«Μεταξωτοί άνθρωποι»


«Αν τα λεφτά που δίνουμε στο Δήμο, τα διαθέταμε στην περιοχή, θα είχαμε κάνει θαύματα»
 
«Θα ήμασταν ικανοποιημένοι, αν έκαναν έστω και μπαλώματα στο δρόμο»
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Αγνοημένοι αισθάνονται οι επαγγελματίες του παραλιακού μετώπου της Δημοτικής Ενότητας Αβίας, τονίζοντας ότι ο Δήμος Δυτικής Μάνης είναι πλέον δύο ταχυτήτων, με την περιοχή του Λεύκτρου να προηγείται με διαφορά.
«Η φυσική ομορφιά μάς σώζει ακόμα, όλοι οι άλλοι μας έχουν εγκαταλείψει», τόνισαν από την πρώτη στιγμή της συνάντησής μας.
Το δε έργο προστασίας του Ακρογιαλίου δεν έχει προχωρήσει όπως θα ήθελαν. Σύντομα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξή του, απομένουν λίγοι μήνες για τη λήξη της συμβατικής ημερομηνία ολοκλήρωσής του και με «το ζόρι» μπορούμε να πούμε ότι έχει υλοποιηθεί το 50% του φυσικού αντικειμένου. Έκδηλη, λοιπόν, η ανησυχία για το αν θα ολοκληρωθεί έγκαιρα, ενώ έντονες είναι οι διαμαρτυρίες για την παραλία στο Ακρογιάλι που έχει εξαφανισθεί.
Επίσης, ο δρόμος Αρχοντικό – Κιτριές, από τα όρια δηλαδή που ξεκινά ο Δήμος Δυτικής Μάνης, είναι σε άθλια κατάσταση. Απαράδεκτο τον χαρακτηρίζουν οι επαγγελματίες, που έχουν «απεμπολήσει» πια το αυτονόητο, την επισκευή του σε όλο το μήκος, και δηλώνουν «ικανοποιημένοι» αν γίνονταν έστω «μπαλώματα». Αλλά ούτε αυτό έχει γίνει. Πέρυσι, επαγγελματίες και κάτοικοι εξασφάλισαν πίσσα και, ζητώντας εργάτη και φορτηγό από το Δήμο, κατάφεραν να κλείσουν κάποιες από τις λακκούβες.
Φυσικά, ούτε λόγος για πεζοδρόμια και φωτισμό.
Το ίδιο ισχύει και για τον καθαρισμό των πλευρών του δρόμου από χορτάρια. Ό,τι έχει καθαριστεί, όπως είπαν οι επαγγελματίες, είναι από τους ίδιους και τους κατοίκους.
 
«Είμαστε αγνοημένοι»
Ο Γιώργος Γαϊτανάρος ιδιοκτήτης καταστήματος, ο Νότης Γεωργουλέας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής, ο Αντώνης Κούτρης, ιδιοκτήτης καταστήματος, ο Γιώργος Κωστόπουλος, κάτοικος περιοχής και μέλος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, οι Μιχάλης Παπουτσής, Δημήτρης Σκιάς και Κώστας Σαρρής, ιδιοκτήτες καταστήματος, μιλούν στο «Θάρρος» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όλοι είναι οι επαγγελματίες μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών, Εργαζομένων, Εστίασης και Ενοικιαζομένων Δωματίων της περιοχής.
Ένα από τα γεγονότα που τους ενόχλησε πολύ, είναι η επίσκεψη πριν από λίγες ημέρες τουριστικών πρακτόρων, ως φιλοξενούμενων του Δήμου. «Τουριστική προβολή έχει ανάγκη όλος ο Δήμος. Δεν είναι μόνο η Καρδαμύλη και η Στούπα. Βγήκε μια ανακοίνωση ότι τουριστικοί πράκτορες θα επισκεφθούν τον τόπο μας και το είδαμε κάποιοι στις εφημερίδες. Κανείς μας δεν το ήξερε. Πού είναι η προβολή της περιοχής εδώ; Τους πήγαν Καρδαμύλη και Στούπα», σημείωσε ο κ. Γαϊτανάρος μαζί με τους άλλους επαγγελματίες.
«Τι να τους φέρει να τους δείξει εδώ; Από το απαράδεκτο οδικό δίκτυο μέχρι τις παραλίες που κοντεύουμε να χάσουμε;», συμπλήρωσε ο κ. Σκιάς.
«Μόνοι μας είμαστε. Ο τέως Δήμος Αβίας είναι παραμελημένος», σχολίασε ακόμη ο κ. Γαϊτανάρος, για να διορθώσει ο κ. Σκιάς και να συμφωνήσουν οι υπόλοιποι: «Δεν είναι παραμελημενος, αγνοημένος είναι».
«Αν τα λεφτά που δίνουμε στο Δήμο, τα διαθέταμε κατευθείαν στην περιοχή μας, θα είχαμε κάνει θαύματα», επισήμαναν.
 
