Με… συσκέψεις ψάχνουν λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών


Με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις συνεχίζεται σήμερα στην Costa Navarino η διημερίδα για την υποστήριξη και προώθηση των εξαγωγών ελληνικών και ειδικά μεσσηνιακών προϊόντων, που διοργανώνουν τα ιδρύματα Καπετάν Βασίλη και Γ. & Β. Καρέλια.

Χθες, πρώτη μέρα, παρέστησαν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, οι οποίοι τόνισαν στους χαιρετισμούς τους τη μεγάλη σημασία που έχουν για την Ελληνική Οικονομία οι εξαγωγές.

Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, αναφέρθηκε στο όραμα του Καπετάν Βασίλη για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας σε όλους τους τομείς, ενώ η πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, Βίκυ Καρέλια, δήλωσε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή του Ιδρύματος σε προσπάθειες που στοχεύουν στο όφελος του τόπου.

Οι εισηγητές της πρώτης μέρας αναφέρθηκαν στις πολιτικές και το πλαίσιο διακίνησης των προϊόντων, στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και στα μερίδια αγοράς που διατηρούν στις χώρες της Ε.Ε., αλλά και διεθνώς.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν περιπτώσεις εξαιρετικά πετυχημένων εξαγωγών αγροτικών προϊόντων από εκπροσώπους των εταιρειών Odysea Ltd, Παπαδημητρίου και Γαία.

 

Σήμερα

Το σημερινό πρόγραμμα ξεκινά στις 9.00 π.μ. και έχει ως εξής:

Ενότητα: Αγροτικό Εξαγώγιμο Προϊόν

«Η ποιότητα στην παραγωγή και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων». Ελ. Δροσινός, Α. Καθηγητής – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα: βιολογικά προϊόντα, προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ – Φορείς Πιστοποίησης». Ι. Δροσινού, προϊσταμένη Τμήματος Αξιοποίησης Προϊόντων Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας – Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Η Οργάνωση της Παραγωγής για τα Προϊόντα Ποιότητας – Ολοκληρωμένη Διαχείριση και Ομάδες Παραγωγών». Γ. Μιχαλόπουλος, γεωπόνος, διευθυντής ΡοδαξΑγρο ΕΠΕ (RodaxAgro Ltd).

Ενότητα: Οικονομικά των Εξαγωγών

«Χρηματοδοτικές δυνατότητες εξαγωγών». Ν. Μεϊμετέας, διευθυντής Πωλήσεων –  Noisis Σύμβουλοι Ανάπτυξης.

«Εξασφάλιση πληρωμών από εξαγωγείς και εγγυήσεις». Α. Κρεββατάς, προϊστάμενος του Τμήματος Κατάρτισης Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων ΟΑΕΠ.

«Φορολογικά Ζητήματα που αφορούν στις εξαγωγές: Διεκδίκηση ΦΠΑ από το Εξωτερικό». Π. Θλιβερός, VAT Reclaim Manager Unity Four.

«O ρόλος των VC funds στη χρηματοδότηση και ανάπτυξη ΜμΕ επιχειρήσεων». Γ. Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Αttica ventures.

Στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Το σωστό μείγμα για επιτυχημένες εξαγωγές». Συντονιστής: Γ. Τσίρος, αρχισυντάκτης περιοδικού «Κ».

Ομιλητές:

Ε. Πριμικήρη- διευθύντρια Ανάπτυξης Εργασιών Green Banking.

Γ. Γκούμας – πρόεδρος Ετ.Α.Π. Πελοποννήσου, πρόεδρος AGREXPO S.A.

Δ. Μανιατάκης – πρόεδρος Μανιατάκειου Ιδρύματος.

Α. Καρέλιας – διευθύνων σύμβουλος της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια Α.Ε.

Κ. Παπαδημητρίου – πρόεδρος Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ

Β. Κυριακόπουλος – επίτιμος πρόξενος Ολλανδικής Πρεσβείας.