Περιβαλλοντική «βόμβα» η ανεξέλεγκτη διάθεση λυματολάσπης;


 

Του Ηλία Γιαννόπουλου

 

 

Τεράστια ερωτηματικά, έντονη ανησυχία και πολλαπλούς φόβους σε πολίτες προκαλεί στην Τριφυλία η ανεξέλεγκτη διάθεση της λυματολάσπης των Βιολογικών Καθαρισμών Κυπαρισσίας και Φιλιατρών.
Για τη λυματολάσπη του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας έφτασαν στο «Θ» καταγγελίες πολιτών για ανεξέλεγκτη διάθεσή της στον – παράνομο – σκουπιδότοπο (ΧΑΔΑ) στο Αλιμάκι, στη θέση «Λυκοχορός» και, μάλιστα, με αποδεικτικό φωτογραφικό υλικό.
Για τη λυματολάσπη του Β.Κ. Φιλιατρών, ερευνώντας να μάθουμε τι συμβαίνει, πληροφορηθήκαμε πως εδώ και καιρό παραμένει στις κλίνες ιλύος, καθώς είναι μικρή η ποσότητά της, επειδή δεν έχει συνδεθεί με το νέο δίκτυο αποχέτευσης μεγάλος αριθμός παροχών οικιών και καταστημάτων. Ωστόσο, κάτοικοι των Φιλιατρών εκφράζουν ερωτηματικά σχετικά με το αν όλο το προηγούμενο διάστημα λειτουργίας του Β.Κ. έχει μεταφερθεί λυματολάσπη στην – παράνομη – χωματερή των Φιλιατρών. Χωματερή για την οποία, θυμίζουμε, η Περιφέρεια Πελοποννήσου επέβαλε πρόστιμο για τη λειτουργία της στο Δήμο Τριφυλίας και αποφάσισε το οριστικό κλείσιμό της, χωρίς αυτό, πάντως, να έχει γίνει ακόμη από το Δήμο!
Σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους του Β.Κ. Φιλιατρών, πρέπει «η παραγόμενη λάσπη να διατίθεται σε οργανωμένο χώρο απόθεσης», που τέτοιος σε καμία περίπτωση δεν είναι η παράνομη χωματερή των Φιλιατρών.
Επίσης, οι Π.Ο. εγκρίθηκαν το 2003 και έχουν λήξει από τις 31-12-2005, ενώ έκτοτε έχουν περάσει 7 χρόνια. Η σχετική ελληνική νομοθεσία έχει αλλάξει χωρίς να έχουν αλλάξει, τροποποιηθεί και ενσωματωθεί οι διατάξεις των Π.Ο. σε αυτή. Πάντως, σημειώνεται πως στην ηλεκτρονική σελίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων για τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων – Βάση Δεδομένων Παρακολούθησης Λειτουργίας (http://ypeka.plexscape.com), για την επεξεργασία ιλύος αναφέρεται πως γίνεται πάχυνση και αφυδάτωση, χωρίς να παρέχεται κανένα στοιχείο για τη διάθεση της παραγόμενης λυματολάσπης, ενώ αναφέρεται πως για το 2011 ικανοποιούνται τα απαιτούμενα όρια εκροής από την εγκατάσταση και λειτουργεί σωστά ο βιολογικός καθαρισμός!
Όπως, ωστόσο, πληροφορηθήκαμε, τα προβλήματα του Β.Κ. είναι πολλά και έχουν επισημανθεί πολλάκις και στη Δημοτική Αρχή, ενώ υπάρχει κίνδυνος οι δεξαμενές να τεθούν ακόμη και εκτός λειτουργίας!
Ο δε Βιολογικός Καθαρισμός της Κυπαρισσίας εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουλίου 2012 και βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία από την κοινοπραξία που κατασκεύασε το έργο. Όπως έχει γίνει γνωστό, από το Μάιο που ξεκίνησε η λειτουργία του, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν προβλήματα.
Τι γίνεται, όμως, η παραγόμενη λυματολάσπη; Όπως μας κατήγγελλαν πολίτες, η λυματολάσπη μεταφέρεται από το Βιολογικό Καθαρισμό και διατίθεται ανεξέλεγκτα στο σκουπιδότοπο της Κυπαρισσίας στο Αλιμάκι, στη θέση «Λυκοχορός». Όπως, μάλιστα, μας είπαν, οχήματα του Δήμου – ανοιχτό φορτηγό – τη μεταφέρουν «χύμα» και την αδειάζουν εκεί που αδειάζουν και τα σκουπίδια!
Σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους του Βιολογικού Καθαρισμού, όπως μάθαμε, η παραγόμενη λυματολάσπη πρέπει να διατίθεται σε νόμιμα λειτουργούντα ΧΥΤΑ. Επειδή από τότε που εγκρίθηκαν οι Π.Ο. μέχρι σήμερα έχει αλλάξει η νομοθεσία, η διάθεση της λυματολάσπης πρέπει, πλέον, να γίνεται σε νόμιμο ΧΥΤΥ, ενώ θα έπρεπε οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας να έχουν περιληφθεί – ενσωματωθεί σε τροποποίηση των Π.Ο. του Βιολογικού.
Βεβαίως, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως η παραγόμενη λυματολάσπη του Β.Κ. Κυπαρισσίας που διατίθεται ανεξέλεγκτα στο σκουπιδότοπο δεν αποτελεί τοξική «βόμβα» και δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον.
Ωστόσο, οι πολίτες κάνουν λόγο για περιβαλλοντική «βόμβα», καθώς από το σκουπιδότοπο, μαζί με τα κάθε είδους και λογής σκουπίδια που απορρίπτονται στο χώρο, προκαλείται βλάβη και ζημιά στο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, ενώ σημειώνουν πως με τις βροχές όλα από το υπέδαφος καταλήγουν και μολύνουν πηγές και τον Αρκαδικό ποταμό!
Τελικά, η λυματολάσπη αποτελεί περιβαλλοντική «βόμβα»;