Επίσκεψη Σουηδών δημοσιογράφων στη Μεσσηνία


 

Στη Μεσσηνία βρέθηκαν για τέσσερις ημέρες, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη και σε συνεργασία με το συμπατριώτη μας στη Σουηδία, Αθανάσιο Ψαρούλη, ο οποίος και τους συνόδευσε, ο Σουηδός δημοσιογράφος Jonas Henningsson και η φωτογράφος Linda Gren.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να παρακολουθήσουν τη συγκομιδή της βρώσιμης ελιάς και τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου, να επισκεφθούν ελαιώνες, παραδοσιακά ελαιουργεία και νέου τύπου ελαιοτριβεία, μονάδες τυποποίησης ελαιολάδου και να μιλήσουν με αγρότες και ειδικούς για το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία.

 

Στόχος, να αποτυπώσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από το πέρασμα των χρόνων, την εξέλιξη της τεχνογνωσίας και την αξιοποίηση της ελιάς, σε συνδυασμό με τον πολιτισμό της ελιάς προς όφελος της κατά τόπους ανάπτυξης, κυρίως μέσω της ενίσχυσης του θεματικού τουρισμού και της αύξησης της κατανάλωσης των ελαιοκομικών προϊόντων, που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής.

 

Η επίσκεψη των Σουηδών ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο Ερευνητικό Μεσογειακό Περιβαλλοντικό Κέντρο στην Costa Navarino και εν συνεχεία στο Ανάκτορο του Νέστορα, για να φωτογραφήσουν την αποθήκη ελαιολάδου, που σώζεται μέχρι σήμερα, με τα πιθάρια όπου αποθηκευόταν το λάδι.

 

Ας σημειωθεί ότι ο Σουηδός δημοσιογράφος Jonas Henningsson, που έχει και στο παρελθόν καλύψει τη Μεσσηνία στο σκανδιναβικό Τύπο, σήμερα ορθογραφεί στη μεγαλύτερη ημερήσια απογευματινή εφημερίδα της Σκανδιναβίας “Aftonbladet”, με 380.000 φύλλα ημερησίως, συν τις ηλεκτρονικές επισκέψεις, ενώ θα καλύψει σε ειδικό εβδομαδιαίο ένθετο της εφημερίδας ρεπορτάζ για τη Μεσσηνία-Καλαμάτα με θέμα «Ελιά – Λάδι – Φύση – Πολιτισμός – Τουρισμός».

 

Πρόκειται για προσπάθεια που θα βοηθήσει τη δεδομένη χρονική περίοδο την τουριστική προβολή της Μεσσηνίας, καθόσον από την άνοιξη του 2013 θα αρχίσουν απευθείας πτήσεις από Σουηδία προς Καλαμάτα. Επιπλέον, θα ενισχύσει και θα προβάλλει το όνομα «Καλαμάτα» στην εμπορική αγορά της Σουηδίας και της Σκανδιναβίας και μέσω των εταιρειών που εισάγουν και εξάγουν ελαιόλαδο και ελιές.