Αγροτικό άνοιγμα στην αγορά της Κίνας


 

 

Την πόρτα της κινεζικής αγοράς χτυπούν τα ελληνικά κεράσια και τα πορτοκάλια μέσα από πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης των δύο χωρών, ενώ επιδιώκεται σημαντική αύξηση των εξαγωγών για το παρθένο ελαιόλαδο, το κρασί και το βαμβάκι.

Τα προϊόντα αυτά, κράχτες της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης με τον Κινέζο υφυπουργό Γεωργίας Γιου Ξινρόνγκ, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα ως επικεφαλής αντιπροσωπείας που περιλάμβανε και Κινέζους επιχειρηματίες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του παρθένου ελαιολάδου, για το οποίο η ζήτηση από την Κίνα ανεβαίνει διαρκώς και οι ελληνικές εξαγωγές φέτος διπλασιάζονται.

Μάλιστα, ο στόχος για το 2013 γίνεται ακόμη πιο μακρόπνοος μετά και την υιοθέτηση, εκ μέρους του Πεκίνου, των κοινοτικών προτύπων εμπορίας και τυποποίησης για το παρθένο ελαιόλαδο.

 

Μέχρι σήμερα η Κίνα ακολουθούσε δικά της πρότυπα τυποποίησης για πολλά αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, γεγονός που δυσκόλευε πολύ τις εξαγωγές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις άλλες μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. Πλέον, στο θέμα του ελαιολάδου υιοθετεί το κοινοτικό πρότυπο τυποποίησης, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες εξαγωγές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως και από την Ελλάδα.

 

Το πρώτο τρίμηνο φέτος οι ελληνικές εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου στην Κίνα ανήλθαν σε 1,19 εκατ. ευρώ, έναντι 256.810 ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας αύξηση 364,5%. Ήδη η Κίνα αποτελεί τον έβδομο μεγαλύτερο πελάτη του ελληνικού ελαιολάδου.