Προβολή ντοκιμαντέρ για την Αρχαία Μεσσήνη αύριο στην Καλαμάτα


 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

«Ελάτε να ζήσουμε μαζί αυτή τη μέθεξη» ήταν το κάλεσμα που έκανε χθες σε όλους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του «Διαζώματος», Στ. Μπένος, ώστε να παρακολουθήσουν την προβολή του ντοκιμαντέρ του Γ. Ζέρβα για την Αρχαία Μεσσήνη, στις 7.00 αύριο το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Αλεξ. Κουμουνδούρος».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Πέτρος Θέμελης, γνωστοποίησε ότι σε λίγους μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναστηλωτικές εργασίες και στο θέατρο.

 

 

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ, «Από το Μηδέν στο Είναι», που είναι συμπαραγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και του «Διαζώματος».

Ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Αλευράς, αφού απένειμε τα εύσημα στον κ. Θέμελη για την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, μίλησε για την πρωτοβουλία του κ. Μπένου για το ντοκιμαντέρ και κάλεσε όσους επιθυμούν να προσέλθουν, ενώ, όπως έγινε γνωστό, οι παριστάμενοι θα λάβουν από ένα DVD.

Π. Θέμελης
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Π. Θέμελης, ο αναστηλωτής της Αρχαίας Μεσσήνης, ανέφερε πως το ντοκιμαντέρ αποτελεί αποτύπωση της πραγματικότητας σε συγκεκριμένη στιγμή και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως έργο τέχνης, που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον πολίτη, ακροατή και θεατή, να κάνει το παρελθόν, παρόν στην καθημερινότητα μας.
Μετά δε από προτροπή του κ. Μπένου, γνωστοποίησε πως σε λίγο διάστημα θα δοθεί και το θέατρο σε χρήση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διοργάνωσης εκεί εκθέσεων σύγχρονης γλυπτικής από την ερχόμενη χρονιά, ενώ υπάρχει σκέψη διοργάνωσης ακόμη και αγοράς προϊόντων στο χώρο της παλιάς αγοράς.
Όσον αφορά στη λειτουργία του Θεάτρου, θα εγκαινιαστεί με μουσική όπερας από τον Δημ. Πλατανιά και ντόπιο μουσικό δυναμικό.

Στ. Μπένος
Τέλος, ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Στ. Μπένος ανέφερε πως ο κ. Θέμελης, πέραν της ανάδειξης της Αρχαίας Μεσσήνης, έθεσε τέρμα στο μουσείο – ερειπιώνα, όπως έκαναν άλλοι αρχαιολόγοι, και παραδίδει τους αρχαιολογικούς χώρους σε χρήση μετά την ανασκαφή και την αναστήλωσή τους.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι ακόμη εργοταξιάρχης» και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο μνημείο έχει τριπλάσια αποδοτικότητα από το μέσο όρο άλλων μνημείων της χώρας.
Σημείωσε ακόμη ότι το μείζον θέμα είναι ότι «έχουμε να ζήσουμε μεγάλες χαρές από το συγκεκριμένο μνημείο, στο κεφάλαιο της χρήσης».
Όσον αφορά στα του ντοκιμαντέρ, παρατήρησε πως το κόστος του, 8.000 ευρώ, είναι πολύ μικρότερο του συνηθισμένου (20.000 ευρώ) και πως οι δημιουργοί του εργάστηκαν στα όρια του εθελοντισμού.