Πανελλαδικές εξετάσεις: Έως και τις 5/3 η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής


 

ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

 

 

Δύο μεγάλα και πρωτοποριακά έργα ενεργειακής αναβάθμισης ξεκινούν τις επόμενες ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας αξιοποιώντας τους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ. Δύο έργα που, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση της Διοίκησης του ιδρύματος, έρχονται να συμβάλουν καθοριστικά στην ενεργειακή αναβάθμιση, στην εξοικονόμηση ενέργειας σε υψηλά ποσοστά, σε καλύτερες αποδόσεις και στην ποιότητα καλύτερων υπηρεσιών του Ιδρύματος. Και όλα αυτά μέσα από την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συγκεκριμένα της ηλιακής ενέργειας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις κλιματολογικές συνθήκες της Καλαμάτας.

Ειδικότερα, στο Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΚΑ είναι ενταγμένη η πρόταση της Διοίκησης του Νοσοκομείου με τίτλο «Μερική υποκατάσταση πετρελαίου με ηλιοθερμική ενέργεια, κατασκευή νέας θερμομόνωσης όπου θα εγκατασταθεί το ηλιακό πεδίο και επέκταση – αναβάθμιση του BΕMS», προϋπολογισμού 776.130 ευρώ και το δεύτερο έργο με τίτλο «Προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Γ.Ν. Καλαμάτας» ενταγμένο στο ΠΕΠ Πελοποννήσου και προϋπολογισμού 1.089.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις τεχνικές μελέτες, η υλοποίηση των δύο ανωτέρω έργων θα επιφέρει μια μείωση των δαπανών για αγορά καυσίμων (πετρέλαιο) στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα σε ετήσια βάση που θα προσεγγίζει το 50%.

Τουτέστιν από τα 800.000 ευρώ που χρειάζεται τώρα για αγορά πετρελαίου (θέρμανση και ζεστά νερά χρήσης) υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 400.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το έργο των ηλιοθερμικών περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός πεδίου ηλιακών συλλεκτών, συνολικής συλλεκτικής επιφάνειας 535 τ.μ., στις στέγες του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Το ηλιακό πεδίο θα διασυνδεθεί με ένα δίκτυο μονωμένων σωληνώσεων, το οποίο και θα μεταφέρει το παραγόμενο θερμό νερό από τους ηλιακούς συλλέκτες προς το λεβητοστάσιο του Νοσοκομείου. Εκεί θα εγκατασταθούν θερμοδοχεία αποθήκευσης νερού, εντός των οποίων θα αποθηκεύεται το παραγόμενο θερμό νερό από τα ηλιακά.

Η ηλιοθερμική εγκατάσταση θα παρέχει θερμό νερό τόσο για την κεντρική θέρμανση των χώρων του νοσοκομείου (ΘΧ) όσο και για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ).

Οι στόχοι που επιτυγχάνονται με την παραπάνω δράση είναι ότι το νοσοκομείο σταματά σταδιακά να εξαρτάται ενεργειακά από το πετρέλαιο και καθίσταται μερικώς ενεργειακά αυτόνομο. Συμβάλλει στη διάδοση της χρήσης ΑΠΕ, επιτυγχάνεται μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Το δεύτερο έργο έρχεται να αντικαταστήσει τον ήδη πεπαλαιωμένο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, μηδενίζοντας στο ελάχιστο τις ενεργειακές απώλειες και εξοικονομώντας σημαντικά ποσοστά ενέργειας. Πρόκειται για την προμήθεια και τοποθέτηση του κάτωθι Η/Μ εξοπλισμού:

1. Λέβητας Θέρμανσης 1.500.000 (Kcal/H) τεμάχια 3

2. Ατμογεννήτρια (1.500 Kgr/H) τεμάχια 2

3. Αερόψυκτα Ψυκτικά Συγκροτήματα ~ 1000 KW τεμάχια 2

4. Κλιματιστικές Μονάδες πλήρεις (Ψυχρού – Θερμού στοιχείου) τεμάχια 15

5. Ρυθμιστής στροφών (Inverter) Ισχύος 18,5 KW τεμάχια 3

Με αφορμή την υλοποίηση των δύο έργων, ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Σε 3 μήνες από σήμερα τα δύο αυτά έργα θα έχουν τελειώσει. Το οικονομικό όφελος για το νοσοκομείο θα είναι μεγάλο. Σε αυτή τη φάση προχωρούμε στη μερική υποκατάσταση του πετρελαίου και σε λίγο στην ολική, με την έλευση του φυσικού αερίου».