Μεσσηνιακό μέτωπο για τη σωτηρία του ΤΕΙ


 

 

ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 

Συνάντηση το επόμενο διάστημα με τον υπουργό Παιδείας

 

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Η ώρα των ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας για το περίφημο πλέον σχέδιο «Αθηνά», το οποίο προβλέπει συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών ΤΕΙ και πανεπιστημίων της χώρας, πλησιάζει και η διοίκηση του τοπικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, αλλά και οι φορείς του νομού, θυμήθηκαν, έστω και αργοπορημένα, να προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου, προκειμένου το ΤΕΙ Καλαμάτας να μην οδηγηθεί σε μαρασμό και λουκέτο.

 

Όπως φάνηκε από τη σύσκεψη που οργανώθηκε χθες στο Δημαρχείο Καλαμάτας, πρώτη προϋπόθεση για να μη συμβεί το… απευκταίο είναι να παραμείνει σε λειτουργία το δυναμικότερο κομμάτι του, που είναι το Τμήμα Λογοθεραπείας. Κι όμως, σύμφωνα με όσα περιέγραψε η νέα διοίκηση του ΤΕΙ, είναι αυτό που κινδυνεύει περισσότερο από τα υπόλοιπα με κλείσιμο.

 

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, εάν κλείσει το συγκεκριμένο τμήμα, αργά ή γρήγορα τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει ολόκληρο το ΤΕΙ.

 

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Λογοθεραπείας έχει περισσότερους από 400 σπουδαστές, οι οποίοι έχουν εισαχθεί με υψηλές βαθμολογίες, αρκετά πάνω από το 10.
Στην ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, η διοίκηση του ΤΕΙ περιέγραψε πώς έχει η κατάσταση όσον αφορά στο ίδρυμα και το πρόγραμμα «Αθηνά» και ζήτησε τη στήριξη των τοπικών φορέων, ώστε να αποτραπούν εξελίξεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του.

 

Τη σύσκεψη διοργάνωσε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, και σε αυτή παραβρέθηκαν οι βουλευτές Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Θανάσης Πετράκος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς, η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Όλγα Θεοδώρου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Θεόδωρος Μπαζίγος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό Κώστας Σαραβελάκης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας, Σταμάτης Μπεχράκης και Νίκος Φωτέας, ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νίκος Πατσαρίνος, εκπρόσωπος από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας κ.ά.

 

Το ΤΕΙ, όπως τόνισαν τόσο ο νέος πρύτανης Δ. Βελισσαρίου όσο και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης, Ι. Παπουτσής, επιζητεί τη στήριξη, όχι μόνο της απόφασης που έχει λάβει και έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά, παράλληλα, να μην κλείσει το Τμήμα Λογοθεραπείας και να έρθει στην Καλαμάτα το παράρτημα που λειτουργεί στη Σπάρτη, το Τμήμα Πληροφορικής.

 

Στη σύσκεψη ήταν από πλευράς ΤΕΙ και ο καθηγητής Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Ι. Δημόπουλος.

 

Όπως τόνισε ο νέος πρύτανης του ΤΕΙ, Δημήτρης Βελισσαρίου, το Τμήμα Λογοθεραπείας, παρότι είναι ελκυστικότερο, κινδυνεύει, για το μόνο λόγο ότι δεν έχει τακτικούς καθηγητές, αλλά μόνο ωρομίσθιους. Επειδή δε δεν προσλαμβάνεται προσωπικό ενώ και οι προσλήψεις ωρομίσθιων συνεχώς μειώνονται, ο κίνδυνος να μείνει χωρίς καθηγητές και να κλείσει είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός, σύμφωνα και με τη φιλοσοφία του σχεδίου «Αθηνά»..

 

Όσον αφορά στο παράρτημα στη Σπάρτη, ο κ. Βελισσαρίου υποστήριξε ότι πρέπει να έρθει στην Καλαμάτα, διότι δε διαθέτει κανέναν διοικητικό υπάλληλο, ενώ με τη μετακίνησή του στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα πετυχαίνεται οικονομία κλίμακος και μπορεί να στηριχτεί καλύτερα με μόνιμο προσωπικό.

 

Ο αναπληρωτής πρύτανης, Γιάννης Παπουτσής, είπε ότι εάν καταργηθεί το Τμήμα Λογοθεραπείας και εάν παραμείνει στη Σπάρτη το Τμήμα Πληροφορικής, τότε πιθανόν θα είναι θέμα χρόνου το κλείσιμο του ΤΕΙ, δεδομένου μάλιστα ότι το ίδιο έχει προτείνει τη συγχώνευση δύο Τμημάτων στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, ενώ ενδέχεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στη συγχώνευση δύο Τμημάτων και στη Σχολή Διοίκησης-Οικονομίας.

 

Τη στήριξή τους στις θέσεις που ανέπτυξε ο πρύτανης του ΤΕΙ υπογράμμισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, με τη διαφορά ότι ο Σταμάτης Μπεχράκης τόνισε πως το Τμήμα Πληροφορικής πρέπει να παραμείνει στη Σπάρτη και να αναβαθμιστεί μάλιστα, διότι έτσι θα αναβαθμιστεί το ίδιο το ΤΕΙ στην Καλαμάτα, ενώ υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα «Αθηνά» αποσκοπεί, όχι στη δημιουργία ισχυρών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αλλά στην εξυπηρέτηση των δημοσιονομικών περικοπών του μνημονίου, θέση που υπερασπίστηκε και ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος.

 

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, σημείωσε ότι οι θέσεις της διοίκησης του ΤΕΙ θα τεθούν στα Δημοτικά Συμβούλια, προκειμένου να τις υπερασπιστούν οι Δήμοι, ενώ τόνισε ότι θα ζητηθεί άμεσα ραντεβού με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις των φορέων της Μεσσηνίας.