, η Διοίκηση του Νοσοκομείου, η 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, επισημαίνουν οι γιατροί, αξιώνουν πλήρη και ασφαλή κάλυψη των εφημεριών.
«Θα μπορούσαμε να πολυμελίσουμε ή να κλωνοποιήσουμε τους ιατρούς. Αυτό θα βόλευε, καθώς άμεσα ο αριθμός τους θα μπορούσε να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί!», παρατηρούν δεικτικά.
«Αν οι υποσχέσεις έφερναν γιατρούς, οι κλινικές θα είχαν πληθώρα προσωπικού. Στην πράξη, όμως, αυτό που έχει διπλασιαστεί δεν είναι ο αριθμός των ιατρών, αλλά η εργασιακή τους εξάντληση. Οι ιατροί ζουν με πολυάριθμες 24ωρες εφημερίες, με ελάχιστα ρεπό εργασίας, με χρωστούμενες κανονικές άδειες από χρόνια, με επιβάρυνση της σωματικής και πνευματικής τους υγείας και, τελικά, σε μία διόλου ελκυστική κατάσταση για έναν ιατρό. Βέβαια υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως μια κατεπείγουσα μαζική προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων παθολόγων, αλλά αυτές αποτελούν μόνο ωραία λόγια και πανηγυρικές υποσχέσεις».
Κατάρρευση
«Πανηγυρικά λοιπόν σήμερα φτάσαμε στην κατάρρευση των Παθολογικών Κλινικών», σημειώνουν στην ανακοίνωση και εξηγούν: «Στις 30 Ιανουαρίου 2026 η διευθύντρια της Β’ Παθολογικής Κλινικής ενημέρωσε τη Διοίκηση, το Επιστημονικό Συμβούλιο και το διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας ότι αδυνατεί να καλύψει όλες τις ημέρες του Φεβρουαρίου με ειδικευμένο παθολόγο σε 24ωρη εφημερία. Οι δύο ιατροί της κλινικής έχουν φτάσει στα όρια της υπερεργασίας. Το ίδιο πρόβλημα καταγράφεται και για τον Μάρτιο, με τρεις ακάλυπτες ημέρες.
Η επισήμανση ήταν ξεκάθαρη: η υποστελέχωση και η κόπωση αυξάνουν τον κίνδυνο ιατρικού σφάλματος. Η ευθύνη, σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να βαραίνει τον εξουθενωμένο γιατρό, αλλά εκείνον που επιβάλλει συνθήκες που γεννούν τον κίνδυνο.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο και ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας στήριξαν τη θέση της διευθύντριας και πρότειναν λύσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο, ωστόσο, κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των γιατρών Μ. Μάκαρης), τις απέρριψε. Αντί για ουσιαστική παρέμβαση, επέλεξε την “παλιά και δοκιμασμένη” συνταγή: εντέλλεσθε. Δηλαδή, διατάσσει τις δύο ιατρούς να υπερβούν τα όρια αντοχής τους και να καλύψουν τα κενά».
Σοβαρά ζητήματα
Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή εγείρει τρία σοβαρά ζητήματα:
-Ζήτημα ασφάλειας: Η εξάντληση δεν είναι αφηρημένη έννοια. Είναι παράγοντας κινδύνου για τον ασθενή και τον ιατρό.
-Ζήτημα νομιμότητας: Οι ώρες εργασίας των ιατρών ρυθμίζονται από συγκεκριμένη νομοθεσία. Κανείς δε δικαιούται να επιβάλλει εργασία πέραν των νόμιμων ορίων.
-Ζήτημα θεσμικής ευθύνης: Η ελληνική κοινωνία έχει πληρώσει ακριβά την αδιαφορία για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Η υγεία των πολιτών δεν μπορεί να στηρίζεται στην εξουθένωση του υγειονομικού προσωπικού.
Καταλήγοντας αναφέρουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι «έκτακτη πίεση», αλλά προβλέψιμη κατάληξη ετών αδράνειας. Το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για την υποστελέχωση, αλλά καμία ουσιαστική λύση δε δόθηκε. Επίσης, τονίζουν ότι οι εξαγγελίες για νέες κλινικές -νευρολογική και πνευμονολογική- παραμένουν ανεφάρμοστες, καθώς και εκεί το προσωπικό είναι ανεπαρκές, καθώς και ότι το κενό των παθολόγων δεν καλύπτεται με εφημέρευση άλλων ειδικοτήτων, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής εφημερία με μόνο ειδικευόμενο ιατρό χωρίς ειδικευμένο παθολόγο παρόντα.
«Μία και μόνη λύση υπάρχει και είναι η ενίσχυση των νοσοκομείων του νομού με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Τότε και μόνο τότε θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ασφάλεια της παροχής υπηρεσιών υγείας που αξίζει ο κάθε πολίτης.
Το Σωματείο μας με τα δεδομένα αυτά προχωρά σε εξώδικη διαμαρτυρία, τη γνωμoδότηση δικηγόρου στον οποίο απευθυνθήκαμε και τη σύνταξη εφημεριακού προγράμματος από τη διοίκηση με “εντέλλεσθε”, ουσιαστικά, προς τις δύο εξουθενωμένες συναδέλφους για υπερεφημέρευση, δηλώνοντας πως παραστέκεται στις αιτιάσεις και τις επιφυλάξεις τους για την ασφάλεια τόσο της δικής τους υγείας όσο και αυτής των συμπολιτών μας ασθενών της Παθολογικής Κλινικής».
Της Βίκυς Βετουλάκη










