Οχι στο λιγνιτωρυχείο σε Φαλάνθη και Χωματερό από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση


 

Αρνητική η απόφαση για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείου σε Φαλάνθη και Χωματερό

 

Τέλος στην προσπάθεια δημιουργίας λιγνιτωρυχείου σε Φαλάνθη και Χωματερό του Δήμου Πύλου – Νέστορος δόθηκε χθες, αφού ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων, Εμμανουήλ Αγγελάκας, υπέγραψε την αρνητική απόφαση για την υλοποίηση της. Έτσι, δεν ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τίτλο «Εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείων έκτασης 477,005 στρεμμάτων εντός της 30 Ο.Π. του Νομού Μεσσηνίας», που κατατέθηκε από την εταιρεία με την επωνυμία “COUVRA HOLDINGS LIMITED” ενώπιον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου.

 

Ο γενικός γραμματέας, αφού εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια που προβλέπει ο νόμος, έλαβε υπόψη του τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών, των επιστημονικών φορέων, των θεσμικών φορέων, αλλά, κυριότερα, την τεκμηριωμένη άποψη της τοπικής κοινωνίας μέσω της Δημοτικής Αρχής όπως και την πρόθεση της κυβέρνησης, αποφάσισε σχετικά.

 

Από την πλευρά τους, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτριος Καφαντάρης, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή και οι θεσμικοί παράγοντες του Δήμου εκφράζουν τη βαθιά τους ικανοποίηση για την έκβαση της υπόθεσης.

 

Μάλιστα, ο κ. Καφαντάρης αισθάνεται δικαιωμένος για τον τρόπο που η Δημοτική Αρχή χειρίστηκε την υπόθεση από την πρώτη στιγμή, καθώς «χωρίς ακρότητες, αλλά με ψυχραιμία, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και επιστημονικά τεκμηριωμένα, υποστήριξε την αντίθεσή της, καθώς η ευρύτερη περιοχή της Κορώνης είναι ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστικά και η δημιουργία ανοιχτών ορυχείων λιγνίτη πρόκειται να την υποβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό με μη αναστρέψιμες συνέπειες.

 

Πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί η αντίθεση της κυβέρνησης και ειδικότερα του Μεσσήνιου πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην προοπτική αυτής της επένδυσης, καθώς αντιβαίνει στον αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής. Η αντίθεση αυτή εκφράστηκε μέσω της ανωτέρω απόφασης του κ. Αγγελάκα. Αποδεικνύεται, λοιπόν, έμπρακτα ότι η λογική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της περιοχής είναι η στήριξη της τουριστικής φυσιογνωμίας με παράλληλη προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και η αύξηση της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία της χώρας λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας να έχει λόγο και να αποφασίζει για την προοπτική εξέλιξης του τόπου της».

 

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι την αρνητική τους άποψη προς αυτή την επένδυση είχαν εκφράσει και άλλα πολιτικά κόμματα και αυτοδιοικητικοί φορείς.