Η κρίση νίκησε το δρόμο, μείωση της τουριστικής κίνησης στη Μεσσηνία τις μέρες των γιορτών


 

Είναι σαφή τα σημάδια και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στον τουρισμό, καθώς με τις περικοπές μισθών και συντάξεων, τις υψηλές τιμές των καυσίμων, αλλά και το κόστος των διοδίων, δύσκολα πλέον να εγκαταλείψει κάποιος τα μεγάλα αστικά κέντρα και να βρεθεί στην περιφέρεια τις ημέρες των γιορτών, μολονότι φέτος, μετά την παράδοση στην κυκλοφορία και του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα, έχει καταστεί ευχερέστερη η πρόσβαση στη Μεσσηνία.
Αυτά τα στοιχεία καταγράψαμε από όσα μας είπαν ξενοδόχοι της Καλαμάτας, των οποίων όμως οι απόψεις διίστανται. Σε κάποιες περιπτώσεις μάς μίλησαν για αύξηση στην πληρότητά τους τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε άλλες για πληρότητες ίδιες με τα περσινά επίπεδα, ακόμη και για υποτονική κίνηση.

 

Στην Καλαμάτα
Για σχετική κίνηση με κύριο στοιχείο της την παρουσία για πρώτη φορά Γερμανών τουριστών τα Χριστούγεννα μας μίλησε ο κ. Δημ. Μακαρούνης από το ξενοδοχείο ΑΚΤΗ ΤΑΫΓΕΤΟΣ, ο οποίος ανέφερε ότι υπήρχε κίνηση και από πλευράς Ελλήνων, τόσο μεμονωμένων όσο και σε γκρουπ, με αποτέλεσμα να καταγραφούν και σχετικές αυξήσεις σε σχέση με πέρσι.         
Δεν ήταν καλή χρονιά η φετινή, ανέφερε από την πλευρά της η κα Σοφία Πατριαρχέα από το Comfy Boutique Hotel. Μπορεί να βοήθησε ότι παραδόθηκε το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα στην κυκλοφορία, αλλά τα έξοδα μετακίνησης είναι υψηλά, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να σκέπτεται τη μετακίνησή του. Όπως μας είπε, οι επισκέπτες ζητούσαν περισσότερες παροχές και σε πιο χαμηλές τιμές.
Περίπου στα περσινά επίπεδα, ίσως και οριακά καλύτερα, κυμάνθηκε η κίνηση και στο ELEKTRA HOTEL & SPA, σύμφωνα με τον κ. Κων. Ανδριανόπουλο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν κατέβηκε πολύς κόσμος, λόγω της κρίσης και των οικονομικών δυσκολιών, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να είναι από μειωμένο έως υποτονικό». Ταυτόχρονα, δεν καταγράφηκαν τριήμερες διανυκτερεύσεις 
Ικανοποιητική χαρακτήρισε την κίνηση η κα Γεωργία Γεωργαλά από το ξενοδοχείο ELITE CITY RESORT, δεδομένου ότι η Καλαμάτα δεν αποτελεί ακόμη τουριστικό προορισμό και το χειμώνα. Η κίνηση ήταν κατά τι μειωμένη σε σχέση με πέρσι, με τους επισκέπτες να είναι πιο σφιγμένοι στις καταναλώσεις τους, ενώ φρόντισαν να επωφεληθούν των προσφορών.
Πληρότητα 100% τα Χριστούγεννα και 70% για την Πρωτοχρονιά κατέγραψε το Pharae Palace, σύμφωνα με την κα Μαρία Αργύρη. Οι επισκέπτες ήταν, κυρίως, Έλληνες, οι οποίοι είχαν κάνει εγκαίρως τις κρατήσεις τους. Όπως ανέφερε, βοήθησε και το νέο τμήμα του δρόμου που δόθηκε στην κυκλοφορία.
Μειωμένη κατά 30% σε σχέση με πέρσι ήταν η κίνηση τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο ξενοδοχείο Rex, σύμφωνα με τον κ. Νικ. Γεωργακάκη. Η Πρωτοχρονιά κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρσι, υπήρχαν προσφορές που αποτέλεσαν κίνητρο, ο κόσμος ήθελε να φύγει από την Αθήνα και σε αυτό συνέβαλε και το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα, που μείωσε σημαντικά την απόσταση, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι, παρά τις προσφορές, σχεδόν όλοι οι επισκέπτες ήθελαν μεγαλύτερη μείωση, κάτι που δείχνει τις έντονες δυσκολίες.              Δεν υπήρχε πληρότητα, ανέφερε από την πλευρά της η κα Κατερίνα Χάικου από το ξενοδοχείο Χάικος. Καταγράφηκε, ωστόσο, σχεδόν τριπλασιασμός ή και πενταπλασιασμός επισκεπτών σε σχέση με πέρσι. Το αξιοσημείωτο είναι πως όλοι αυτοί οι επισκέπτες ήταν ηλικίας έως 45 ετών. Ορισμένοι είχαν βρεθεί στην Καλαμάτα και το καλοκαίρι, ενώ η μείωση των τιμών και η παράδοση του δρόμου στην κυκλοφορία συνέβαλαν σε τριήμερες παραμονές.

 

50% κάτω η κίνηση στα ξενοδοχεία Τριφυλίας και Πυλίας
Τουλάχιστον 50% μειωμένη συγκριτικά με την αντίστοιχη εορταστική περίοδο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς ήταν η κίνηση στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά καταλύματα στις περιοχές της Τριφυλίας και της Πυλίας. Παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματίες του τουρισμού στις δύο αυτές περιοχές παρείχαν ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών σε άκρως δελεαστικές τιμές, οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες των πολιτών δεν τους επέτρεψαν να εκδράμουν από τους τόπους της μόνιμης διαμονής τους στην Τριφυλία και την Πυλία για τις γιορτές.
«Η κίνηση τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν η χειρότερη από κάθε προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο. Οι κρατήσεις και οι διαμονές ήταν τουλάχιστον 50% κάτω συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Δυστυχώς, αυτές είναι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την κοινωνία μας. Παρ' όλες τις δελεαστικές προσφορές, ο κόσμος δεν μπόρεσε να κάνει διακοπές και να έρθει στην περιοχή. Δεν είχε την οικονομική δυνατότητα και δεν είχε και ψυχολογία για διακοπές με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Τα πράγματα για τον κλάδο μας είναι αρκετά άσχημα. Πολλά ξενοδοχεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το μέλλον και καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες, σε αντίξοες συνθήκες, για να κρατήσουμε τις τιμές και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, προβάλλοντας παράλληλα τις ομορφιές της Τριφυλίας, για να καταστεί ελκυστικός προορισμός!» σημείωσε σχετικά η πρόεδρος των Ξενοδόχων Τριφυλίας, Γεωργία Χριστοδούλου.
Ίδια περίπου ήταν η εικόνα και στην Πυλία, που από την Costa Navarino έχει γίνει και παγκοσμίως γνωστή τουριστικά. Ελάχιστες κρατήσεις και διαμονές τις μέρες των εορτών και λιγοστή η κίνηση. «Οι κρατήσεις ήταν από πολύ λίγες έως ελάχιστες και η κίνηση σχεδόν μηδαμινή. Δεν ήρθε κόσμος, δεν κυκλοφόρησε κόσμος στην Πύλο και την περιοχή. Ζοφερή η κατάσταση, θλιβερή η εικόνα στο τουρισμό», είπαν στο «Θ» ξενοδόχοι από την Πυλία.
 

Των Χάρη Χαραλαμπόπουλου – Ηλία Γιαννόπουλου