Ο Βασίλης Καζούλης μιλά στο “Θάρρος”

Ο Βασίλης Καζούλης μιλά στο “Θάρρος”

Ένας αυτοδίδακτος μουσικός που ξεκίνησε από την Ρόδο, είναι στο χώρο του τραγουδιού εδώ και 27 χρόνια και όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει κομμάτια του, όπως το Άννα, το Αν ήσουν Άγγελος, τη Φανή και άλλα ακόμα.

Ο λόγος για τον Βασίλη Καζούλη που αύριο το βράδυ θα βρεθεί στο “Αερικό” και θα έχουμε την ευκαιρία να τον ακούσουμε.

Το “Θ” μίλησε μαζί του και σας τον παρουσιάζουμε

27 χρόνια στο Ελληνικό τραγούδι, τι σημαίνει για εσάς  αυτό τα ταξίδι;
Σημαίνει όμορφες στιγμές ,δημιουργικότητα, επικοινωνία, χαρά. Θέλω να τα βλέπω όλα τα θετικά, βεβαίως και υπήρχαν και στιγμές δύσκολες όμως ξεπερνιούνται αυτά, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να κοιτάμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

Βλέπετε αισιόδοξα και τις στιγμές που ζούμε τώρα δηλαδή;
Προσπαθώ κι εγώ, δεν είμαι άνθρωπος που μπορώ να καταφέρω τα πάντα. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος και να έχω χαμόγελο γιατί αυτό είναι που θα μας κρατήσει αυτή τη στιγμή γιατί όλα αυτά που γίνονται πάνε να μας φέρουν σε απόγνωση.

Τι έχει αλλάξει στη μουσική από τότε που μπήκατε στο χώρο;
Απλά υπάρχει τώρα πολύ μεγάλος κορεσμός ,τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 υπήρχε χώρος για πολλά είδη μουσικής και για πολλούς καλλιτέχνες. Τώρα έχουν αναδειχθεί όλα τα είδη, όμως η μουσική θα αποτελεί πάντα διέξοδο για τον κόσμο. Η μουσική είναι ένας ωραίος τρόπος για να πηγαίνουμε μπροστά. Για μένα υπάρχουνε κατηγορίες στο τραγούδι, υπάρχουν τραγούδια που είναι καλά και τραγούδια που δεν είναι καλά.

Το τραγούδι αντέχει στην κρίση;
Πάντα αντέχει το τραγούδι στην κρίση , αν είναι καλό τραγούδι όμως, αν έχει δηλαδή αναφορά στη σχέση των ανθρώπων. Αν είναι τραγούδι που έχει φτιαχτεί για πέντε μήνες φυσικά και δεν έχει αναφορά.

Κομμάτια δικά σας παραμένουν διαχρονικά, είναι αυτό μια δικαίωση;
Βεβαίως δικαίωση και είναι και αυτό που μου δίνει θάρρος και δύναμη για να μπορώ να συνεχίζω αυτό που κάνω. Πολλές φορές οι δυσκολίες σε κάνουν να θέλεις να τα παρατήσεις και να σκεφτείς να κάνεις κάτι άλλο ,όμως ο κόσμος και η αγάπη του δεν σε αφήνουν .Και αυτό έχει σημασία για μένα γιατί τα κομμάτια μου έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ από τον κόσμο.

Θεωρείτε πως θα ξαναβγούν τέτοια καλά κομμάτια;
Βγαίνουν πάντα τραγούδια το θέμα είναι κατά πόσο ο κόσμος είναι έτοιμος και η εποχή για να αποδεχθεί αυτά τα τραγούδια. Εμένα τα γνωστά μου τραγούδια είναι πέντε ,αλλά έχω γράψει γύρω στα εκατό, είναι αρκετά τραγούδια. Υπάρχουν κι άλλα καλά τραγούδια απλά δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν επιτυχίες. Αυτά τα τραγούδια δεν τα έγραψα για να πετάξω, είναι αντιπροσωπευτικά και πολύς κόσμος μου λέει ότι μερικά είναι καλύτερα από αυτά που έγιναν επιτυχίες .Σημασία έχει ότι όλα αυτά έγιναν και δημιουργήθηκαν με αγάπη και μεράκι με τον ίδιο τρόπο που έγιναν και αυτά που έγιναν επιτυχίες.

Πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχουν δισκογραφικές εταιρείες;
Τώρα πρέπει να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, να βρούμε το στούντιο, να ηχογραφήσουμε τα κομμάτια, να καλέσουμε τους μουσικούς. Δηλαδή επιβαρυνόμαστε και οικονομικά και πρακτικά. Το θέμα είναι ότι όταν κάτι γίνεται με αγάπη και μεράκι δεν το αφήνει κανείς. Είναι μια άλλη εποχή απλά.

Το φαινόμενο εφημερίδα με cd σας ενοχλεί;
Εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί , γιατί είναι ο σύγχρονος τρόπος. Αφού πήγε το πράγμα προς τα εκεί, είναι ένας τρόπος διανομής ενός προϊόντος που παλιά γινόταν στα δισκοπωλεία. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι παραγίνεται κάποια στιγμή αυτό το πράγμα αλλά θέλει μέτρο.

Τι να περιμένουμε δισκογραφικά από εσάς
Είμαι τώρα στο στούντιο και έχω γράψει κάποια καινούρια τραγούδια ,έχω ηχογραφήσει , έχω τραγουδήσει , δεν ξέρω πότε θα τα εκδώσω πάντως είναι αρκετά κοντά.

Υπάρχουν κομμάτια που αντιπροσωπεύουν εσάς την εποχή της κρίσης δηλαδή;
Προσπαθώ να ξεχάσω όλο αυτό που συμβαίνει για αυτό και παίζω πάρα πολλή μουσική και ο κόσμος ακούει και φεύγει με χαρά από εμένα. Το ουσιαστικό είναι για μένα να δίνεις πράγματα στους ανθρώπους αυτό τον καιρό , την αισιοδοξία και τη χαρά αυτό είναι που θέλουν να μας στερήσουνε. Αυτή την εποχή επισκέπτομαι  πολλές επαρχιακές πόλεις και αυτό είναι που με ευχαριστεί και είναι πολύ δημιουργικό και για μένα ,από κει και πέρα δεν ξέρω αν τα τραγούδια που έχω γράψει είναι αντιπροσωπευτικά της εποχής. Υπάρχει ένα τραγούδι που μιλάει για πολιτικούς και χρήματα, αλλά πιστεύω πάντα ότι η μουσική είναι κάτι που σε βοηθάει και σε παρηγορεί , η μουσική είναι πολύ ωραίο πράγμα.

Τι θα ακούσουμε αύριο στην Καλαμάτα;
Θα ακούσετε τραγούδια από τη δισκογραφία μου από τα τραγούδια που έχω γράψει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά προσπαθώ να ακολουθώ το κέφι και τη διάθεση του κόσμου. Δεν έχω συγκεκριμένο πρόγραμμα, παίζω τραγούδι και άλλων συναδέλφων που πιστεύω ότι αρμόζουν στην κάθε περίσταση, έχω ένα βασικό κορμό αλλά θα ακολουθήσω την αγάπη και την διάθεση του κόσμου.

Παναγιώτης Μπαμπάρουτσης