Χωρίς προβλήματα τα οικονομικά του Δήμου Μεσσήνης


 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

 

«Καθαρός» αποδείχθηκε ο Δήμος Μεσσήνης κατά τον έλεγχο που διενήργησε στα οικονομικά του κλιμάκιο ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο βρέθηκε στη Μεσσήνη πριν από μία εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου, ο Δήμος αποδείχθηκε καθόλα άριστος ως προς τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του και γενικότερα των οικονομικών του. Κατά συνέπεια, συνέχισε, «δε θα υπαχθούμε στο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού σε αυτή την περίπτωση θα υποθηκεύαμε πιστώσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που πρόκειται να έλθουν».

«Δε χρωστάμε σε κανέναν»
Ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι έγκαιρα ο Δήμος Μεσσήνης αντιλήφθηκε ότι θα υπάρχουν υποχρηματοδοτήσεις από τους ΚΑΠ και τη μη καταβολή της ΣΑΤΑ, με αποτέλεσμα να ελαττώσει την υλοποίηση έργων από το τεχνικό πρόγραμμα, προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον οφειλές.
Οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου οφείλονται στο πρόγραμμα «Θησέας» και σε άλλα χρηματοδοτικά μέσα, ενώ ανέφερε και την εκκρεμότητα μεταξύ ΚΤΕΛ και Δήμου, προβλέποντας συμβιβασμό.
Διευκρίνισε δε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν αφορούν σε προμηθευτές ή εργολάβους.
«Ως Δημοτική Αρχή διαχειριστήκαμε σωστά την υποχρηματοδότηση, ελαττώσαμε την εκτέλεση έργων, καλύψαμε τα κενά με την κοινωφελή εργασία και προμηθευτήκαμε υλικά με δημοπρασίες.
Το αποτέλεσμα είναι να μη χρωστάμε σε κανέναν. Όλα αυτά αφορούν δαπάνες που εγκρίθηκαν από τον Επίτροπο και δεν υπάρχει καμία αδυναμία πληρωμής από πλευράς Δήμου», είπε χαρακτηριστικά.

Λιτό το τεχνικό πρόγραμμα
Ακολούθως, σημείωσε ότι η οικονομική κατάσταση δε θα βελτιωθεί και προανήγγειλε ότι το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μεσσήνης, προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ περίπου, δε θα είναι πλούσιο. Θα παρουσιαστεί, δε, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης το απόγευμα της Δευτέρας και θα συζητηθεί σε δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20 και 21 Δεκεμβρίου.
Τόνισε, επίσης, το παράδοξο, να υπάρχουν περί τα 11 εκατ. ευρώ ως έργα του ΕΣΠΑ και να μην υπάρχουν ποσά έως 5.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Οι αντιδήμαρχοι
Για το θέμα μίλησαν, επίσης, οι αντιδήμαρχοι Γ. Αθανασόπουλος και Ι. Μπρατσιάκος.
Ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στα διαδικαστικά θέματα που έπρεπε να προηγηθούν της σύνταξης του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού, ενώ ο κ. Μπρατσιάκος ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2012 εκτελέστηκε σε ποσοστό 100%, μετά τις περικοπές μόλις διεφάνη η υποχρηματοδότηση.
Ο Δήμος, συνέχισε, παρέλαβε χρέη 2,2 εκατ. ευρώ συνολικά και οι οφειλές του ανέρχονται σε 705.000 ευρώ και 600.000 ευρώ λόγω οφειλών της κυβέρνησης.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως αναμένεται νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταβληθούν οι μέχρι σήμερα οφειλές από τους πολίτες, με την καταβολή του κεφαλαίου χωρίς τους τόκους, γνωστοποιώντας ότι θα σταλούν σχετικές ατομικές ειδοποιήσεις σε όλους.
Τέλος, προανήγγειλε πως δε θα υπάρξει αύξηση των δημοτικών τελών για την προσεχή χρονιά, αλλά μάλλον ούτε για την επόμενη.