Τιμή βάσης στα 2,60 ευρώ προτείνει η επιτροπή ελαιολάδου της ΕΑΣ


 

Της Μαρίας Νίκα

Να ανεβάσει την τιμή αγοράς ελαιολάδου από τα 2,50 στα 2,60 ευρώ το κιλό με τρίμηνη επιταγή και εκκαθάριση το Σεπτέμβρη αποφάσισε να εισηγηθεί στο Δ.Σ. της ΕΑΣ η τριμελής Επιτροπή Ελαιολάδου της οργάνωσης, η οποία αποτελείται από τους Γιάννη Ζωντανό, Γιάννη Γκίζα και Κώστα Αντωνόπουλο. Το 2,60, δηλαδή, θα είναι τιμή βάσης και, εάν υπάρξει περαιτέρω άνοδος, το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί στο τέλος στους παραγωγούς.
Η Επιτροπή Ελαιολάδου συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, καθώς ήταν αναγκαίο να επανεξετάσει το θέμα της τιμής αγοράς ελαιολάδου από τον παραγωγό, με δεδομένη την ανοδική πορεία που σημειώνουν αυτή την εποχή οι τιμές στην αγορά του ελαιολάδου, ειδικά του ποιοτικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Γλυφάδας στην Πυλία, ο οποίος προχθές προχώρησε σε εκποίηση περίπου 40 τόνων έξτρα παρθένου, οξύτητας 0,3%, με την τιμή των 2,77 ευρώ το κιλό.

Συνεργασία και με άλλους συνεταιρισμούς
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπως δείχνουν τα πράγματα, αναμένεται ότι θα αποδεχθεί την πρόταση της Επιτροπής Ελαιολάδου για τιμή βάσης 2,60 και εκκαθάριση το Σεπτέμβρη.
Επίσης, μέσα την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της ΕΑΣ και των άλλων βιώσιμων πρωτοβάθμιων ελαιοκομικών συνεταιρισμών της Μεσσηνίας (π.χ. Αβίας, Γαργαλιάνων, κ.λπ.), ώστε να γίνει συζήτηση για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και να βρεθούν τρόποι συνεργασίας για τη χάραξη κοινής πολιτικής στο ελαιόλαδο.
Όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ, που έχει μετεξελιχθεί πλέον σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό, Κώστας Κατσούλης, από την πλευρά της Ένωσης υπάρχει όλη η υποδομή για την επεξεργασία και τυποποίηση ελαιόλαδου, ώστε να στηρίξει και τους άλλους συνεταιρισμούς στην προώθηση του προϊόντος, με στόχο το όφελος των παραγωγών.