Αιχμές από την αντιπολίτευση για εξυπηρέτηση ιδιώτη νότια του ΒΙΟΠΑ σε βάρος δημοτών


Της Μαρίας Νίκα
 
Λίγο πιο αργά σε σχέση με πέρυσι βγαίνει φέτος η πρώιμη μεσσηνιακή πατάτα. Ελάχιστοι είναι οι παραγωγοί που έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή και ο Ανδρέας Κυριακόπουλος, στη Μεσσήνη, είναι ένας από αυτούς. Τον συναντήσαμε χθες το πρωί στο κτήμα του, στο δρόμο για την Μπούκα, να βγάζει την πρώτη σοδειά.
 
«Οι βροχές μάς χάλασαν σπόρο»
«Ένας, δυο παραγωγοί έχουμε βγάλει προϊόν και, μάλιστα, ελάχιστες ποσότητες. Τώρα ξεκινάμε δειλά δειλά, είμαστε στην πρώτη μέρα και αυτή τη στιγμή βλέπουμε τι βγάζουμε. Το θέμα είναι ότι φέτος δεν έχει πολύ καρπό, γιατί από τις πολλές βροχές είχαμε κάποια σαπίσματα, μας σάπισε ο σπόρος, δηλαδή, και υπάρχουν σημαντικές απώλειες. Πιστεύω, όμως, πως όταν θα βγάλουμε τις πιο όψιμες πατάτες, θα έχουμε καλύτερη παραγωγή. Και αυτές εδώ, πάντως, είναι πρώτης ποιότητας» μας είπε χθες ο κ. Κυριακόπουλος.
Όσο για την τιμή που θα ικανοποιούσε τους πατατοπαραγωγούς, πρόσθεσε: «Εμείς θα ήμασταν ικανοποιημένοι αν πουλούσαμε τουλάχιστον 70 λεπτά. Να μας μείνει κι εμάς κάτι, γιατί φέτος δεν έχουμε και μεγάλη παραγωγή, ποσότητα. Και μιλάμε για μια πατάτα φημισμένη, την καλύτερη σε ποιότητα και την πιο νόστιμη. Οι μεσσηνιακές πατάτες είναι γνωστές».
 
Έξοδα 1.000 ευρώ το στρέμμα
Φέτος ο κ. Κυριακόπουλος έχει φυτέψει με πατάτα περίπου 25 στρέμματα. «Δεν είναι και πολλά. Σήμερα, για να πεις ότι είσαι αγρότης, πρέπει να βάζεις τουλάχιστον 50 στρέμματα. Όμως, δεν έχουμε μεγάλο κλήρο. Εν τω μεταξύ, κάποιοι δε φύτεψαν ή έβαλαν λιγότερα στρέμματα, γιατί είναι πολλά τα έξοδα της καλλιέργειας. Άμα τα υπολογίσεις, εφόδια, λιπάσματα και συγκομιδή με εργατικά, φτάνουν 1.000 ευρώ και παραπάνω το στρέμμα».
Σχετικά με τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Καλαμάτας και Μεσσήνης για τη διεκδίκηση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στη μεσσηνιακή πατάτα, ο κ. Κυριακόπουλος θεωρεί ότι θα βοηθήσει το προϊόν και τους παραγωγούς: «Το ΠΟΠ θα μετρήσει, γιατί η πιστοποιημένη ποιότητα είναι σημαντικό πράγμα. Εμείς έτσι κι αλλιώς βγάζουμε καλό προϊόν, γιατί να μην είναι και πιστοποιημένο; Πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλύτερα. Κοιτάξτε! Ειδικά φέτος οι πατάτες έχουν διατηρηθεί τόσο καλά, χωρίς περονόσπορο, χωρίς κανένα πρόβλημα, είναι πεντακάθαρες. Η φετινή ήταν καλή χρονιά».