Χάλια δρόμος
Η κατάσταση του δρόμου προς την περιοχή χειροτέρεψε μετά και τα έργα πριν από 4 χρόνια για το δίκτυο αποχέτευσης. «Η αποχέτευση έχει τελειώσει εδώ και 4 χρόνια. Στις εκκλήσεις μας για το δρόμο έλεγαν ότι θα τελειώσει το έργο της αποχέτευσης και μετά. Τώρα, ότι θα γίνει το λιμενικό έργο, θα οριοθετηθούν τα πεζοδρόμια και θα ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος», παρατήρησε ο κ. Σκιάς.
«Αλλά ούτε στο δίκτυο αποχέτευσης έχουμε συνδεθεί», πρόσθεσε ο κ. Κούτρης και συνέχισε: «Πάθαμε οικονομικό κραχ τότε. Δεν περνούσε αυτοκίνητο. Τα τέλη, όμως, πληρώθηκαν κανονικά και ακόμα τίποτα Και φτάσαμε τώρα να έχουμε ένα δρόμο με λακκούβες. Ούτε τις λακκούβες κλείνουν. Μετά έχουν απαιτήσεις από εμάς να πληρώσουμε το ένα και το άλλο. Έχουμε φτάσει στο σημείο να ξεκινάει η σεζόν και το Ακρογιάλι είναι ακόμα έτσι. Έχει λιγότερη παραλία από πέρυσι».
«Τα παράπονα είναι πολλά από τον κόσμο. Καταρχάς “σπάνε” τα αυτοκίνητά τους για να έρθουν εδώ. Υπάρχει αυτή η ομορφιά, αλλά ο άλλος σκέφτεται τα έξοδα της βενζίνης, ότι θα ταλαιπωρηθεί με αυτό το δρόμο και δεν έρχεται. Η περιοχή χρειάζεται υποστήριξη. Επισκευή του δρόμου και καθημερινή καθαριότητα. Και εμείς οι κάτοικοι πρέπει να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο. Φταίμε κι εμείς, πρέπει να είμαστε πιο διεκδικητικοί. Να απαιτήσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Κωστόπουλος, ενώ οι υπόλοιποι πρόσθεσαν ότι ο καθένας πρέπει να φροντίζει το χώρο του.
Αρκετά πράγματα, όμως, γίνονται. «Τα χορτάρια έχουν γίνει δέντρα», όπως είπαν χαρακτηριστικά, «και κατέβηκαν οι κάτοικοι και τα έκοψαν».
Πέρυσι, ένας κάτοικος προσέφερε ένα φορτηγό πίσσα. «Ζητήσαμε και ο Δήμος έδωσε το φορτηγό, έναν εργάτη και έριξε την πίσσα. Μας έδωσε ο κάτοικος και κάποια σακουλάκια πίσσα, πήγαμε εμείς και τα ρίξαμε. Ούτε καν μπαλώματα έχουν γίνει. Δεν μπορεί να είναι παντού γούβες», τόνισε ο κ. Γεωργουλέας, συμπληρώνοντας ότι το δρόμο τον χρησιμοποιούν και πολλοί ποδηλάτες, με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους.
 
