Αγρότες…σπέρνουν την ανάπτυξη


ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2013-2014

Επιχειρηματίας πρόκειται σύντομα να γίνει ο μικροκτηνοτρόφος από τη Μεσσηνία, ο οποίος θα μεταποιεί το γάλα που παράγουν τα αιγοπρόβατά του σε τυροκομικά προϊόντα, χάρη στη μονάδα αξίας 300.000 ευρώ που ετοιμάζεται να κατασκευάσει με τη βοήθεια του κοινοτικού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το παράδειγμα είναι μόνο ένα από τα πολλά,  αγροτών και κτηνοτρόφων που έχουν τη δυνατότητα μέσω του αγροτικού «ΕΣΠΑ», από απλοί παραγωγοί να επενδύσουν στη μεταποίηση των προϊόντων τους.
Τυροκομεία, οινοποιεία, ελαιοτριβεία, μέχρι εγκαταστάσεις σαλιγκαροτροφίας και παραγωγής αρωματικών φυτών, συγκαταλέγονται στις συνολικά 6.000 επενδύσεις που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος για τα λεγόμενα «σχέδια βελτίωσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», τη διετία 2013-2014.

Μεταξύ των περιφερειών που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η Πελοπόννησος, η οποία και βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ αυτών που έχουν υποβάλει αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα.
Τον φάκελο «επενδύσεις στον αγροτικό τομέα» συζήτησαν την περασμένη  Δευτέρα με τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης και ο αναπληρωτής του Μάξιμος Χαρακόπουλος, που έγινε για την ανάπτυξη με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών υπουργείων.
Τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου για τις επενδυτικές προτάσεις που έχουν περάσει έως τώρα από γνωμοδοτικές επιτροπές, δείχνουν ότι από τους 7.735 φακέλους που έχουν υποβληθεί συνολικά, εκείνοι που τελικά θα πάρουν «πράσινο φως» θα ξεπεράσουν τους 6.000.
Εγκρίσεις έχουν δοθεί ήδη σε 874 επενδύσεις, αλλά ο ρυθμός είναι πάνω από 100 την εβδομάδα. Έως τα τέλη του έτους θα έχουν αξιολογηθεί και οι 7.735 προτάσεις, όπως εκτιμούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Συνολικά, τα ποσά που αναμένεται να επενδυθούν στην πραγματική αγροτική οικονομία, κυρίως τον επόμενο χρόνο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατομμύρια ευρώ θα είναι η κοινοτική και εθνική συμμετοχή.
Εκτός από επενδύσεις σε τρακτέρ, γεωργικά μηχανήματα και αποθήκες, όπως συνέβαινε στο προηγούμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, πρώτη φορά εγκρίνονται επενδύσεις που αποσκοπούν στην καθετοποίηση της ιδίας παραγωγής του αγρότη ή κτηνοτρόφου, από θερμοκήπια και αλλαντοποιεία μέχρι συσκευαστήρια και τυποποιητήρια φρούτων και κηπευτικών, στοχεύοντας στην υψηλή προστιθέμενη αξία των προϊόντων του.
Επιδοτούνται, για παράδειγμα, οινοποιεία βιολογικού κρασιού μαζί με εκσυγχρονισμό παλαιών οινοποιείων, σφαγεία – αλλαντοποιεία και τυποποίηση κρεατοσκευασμάτων, τυροκομεία – παραγωγή γιαουρτιού – τυποποίηση και συσκευασία βιολογικού γάλακτος, επεξεργασία και παραγωγή μεταξιού, συσκευασία σαλιγκαριών ή προϊόντων μελισσοκομίας, επεξεργασία – τυποποίηση δημητριακών (π.χ. ρύζι), εκσυγχρονισμός ελαιοτριβείων – συσκευαστηρίων για την παραγωγή και συσκευασία ποιοτικού ελαιολάδου, εγκαταστάσεις τυποποίησης και συσκευασίας επιτραπέζιας ελιάς, επεξεργασία αρωματικών φυτών, παραγωγή αιθέριων ελαίων κ.λπ.
Η ιστορία
Το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης προκηρύχθηκε έπειτα από πολλές καθυστερήσεις τον Ιανουάριο του 2011. Επί έναν και πλέον χρόνο, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2011 οπότε και ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων μέχρι και τον Αύγουστο του 2012, είχε βαλτώσει και η αξιολόγηση γινόταν με πολύ αργούς ρυθμούς. Έκτοτε, λόγω και της εντεινόμενης ύφεσης, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιτάχυνε τις διαδικασίες. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το τελευταίο δίμηνο έχουν αξιολογηθεί συνολικά 5.000 φάκελοι (με έμφαση στην κτηνοτροφία) και η Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου έχει προεγκρίνει τους 874.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης