Ενημέρωση για τα πυρηνελαιουργεία την Τρίτη


«Δεν υπεκφεύγω για το θέμα», δήλωσε ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης

 

«Δεν υπεκφεύγω. Δεν το έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου, ούτε θα το κάνω και τώρα», δήλωσε στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, απαντώντας έτσι στις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν εναντίον του για την απουσία του από τη συνέλευση των κατοίκων της Σκάλας, με κύριο θέμα τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά.
Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα και να ζητηθεί η αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων, αν δεν υπάρχουν στοιχεία και επισήμανε ότι από τις 12 Νοεμβρίου είχε ζητήσει με αίτησή του, από τον αντιπεριφεράρχη Μεσσηνίας Παν. Αλευρά, τη διενέργεια αυτοψίας και ελέγχου.

Στις 16 Νοεμβρίου του απάντησε ο κ. Αλευράς πως διενεργήθηκε έλεγχος δύο ημέρες νωρίτερα (στις 14) και πως τα αποτελέσματά του θα ανακοινωθούν όταν γίνουν γνωστά στην Περιφερειακή Ενότητα.
Ανέφερε επίσης, ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, η πρώτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/1/2011 αφορούσε τα πυρηνελαιουργεία, καθώς και ότι ζήτησε να συζητηθεί το θέμα των πυρηνελαιουργείων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως κι έγινε, χωρίς να ληφθεί απόφαση, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει φάκελος με δεκάδες έγγραφα που έχουν σταλεί σε όλες τις υπηρεσίες.
Γνωστοποίησε δε ότι μέχρι πέρσι, τα δύο πυρηνελαιουργεία λειτουργούσαν χωρίς περιβαλλοντικούς όρους, που απέκτησαν φέτος, πριν ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος και σημείωσε ότι περιμένει την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων, προκειμένου να εξεταστεί αν τα στοιχεία τους συμφωνούν με τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν εγκριθεί, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη, στην περίπτωση που συμβαίνει το αντίθετο.
Είπε πως προ μηνός περίπου, πριν ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος, ζήτησε την έγκαιρη εγκατάσταση μηχανημάτων μέτρησης των εκπεμπόμενων στοιχείων, αφού πέρσι τα μηχανήματα είχαν τοποθετηθεί προς το τέλος της περιόδου.
Υπογράμμισε πως προέχει η υγεία των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος ακολουθεί, ενώ ανακοίνωσε ότι την Τρίτη, θα συγκαλέσει σύσκεψη για ενημέρωση των προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων της περιοχής, από περιβαλλοντολόγο.
Ερωτηθείς ως προς την τύχη της μηνυτήριας αναφοράς που είχε κατατεθεί, δήλωσε άγνοια για το τι συμβαίνει και δεν υπάρχουν εξελίξεις, ενώ γνωστοποίησε και την πρόθεσή του να επισκεφθεί τον Εισαγγελέα για πληρέστερη ενημέρωση.
Επανέλαβε πως δεν είναι κατά της λειτουργίας επιχειρήσεων και επενδύσεων στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά, που θα φέρουν ανάπτυξη, αρκεί να λειτουργούν με τους κανόνες που υπάρχουν.        

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου