Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους ασφαλισμένους ΟΓΑ


 

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα «Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ δεν είναι ασφαλισμένοι δεύτερης κατηγορίας», κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων και αυτός της Μεσσηνίας, Θαν. Πετράκος.
Όπως σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που αφορούν στο νόμο 4093/2012, με τον οποίο η κυβέρνηση αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης σε όλους τους εργαζομένους. Από το νόμο αυτό και από τις εγκυκλίους του πλήττονται ιδιαίτερα οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, καθώς στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων δεν υφίστανται διατάξεις κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, παρά μόνο η θεμελίωσή του, η οποία αφορά στη συμπλήρωση και του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης και του ορίου ηλικίας.

Επειδή οι αγρότες δεν είναι ασφαλισμένοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Επειδή οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ είναι διαχρονικά χωρίς «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα, χωρίς εφάπαξ και με πενιχρές συντάξεις των 330 ευρώ, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός: Γι’ αυτούς τους αγρότες που έχουν συμπληρώσει τα χρόνια ασφάλισής τους και περίμεναν σε λίγους μήνες τη σύνταξη τους, σκοπεύετε να προβείτε στις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε μπορέσουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 65 χρόνια; Με ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύετε να στηρίξετε τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, οι οποίοι συνεχίζουν να λαμβάνουν συντάξεις πείνας;».