Καθαριότητα
«Οι εποχές είναι δύσκολες. Για το Δήμο Δυτικής Μάνης δεν υπάρχουν λεφτά. Ωστόσο, ο Δήμος πρέπει να προσέξει την καθημερινότητα. Δεν μπορεί να μην υπάρχει ούτε αυτό. Ποια είναι η καθημερινότητα; Το σκουπίδι και η λακκούβα. Δεν μπορεί να μπαίνεις στο Ακρογιάλι και τις Κιτριές και να βλέπεις τίγκα το σκουπίδι. Όσο και να μην υπάρχουν λεφτά, αυτά πρέπει να γίνονται. Ο Δήμος πρέπει να ενεργοποιηθεί στην καθημερινότητα. Έχουμε χάσει τα αυτονόητα. Δεν μπορούμε να συζητάμε για τουριστική προβολή, όταν έχουμε μπροστά μας τα σκουπίδια», συνέχισε λίγο αργότερα ο κ. Γαϊτανάρος.
«Δρόμος και καθαριότητα είναι τα βασικά. Στην είσοδο και την έξοδο του χωριού τα σκουπίδια είναι σωρός. Πού και πού έρχονται και τα μαζεύουν, αλλά δε φτάνει», σημείωσε ο κ. Γεωργουλέας, λέγοντας ότι οι κάδοι είναι γεμάτοι εδώ και 10 ημέρες.
«Έχουμε εξαναγκαστεί να αγοράσουμε λάστιχα, για να πλένουμε το δρόμο από τον πυροσβεστικό κρουνό. Και επειδή χρησιμοποιούμε τον κρουνό, μας γίνονται και παρατηρήσεις. Πόσες φορές βγήκαμε με τα φτυάρια να καθαρίσουμε τα χαλίκια, όχι μπροστά από τα μαγαζιά μας, σε όλο το δρόμο», υπογράμμισε ο κ. Σκιάς
 
Έργα προστασίας
«Τώρα φτάσαμε στο σημείο που δεν υπάρχει καθόλου παραλία στο Ακρογιάλι. Αν δεν είχε  σταματήσει το έργο εξαιτίας οργανωμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, θα είχε προχωρήσει τώρα. Και η δίπλα παραλία, που ήταν ένα έργο τέχνης, μπαζώθηκε», τόνισε ο κ. Κωστόπουλος
«Σύμφωνα με τις υποσχέσεις, περιμένουμε ότι την καλοκαιρινή σαιζόν θα έχουν φτιαχτεί οι παραλίες. Περιμένουμε να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις αυτές», συμπλήρωσε ο κ. Σκιάς.
Επίσης, ο κ. Κωστόπουλος παρατήρησε ότι, αν είχε οριοθετηθεί το ποτάμι της Σάντοβας, θα μπορούσαν να φτιαχτούν δύο γήπεδα και ένα μεγάλο πάρκινγκ, για να αποσυμφορηθεί η περιοχή το καλοκαίρι από τα αυτοκίνητα που σταματούν δεξιά και αριστερά και δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα.
«Για ποιο λόγο να έρθει κάποιος να κάνει διακοπές εδώ; Τι του προσφέρει το Ακρογιάλι; Να περπατήσει δεν μπορεί, πεζοδρόμια δεν έχει, φώτα δεν έχει, ένα γήπεδο αθλοπαιδιών δεν έχει, τώρα, όπως έγινε το πράγμα, ούτε να κολυμπήσει μπορεί. Τι να έρθει να κάνει κάποιος εδώ; Επειδή έχει το διπλανό μαγαζί ψάρι κι εγώ καφέ; Παντού τα βρίσκει αυτά κάποιος. Τι προσφέρει η περιοχή;» αναρωτήθηκε ο κ. Σκιάς και συμφώνησαν οι υπόλοιποι.
Κλείνοντας, οι επαγγελματίες εξέφρασαν και το παράπονο ότι ποτέ ο δήμαρχος δεν τους κάλεσε να μιλήσουν, ούτε τους έχει επισκεφθεί για να συζητήσουν τα προβλήματα της περιοχής.