Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ζήτησε τροποποιήσεις σε όρους
Σε διορθώσεις και συμπληρώσεις της σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία του υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καλαμάτας προχώρησε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, έπειτα από παρατηρήσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου, με στόχο την προσαρμογή της σύμβασης στις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων του τεχνικού φακέλου του υδατοδρομίου.
Διόρθωση στοιχείων
Το υπουργείο, με έγγραφό του στις 23 Ιουνίου 2026, ζήτησε να διορθωθούν στοιχεία της σύμβασης που είχε υπογραφεί στις 31 Μαρτίου 2026, μεταξύ άλλων το όνομα του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και ο τίτλος της σύμβασης, καθώς και να τροποποιηθούν ή να προστεθούν όροι. Παράλληλα, ζήτησε την αποστολή των νομιμοποιητικών εγγράφων για τον ορισμό των προέδρων.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη νομική σύμβουλο του Ταμείου, η οποία επεξεργάστηκε το κείμενο και προχώρησε στις απαιτούμενες διορθώσεις, ώστε να εγκριθεί η σύμβαση σε ορθή επανάληψη.
Η πλωτή προβλήτα
Με τη διόρθωση της σύμβασης διορθώθηκε και το ζήτημα με το σχήμα της πλωτής προβλήτας, καθώς οριστικοποιήθηκε ότι θα είναι σε σχήμα «Γ», όπως προβλέπεται στη διακήρυξη του διαγωνισμού και στην απόφαση παραχώρησης του 2022.
Σημειώνεται ότι η παραχώρηση του χώρου είχε εγκριθεί το 2022 υπέρ της εταιρείας «Υδατοδρόμιο Καλαμάτας ΙΚΕ», η οποία ήταν η μοναδική συμμετέχουσα στον πλειοδοτικό διαγωνισμό. Το μηνιαίο αντάλλαγμα ορίστηκε στα 600 ευρώ, πλέον των προβλεπόμενων επιβαρύνσεων, για χρονικό διάστημα 12 ετών από την έγκριση της απόφασης παραχώρησης από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η χωροθέτηση προβλέπει την παραχώρηση χερσαίου χώρου 120 τετραγωνικών μέτρων στη δυτική προκυμαία, καθώς και θαλάσσιου χώρου για την εγκατάσταση πλωτής προβλήτας. Η κατασκευή και η λειτουργία του υδατοδρομίου αποτελούν υποχρέωση του παραχωρησιούχου, με δική του μέριμνα και δαπάνη.
Σε ό,τι αφορά τώρα την έναρξη λειτουργίας του υδατοδρομίου, είναι ένα ερώτημα που κανείς μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει με επιτυχία.
Της Βίκυς Βετουλάκη

























