Μελέτη για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του οδικού άξονα της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, με τις αλλαγές να αφορούν, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή νέου ισόπεδου κόμβου και ανισόπεδου ημι-κόμβου στην περιοχή της Καρποφόρας, καθώς και την αναμόρφωση της οδικής σύνδεσης της ειδικής τουριστικής υποδομής «Γκολφ Κυνηγού», αναρτήθηκε στο Περιβαλλοντικό Μητρώο του ΥΠΕΝ.
Η διαδικασία αφορά τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που είχε εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2025 για το έργο «Μελέτη οδικού άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (Φιλιατρά – Πύλος – Καλαμάτα), τμήματα Ριζόμυλος – Πύλος και Πύλος – Μεθώνη». Η προθεσμία για τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών ξεκίνησε στις 30 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 2 Οκτωβρίου 2026.
Ο νέος οδικός άξονας που κατασκευάζεται έχει μήκος περίπου 49 χιλιομέτρων και αποτελείται από τρία τμήματα: Καλαμάτα – Ριζόμυλος μήκους 16,4 χλμ., Ριζόμυλος – Πύλος μήκους 24,4 χλμ. και Πύλος – Μεθώνη μήκους 7,9 χλμ.
Κόμβος στην Καρποφόρα
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά στην κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην Καρποφόρα, στη Χ.Θ. 22+406 του τμήματος Ριζόμυλος – Πύλος.
Ο νέος κόμβος σχεδιάζεται με βασικό στόχο να εξασφαλίσει ασφαλέστερη πρόσβαση στις μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις της Costa Navarino στην ευρύτερη περιοχή του Ριζόμυλου, αλλά και να βελτιώσει τη σύνδεση των τοπικών προορισμών, μεταξύ των οποίων η Καρποφόρα και ο Ριζόμυλος, με τον νέο οδικό άξονα.
Πρόκειται για κυκλικό κόμβο μίας λωρίδας κυκλοφορίας, στον οποίο θα συνδέεται και η κάθετη οδός ΚΟ11. Η αρτηρία του νέου οδικού άξονα δεν αλλάζει χάραξη, αλλά θα απαιτηθούν τοπικές διαμορφώσεις του οδοστρώματος, κυρίως για τη δημιουργία των διαχωριστικών νησίδων και την προσαρμογή στην κυκλοφοριακή λειτουργία του κόμβου.
Η μελέτη προβλέπει κυκλικό κόμβο εξωτερικής διαμέτρου 46 μέτρων, σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί ακόμη και βαρέα οχήματα και φορτηγά με ρυμουλκούμενο.
Παράλληλα, προβλέπεται τροποποίηση της χάραξης της κάθετης οδού ΚΟ11, ώστε να προσαρμοστεί στον νέο κόμβο. Για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν απαιτούνται έργα αντιστήριξης.
Και ανισόπεδος ημι-κόμβος
Σε κοντινή απόσταση, στη Χ.Θ. 24+088, προβλέπεται η κατασκευή ανισόπεδου ημι-κόμβου Καρποφόρας, ο οποίος αποτελεί επίσης νέα παρέμβαση στον σχεδιασμό του έργου.
Ο ημι-κόμβος έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την πρόσβαση προς και από την Καλαμάτα και να εξυπηρετεί τόσο τις τουριστικές εγκαταστάσεις της περιοχής Ριζόμυλου όσο και τις ανάγκες των οικισμών Καρποφόρας και Ριζόμυλου, αλλά και της Παραλίας Πεταλιδίου.
Ο σχεδιασμός προβλέπει δύο κλάδους εισόδου και εξόδου, οι οποίοι θα συνδέονται μέσω δύο νέων κυκλικών κόμβων με την κάθετη οδό ΚΟ16. Η συγκεκριμένη οδός αποκαθιστά τη λειτουργία της υφιστάμενης επαρχιακής σύνδεσης Ριζόμυλου – Κορώνης.
Για την ανάπτυξη του ημι-κόμβου διατηρείται η προβλεπόμενη κάτω διάβαση της ΚΟ16, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις, ώστε να προσαρμοστεί στη νέα κυκλοφοριακή διάταξη.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι και στην περίπτωση του ημι-κόμβου δεν αλλάζει η βασική χάραξη της αρτηρίας. Οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως στις λωρίδες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης, τις προσβάσεις και τις συνδέσεις με το τοπικό οδικό δίκτυο.
Νέα σύνδεση με το «Γκολφ Κυνηγού»
Παράλληλα, η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης της ειδικής τουριστικής υποδομής «Γκολφ Κυνηγού» με το εθνικό οδικό δίκτυο.
Η υφιστάμενη σύνδεση προσαρμόζεται στον προβλεπόμενο κυκλικό κόμβο Ι.Κ.1α, στη Χ.Θ. 1+900. Για τον σκοπό αυτό προβλέπεται η κατασκευή νέου οδικού τμήματος μήκους περίπου 360 μέτρων, το οποίο θα συνδέει την υφιστάμενη οδό προς το «Γκολφ Κυνηγού» με τον νέο κυκλικό κόμβο.
Παράλληλα, καταργείται η προβλεπόμενη παράπλευρη οδός (SRR3a) και στη θέση της προβλέπεται νέα παράπλευρη οδός (SRR27), μήκους περίπου 150 μέτρων, για την εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών. Συνολικά, οι νέες τοπικές οδικές παρεμβάσεις ανέρχονται σε περίπου 375 μέτρα, μαζί με τη στοιχειώδη διάνοιξη που απαιτείται για την πρόσβαση σε ιδιοκτησίες.
Ο κυκλικός κόμβος Ι.Κ.1α επανασχεδιάζεται ως κόμβος μίας λωρίδας κυκλοφορίας, με εξωτερική διάμετρο 60 μέτρων. Οι προσαρμογές αφορούν κυρίως στις συνδέσεις με το τοπικό δίκτυο, ενώ η βασική οριζοντιογραφική και υψομετρική χάραξη της αρτηρίας παραμένει αμετάβλητη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, για την ανακατασκευή της οδικής σύνδεσης του «Γκολφ Κυνηγού» με τον νέο κυκλικό κόμβο δεν προβλέπονται μεγάλα τεχνικά έργα.
Οι προτεινόμενες αλλαγές επιχειρούν να προσαρμόσουν τον νέο οδικό άξονα στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούν οι τουριστικές επενδύσεις της Costa Navarino και η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Ριζόμυλου – Καρποφόρας.
Η διαδικασία περιβαλλοντικής τροποποίησης βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να καλούνται να υποβάλουν τις γνωμοδοτήσεις τους έως τις 2 Οκτωβρίου 2026.
Της Βίκυς Βετουλάκη

























