Απορρίφθηκαν οι 2 από τις 5 ενστάσεις στην Ε.Ε. για την επέκταση του ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ»


 

Εναντίον της επέκτασης Δανία, Ελβετία, Αγγλία, Αίγυπτος και Νορβηγία

 

Της Βίκυς Βετουλάκη

 

Πέντε χώρες, Δανία, Ελβετία, Αγγλία, Αίγυπτος και Νορβηγία, κατέθεσαν ενστάσεις κατά της επέκτασης του  Ελαιολάδου ΠΟΠ «Καλαμάτα», όμως η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη, καθώς ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίφθηκαν οι δύο.

Για την πορεία των τριών φακέλων που έχουν κατατεθεί από πλευράς Μεσσηνίας για προϊόντα ΠΟΠ, ενημερώθηκε προχθές με επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς. Εκεί είχε συναντήσεις με το διευθυντή του υπουργού και το διευθυντή του γενικού γραμματέα.

 

Π. Αλευράς

Για το Ελαιόλαδο ΠΟΠ, έχει κατατεθεί φάκελος με τον οποίο προτείνεται η επέκταση της ζώνης σε όλο το νομό. Ο κ. Αλευράς σημείωσε ότι δύο ημέρες πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέντε ενστάσεις. Τις ενστάσεις έχουν καταθέσει Δανία, Αγγλία,  Ελβετία, Νορβηγία και  Αίγυπτος.

«Το γεγονός ότι 5 χώρες κατέθεσαν ένσταση για την επέκταση του ΠΟΠ “Καλαμάτα” αποδεικνύει πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτό. Μέχρι τώρα δεν έχουμε εγγράφως τους λόγους που επικαλούνται στις ενστάσεις τους, όμως προφορικά ξέρουμε ότι και οι πέντε είναι πανομοιότυπες. Επίσης, ότι οι λόγοι που επικαλούνται υπάρχουν μέσα στη μελέτη που έχουμε καταθέσει. Για τις χώρες Αγγλία και Δανία, οι ενστάσεις απορρίφθηκαν από την επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του θέματος από πολύ κοντά. Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, επαγρυπνούμε, όμως, γιατί τα συμφέροντα  είναι πολύ μεγάλα, δεδομένου ότι αν γίνει επέκταση – που είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει – σε όλο το νομό, το ΠΟΠ λάδι Καλαμάτας θα είναι το προϊόν που θα έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και αυτό κάποιοι δεν το θέλουν. Επειδή, όμως, οι λόγοι που επικαλούνται είναι έωλοι, η μελέτη τούς προβλέπει και τους απαντά, κρίνουμε ότι δε θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Απλώς καθυστερούν την εξέλιξη της διαδικασίας», επισήμανε ο κ. Αλευράς.

 

ΠΟΠ επιτραπέζιας ελιάς

Σε ό,τι αφορά την επιτραπέζια ελιά, ως ΠΟΠ «Καλαμάτα» και την επέκταση στους Νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας (περιοχή Άστρους) και Ηλείας έως τη Ζαχάρω, ο κ. Αλευράς σημείωσε ότι ο φάκελος εξετάζεται και θα μπει σε διαβούλευση για δύο μήνες. Θα ακολουθήσει η διαδικασία των ενστάσεων και εφόσον κατατεθούν, θα εξετασθούν από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Ο κ. Αλευράς εκτίμησε ότι θα υπάρξουν ενστάσεις, καθώς η ΠΕΜΕΤ ζητά επέκταση του ΠΟΠ σε όλη τη χώρα: «Θα την αντικρούσουμε δυναμικά. Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που δε στέκουν σε αυτή λογική. Θα εξετασθούν οι ενστάσεις και εφόσον απορριφθούν, θα κατατεθεί ο φάκελος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσει η διαδικασία».

 

ΠΟΠ Πατάτας

Τέλος, για το ΠΟΠ «Καλαμάτα» και στην πατάτα, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία με κάποιες παρατηρήσεις και ο συνεταιρισμός οφείλει να τα καταθέσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Μίλησα με τον πρόεδρο, ο οποίος περιμένει να του σταλούν εγγράφως οι παρατηρήσεις, οι επισημάνσεις και τα συμπληρωματικά στοιχεία που χρειάζονται, ώστε να μην καθυστερούμε. Θεωρώ ότι, σε μια εποχή δύσκολη για τους αγρότες μας,  προοπτική δίνουν στη γεωργία μας τα επώνυμα και πιστοποιημένα προϊόντα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θέλει να δώσουμε ταυτότητα σε όλα τα εξαιρετικά παραδοσιακά μας προϊόντα, γιατί είναι το ισχυρό μας οπλοστάσιο. Θέλουμε τα προϊόντα μας να προτιμώνται στο ράφι, όχι για την τιμή τους, αλλά για την εξαιρετική τους ποιότητα».