Τριγμοί στην εσωτερική συνοχή της πλειοψηφίας του Δήμου Μεσσήνης


 

ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΕΣ

 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Προβλήματα εσωτερικής συνοχής, εκτός από τα τρέχοντα αλλά και της αντιμετώπισης της παραβατικότητας, έχει πλέον να λύσει ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος.
Ενώ η πρώτη διετία της θητείας του κύλησε ήρεμα και ομαλά, μόλις άλλαξε η χρονιά άρχισαν οι πρώτοι τριγμοί, που εδράζονταν στην επιλογή των νέων αντιδημάρχων.
Η θέση του κ. Αναστασόπουλου ομολογουμένως δύσκολη, καθώς έπρεπε να τηρηθούν εύθραυστες ισορροπίες. Άλλωστε, δεν είναι και εύκολη περίπτωση να «συγκρατήσεις» συμβούλους από επτά διαφορετικές Δημοτικές Ενότητες, οι περισσότεροι εκ των οποίων μέχρι τον «Καλλικράτη» δεν είχαν σχέση μεταξύ τους.
Οι τριβές ξεκίνησαν περίπου το Σεπτέμβριο, καθώς υπήρχε η παραφιλολογία για το ποιος θα αναλάβει τι.

 

Παν. Γιαννόπουλος
Ο κ. Αναστασόπουλος κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του και με εξαίρεση, από όσο γνωρίζουμε, ένα άτομο, δεν είχε γνωστοποιήσει σε άλλον τις προθέσεις του.
Το άτομο αυτό ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Πεταλιδίου Παν. Γιαννόπουλος, με τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, φέρεται να είχε δώσει το χέρι ο δήμαρχος Μεσσήνης ως επιβεβαίωση πως θα είναι ο νέος αντιδήμαρχος στη θέση του Γ. Στραβόλαιμου. Όμως, έμεινε ξεκρέμαστος, όταν πληροφορήθηκε πως τελικά δε θα είναι αντιδήμαρχος, καθώς θα παρέμενε στη θέση του ο Γ. Στραβόλαιμος. Από όσα μας πληροφόρησαν, το βράδυ της ημέρας που έγιναν οι ανακοινώσεις των αντιδημάρχων, ο κ. Αναστασόπουλος ζήτησε από τον κ. Γιαννόπουλο να συναντηθούν, προκειμένου να του εξηγήσει. Το τι ειπώθηκε, δεν το μάθαμε, ούτε και τους λόγους που οδήγησαν το δήμαρχο να «πάρει πίσω» τη χειραψία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι υπέρ του να αναλάβει θέση αντιδημάρχου ο κ. Γιαννόπουλος συνηγόρησε και ο έτερος δημοτικός σύμβουλος Πεταλιδίου, Φ. Πουρναράς, ο οποίος σε κάποια από τις συναντήσεις της πλειοψηφίας, μέσα στο Δεκέμβριο, δήλωσε πως δεν επιθυμεί αξιώματα.
Την ίδια δήλωση, πως δεν επιθυμεί αξιώματα, είχε καταθέσει και ο κ. Γ. Δαβίλλας, ο οποίος τελικά κάμφθηκε και ορίστηκε αντιδήμαρχος.

Θαν. Κουτσαντώνης
Από την άλλη πλευρά, για τη θέση αντιδημάρχου πίεζε και ο δημοτικός σύμβουλος Αίπειας, Θαν. Κουτσαντώνης, προσδοκώντας πως θα αντικαθιστούσε τον επίσης δημοτικό σύμβουλο Αίπειας, Νικ. Φύκιρη, ο οποίος είχε οριστεί αντιδήμαρχος για την πρώτη διετία. Αντ’ αυτού, αντιδήμαρχος στη θέση του κ. Φύκιρη έγινε ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρούσας Γ. Παπαδόπουλος.
Έτσι, προχθές στις 5.00 το απόγευμα, όταν κλήθηκε να συνεδριάσει η πλειοψηφία, πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Κουτσαντώνης άρχισε να διαβάζει ένα κείμενο. Το ακριβές περιεχόμενό του δεν το πληροφορηθήκαμε, αλλά έβαλλε κατά του δημάρχου για τις επιλογές των νέων αντιδημάρχων. Προκάλεσε δε τόση ένταση στο δήμαρχο Μεσσήνης, ο οποίος του ζήτησε να του μιλά στον πληθυντικό. Κατά πληροφορίες, ο κ. Κουτσαντώνης ήταν σφόδρα ενοχλημένος που δεν προτιμήθηκε, ενώ έβαλλε και κατά του κ. Φύκιρη, μιλώντας για το βόλεμα συγγενών του τελευταίου, τη στιγμή που ο ίδιος έχει μικρά παιδιά να θρέψει.    
Υπάρχουν επίσης πληροφορίες, κατά τις οποίες αντέδρασε και ο κ. Πουρναράς στις τοποθετήσεις των νέων αντιδημάρχων.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο
Η συνέχεια δόθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με κύριο θέμα την αυξημένη παραβατικότητα. Ο κ. Πουρναράς πήρε το λόγο (θα διαβάσετε στη διπλανή σελίδα το ρεπορτάζ) κι άρχισε να αναπτύσσει πρόταση τελείως διαφορετική από αυτή του δημάρχου Μεσσήνης. Κι ενώ τοποθετούνταν, ήρθε η οργισμένη αντίδραση από το δημοτικό σύμβουλο Νικ. Δουρούμη, ο οποίος λίγο έλειψε να βρεθεί εκτός εαυτού. Μέμφθηκε, δε, τον κ. Πουρναρά πως ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να κάνει πολιτική. «Εδώ λέμε να έχουμε Αστυνομία. Πού μας πας τώρα; Μήπως κάτι έγινε; Έπρεπε να δώσει ο δήμαρχος και άλλες αντιδημαρχίες, προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα», είπε μεταξύ άλλων, ενώ φράσεις του που ακολούθησαν δεν καταγράφηκαν, μετά από παρέμβαση του προέδρου Ηλία Πατσιώτη, στα πρακτικά.

 

Είναι χαρακτηριστική και η αντίδραση του δημάρχου Μεσσήνης στα όσα είπε ο κ. Πουρναράς, αφού ανέφερε: «Ο κ. Πουρναράς νομίζει πως βρίσκεται ακόμη στην Αστυνομία». Αντίδραση που μας ξένισε δεδομένου ότι δεν έχουμε συνηθίσει τον κ. Αναστασόπουλο σε αυτό το δηκτικό ύφος.   

 

Κατά τη συνεδρίαση και προτού η συζήτηση φθάσει στην ψηφοφορία, ο κ. Κουτσαντώνης δήλωσε πως θα ψηφίσει την πρόταση του κ. Πουρναρά. Έκπληκτος ο πρόεδρος Ηλίας Πατσιώτης τού επισήμανε πως δεν είναι η στιγμή της ψηφοφορίας και αυτός του απάντησε ότι καταθέτει από εκείνη τη στιγμή την ψήφο του. Τελικά, ψήφισε υπέρ της πρότασης που συνδιαμορφώθηκε με τη μειοψηφία.          

 

Είχε προηγηθεί, προτού αρχίσει η συζήτηση των θεμάτων, ο Παν. Γιαννόπουλος, ο οποίος δήλωσε με νόημα: «Συγχαρητήρια στους αποχωρήσαντες αντιδημάρχους για το έργο που επιτέλεσαν και την υποδομή που έκαναν, ώστε οι νέοι αντιδήμαρχοι να είναι άξιοι συνεχιστές τους. Μολονότι κρίθηκαν από μερικούς ημών και υμών, δεν κάμφθηκαν και συνέχισαν το έργο που βρήκαν».                       

Πάντως, όπως ακούστηκε προχθές να σχολιάζει σύμβουλος της πλειοψηφίας, «οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δε θα είναι πλέον ίδιες…».