Μειώσεις στα τέλη των επαγγελματιών από το Δήμο Καλαμάτας


 

Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χθες από τον αντιδήμαρχο Π. Μπουζιάνη

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Μετά τις μειώσεις στα τιμολόγια του νερού, η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας προχωρά ένα ακόμη βήμα. Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την προσεχή Παρασκευή, αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών που αφορούν στους επαγγελματίες, που έχουν πληγεί από την κρίση.

Όπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης, η πρόταση περιλαμβάνει μείωση 10% στα τέλη κοινόχρηστων χώρων, μείωση της μηνιαίας κάρτας στάθμευσης στα 50 ευρώ, μειώσεις στην είσπραξη των τελών καθαριότητας και του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων στα καταστήματα της Ναυαρίνου και διορθώσεις στα τέλη των κοιμητηρίων.

Ειδικότερα, υπογράμμισε: «Παρά τις σημαντικές μειώσεις στο ύψος των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει, στα μέτρα του δυνατού, σε ανακούφιση των επαγγελματιών της πόλης. Εκτός από το γενικό 10%, θα υπάρξουν γενναίες μειώσεις στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροδοτούμενων χώρων των επαγγελματιών της Ναυαρίνου. Από το ύψος της Φαρών έως την Ακρίτα η μείωση θα φτάνει στο 50% για διάστημα έξι μηνών και από εκεί μέχρι το τέλος της Ναυαρίνου στο 25%».

Επίσης, μειώσεις θα υπάρξουν στους δημότες που χρησιμοποιούν οικιακούς κάδους κομποστοποίησης, κατάργηση των τελών στους χώρους που καταλαμβάνουν τα ταξί, αλλά και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα.

Πλήρης απαλλαγή υπάρχει στις πολύτεκνες οικογένειες με εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ, μέχρι 40.000 ευρώ η μείωση θα είναι 50%, ενώ πάνω από το συγκεκριμένο εισόδημα δε θα υπάρχει καμία απαλλαγή.

Μειώσεις τελών θα γίνουν και στις τρίτεκνες οικογένειες. Αυτές με εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ θα πληρώνουν 50% λιγότερα δημοτικά τέλη, μέχρι 40.000 ευρώ 30%, ενώ από εκεί και πάνω δε θα υπάρχει καμία απαλλαγή.

Τέλος, ανάλογες μειώσεις θα υπάρχουν σε άπορες οικογένειες (πλήρης απαλλαγή), σε άτομα με ειδικές ανάγκες (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%), αλλά και σε κατοίκους της κατασκήνωσης στην Μπιρμπίτα.