Σε κενό αγοράς και το μεσσηνιακό ελαιόλαδο -Φεύγει σε χαμηλότερη τιμή από το υποδεέστερο Ισπανικό


 

 

Υπό ειδικές συνθήκες διαμορφώνεται η εγχώρια αγορά του ελαιολάδου καθώς εξελίσσεται η φετινή εμπορική περίοδος.
Μια σημαντική ποσότητα εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου πωλείται κάτω από τα 2,47 ευρώ το κιλό, που είναι η μέση τιμή πώλησης του αντίστοιχου ισπανικού προϊόντος, κάτι συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον μία τριετία, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έκπληξη για την παγκόσμια αγορά, αφού ανέκαθεν οι τιμές του ποιοτικότερου ελληνικού ελαιολάδου ήταν υψηλότερες. Φαίνεται, συνεπώς, ότι υπό τις ειδικές συνθήκες που βρίσκεται η χώρα μας, λόγω οικονομικής κρίσης, έλλειψης ρευστότητας και κατάρρευσης των συνεταιριστικών οργανώσεων, έχει προκληθεί ουσιαστικά ένα κενό στο εμπόριο του ελαιολάδου, όπως και σε άλλα αγροτικά προϊόντα.

Έτσι, με τους παραγωγούς να διστάζουν να δώσουν το λάδι τους στις ενώσεις, των οποίων η αξιοπιστία έχει χαθεί προ πολλού, σημαντικό μέρος του εμπορίου πραγματοποιείται από τους ελαιοτριβείς, οι οποίοι αποκτούν το ρόλο του μεσάζοντα – εμπόρου. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο Έλληνας παραγωγός να μην καταφέρνει να γευτεί τη σημαντική άνοδο που σημειώνεται στη διεθνή αγορά.
Εξάλλου, αρκετοί παραγωγοί βιάζονται να πουλήσουν το προϊόν τους για να πληρώσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να χάνεται η διαπραγματευτική ικανότητα και παράλληλα να τροφοδοτούνται με ελαιόλαδο οι αγοραστές που πληρώνουν χαμηλές τιμές.
Οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην Πελοπόννησο κυμαίνονται μεταξύ 2,20 – 2,50 ευρώ το κιλό (αυτή η κατάσταση επικρατεί περίπου και στη Μεσσηνία), ενώ στην Κρήτη από 2,15 – 2,30 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή στην ιταλική αγορά η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 2,67 ευρώ το κιλό και στην ισπανική στα 2,47 ευρώ το κιλό.

Επιβεβαιώνεται
το έλλειμμα στην Ισπανία
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που έρχονται από την Ισπανία επιβεβαιώνουν τη μείωση της παραγωγής και κάνουν λόγο για υψηλότερες τιμές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισπανικής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών Συσκευασίας Ελαιολάδου (Infaoliva), Μανουέλ Τόρες, η ισπανική παραγωγή την περίοδο 2012/13 θα είναι ελλειμματική κατά 200.000 τόνους, με αποτέλεσμα να αναμένονται νέες ανοδικές τάσεις στις τιμές.
Συγκεκριμένα, τα περσινά αποθέματα διαμορφώνονται στους 690.000 τόνους, ενώ η φετινή παραγωγή υπολογίζεται στους 625.300 τόνους, με τη συνολική προσφορά να φτάνει περί τους 1,31 εκατομμύρια τόνους.
Η ποσότητα αυτή είναι μειωμένη κατά 200.000 τόνους από την περσινή ισπανική εγχώρια κατανάλωση και εξαγωγές, κάτι που σημαίνει πως τα ισπανικά αποθέματα θα υποχωρήσουν σημαντικά, στους 490.000 τόνους.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης