Επίσκεψη του 1ου Νηπιαγωγείου σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες!


 

 

«Ο τίτλος του βιβλίου δε σε προδιαθέτει για το περιεχόμενό του… Εκεί που νομίζεις πως θα διαβάσεις ένα απλό χρονικό για μαθητές, μαθήματα και καθηγητές, βλέπεις να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου η ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της, ενώ το μυαλό πλημμυρίζει από αναμνήσεις…».

Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε στο βιβλίο του Παναγιώτη Γκλεγκλέ «Ιστορία της Εμπορικής Σχολής Καλαμάτας», ο απόφοιτός της και μέλος σήμερα της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Παύλος Γκρέκης, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκδοσης.

Η συνέντευξη δόθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, όπου ο πρόεδρός του Δημήτρης Μανιάτης παρατήρησε: «Ο χώρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου δεν προτιμάται από τους συγγραφείς για τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Όμως, καθώς ξεφύλλιζα το συγκεκριμένο βιβλίο, διαπίστωσα, όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς, ότι δε θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερος χώρος για να παρουσιαστεί. Κι αυτό, γιατί η Σχολή, την ιστορία της οποίας το βιβλίο παρουσιάζει, είναι ουσιαστικά πνευματικό τέκνο του φορέα μας, καθώς ιδρύθηκε πριν από 100 χρόνια και λειτούργησε υπό την αιγίδα του».

Ο Παύλος Γκρέκης, πρόεδρος επίσης του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου, σημείωσε για το συγγραφέα κ. Γκλεγκλέ και το βιβλίο: «Απόφοιτος και ο ίδιος της Εμπορικής Σχολής Καλαμάτας, εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια συλλέγει και καταγράφει από συμμαθητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και από τα αρχεία του κράτους, στοιχεία για την έκδοση αυτή, ενώ την επιμέλεια ανέλαβε η κόρη του.

Η Εμπορική Σχολή Καλαμάτας ιδρύθηκε το 1919 υπό την αιγίδα του τότε Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο και μόνο να σκεφτεί κανείς, πώς 100 χρόνια πριν οι επαγγελματίες είχαν προβλέψει την αξία της εξειδίκευσης και της κατάρτισης, όπως εδώ και λίγα χρόνια παλεύει να εφαρμόσει η Πολιτεία με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας το αναγκαίο και χαρακτηρίζοντάς το καινοτομία».

Για την Εμπορική Σχολή, που ήταν εξατάξια και λειτούργησε έως το 1961, μίλησε και ο συγγραφέας του βιβλίου Παναγιώτης Γκλεγκλές, συνταξιούχος της ΑΤΕ, ενώ για τη συγγραφή του βιβλίου παρατήρησε: «Στοιχεία δεν υπήρχαν, ό,τι είναι στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Η κόρη του μακαρίτη του Ανδρέου, η Σοφία Κασκούτη, άνθρωποι, μαθητές παλαιών ετών, πήγα και τους βρήκα, ήρθαν από την Αθήνα και φτιάξαμε αυτό το σύγγραμμα».

Μίλησε, επίσης, για τη νυχτερινή παιδεία στην Ελλάδα, «η οποία», όπως είπε, αναγνωρίστηκε το 1946-47 και έβγαλε μαθητές που πήραν πτυχία και δεσπόζουν στους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους ανήκουν».

Της Μαρίας Νίκα