Γιόρτασαν στις Κιτριές το ξεκίνημα προς Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821 (φωτογραφίες)


 

192η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ

 

 

 

Μεγάλη μέρα σήμερα για την Καλαμάτα, που γιόρτασε την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό, με τις εκδηλώσεις και ιδιαίτερα την αναπαράσταση της απελευθέρωσης να κερδίζουν το χειροκρότημα του κόσμου.

 

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η πλατεία 23ης Μαρτίου. Εκεί, στις τρεις μετά το μεσημέρι, συγκεντρώθηκαν μαθητές με τις σημαίες των σχολείων, ενώ την ίδια ώρα έγινε και ο τερματισμός στο Ηρώο του Δρόμου Θυσίας με το σκυταλοδρόμο που έφερε την ιερή φλόγα από το μοναστήρι της Βελανιδιάς, που ήταν το ορμητήριο της Επανάστασης.

 

Ακολούθησε η τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη, Χρυσοστόμου, τρισάγιο στη μνήμη των αγωνιστών του ‘21 και ο πανηγυρικός της ημέρας, τον οποίο εκφώνησε ο δρ. Ιωάννης Πλεμμένος, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Μετά το προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα, έγινε η αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας από τους επαναστάτες, με τη συμμετοχή μελών πολλών πολιτιστικών και εθνικοτοπικών συλλόγων. Η εκδήλωση έκλεισε με παρέλαση μαθητών και όσων συμμετείχαν στην Αναπαράσταση.

 

Ακολούθως άνοιξε το Δημαρχείο, όπου απονεμήθηκαν οι έπαινοι στους μαθητές που συμμετείχαν στο Δρόμο Θυσίας, ενώ προσφέρθηκαν κεράσματα στους επισκέπτες.

 

Χαιρετίζοντας ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τους επίσημους προσκεκλημένους δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το βουλευτή Μεσσηνίας, Ιωάννη Λαμπρόπουλο, για τις προσπάθειες που κατέβαλε να επαναλειτουργήσει το στρατόπεδο. Από την πλευρά της, η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, πρόσθεσε και το όνομα του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.

Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων του υπουργείου Παιδείας, Ευάγγελος Ζαχαράκης.

 

Α.Π.

 

Δείτε και άλλες φωτογραφίες εδώ

http://www.youtube.com/watch?v=zcdGPluvcQw

http://www.youtube.com/watch?v=C44KLk82yOE

http://youtu.be/_kBU0RX4OGE