Έχει “κολλήσει” η διαδικασία των μελετών για το νέο μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης

Έχει “κολλήσει” η διαδικασία των μελετών  για το νέο μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης

Μόνο η μουσειολογική προμελέτη έχει ετοιμαστεί για το νέο μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ σύμφωνα με τη σχετική προγραμματική σύμβαση, θα έπρεπε να κοντεύει να ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών του έργου.

Οι μελέτες δεν έχουν προχωρήσει επειδή χρειάζεται να αποκτηθούν επιπλέον δύο ακίνητα, κάτι που θα γίνει με τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης, ενώ η απόφαση για την προσωρινή τιμή μονάδας αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου.

Τη συγκεκριμένη ενημέρωση έκανε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κώστα Γεωργακόπουλου, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Ο δήμαρχος σημείωσε πως το υπουργείο Πολιτισμού έχει κρίνει ότι είναι απαραίτητα τα δύο ακίνητα που πρόκειται να αποκτηθούν, ενώ χωρίς αυτά δεν μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια οι όροι δόμησης και να προχωρήσουν οι μελέτες.

Υπενθύμισε ότι οι μελέτες γίνονται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που έχουν συνάψει το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Μεσσήνης, ο οποίος έχει διαθέσει για το έργο οικόπεδα με συνολικό εμβαδόν περίπου 9 στρεμμάτων.

Πάντως, ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε πως θεωρεί ότι η διαδικασία για την απόκτηση των δύο επιπλέον ακινήτων θα έπρεπε να έχει πιο γρήγορο ρυθμό.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Γεωργακόπουλος, που ήταν δήμαρχος του πρώην Δήμου Ιθώμης και επί της θητείας του είχαν αποκτηθεί τα οικόπεδα που προσφέρονται τώρα από τον Δήμο Μεσσήνης για το νέο μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, αφενός εξέφρασε ανησυχία ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου και, αφετέρου, σημείωσε ότι όταν ήταν δήμαρχος ο σχεδιασμός που είχε γίνει, σε συνεννόηση με τον αείμνηστο Πέτρο Θέμελη, ήταν απλά να γίνει μια προσθήκη στο υπάρχον μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης και ο υπόλοιπος χώρος να αξιοποιηθεί για τη στάθμευση αυτοκινήτων και τη δημιουργία τουριστικού περιπτέρου.
Στ.Μ.