Ολιστική Ιατρική, εναλλακτικές θεραπείες για το «ευ ζην»


Του Σταύρου Στραβόλαιμου
 
Καλοδεχτήκαμε τον ποδηλατοδρόμο στην πόλη μας και τον τιμήσαμε δεόντως. Ήταν πραγματικά κάτι που έλειπε και αποδείχτηκε ότι οι πολίτες τον είχαν ανάγκη. Πλημμύρισε ξαφνικά η πόλη από ποδήλατα που κυκλοφορούν με ασφάλεια από το κέντρο μέχρι την παραλία. Αυτή η παρέμβαση χρειαζόταν επιτακτικά, γιατί μας είχε ήδη πνίξει το αυτοκίνητο.
Είναι γνωστό, όμως, ότι ο ποδηλατόδρομος τελειώνει στην παραλιακή ζώνη, στο ύψος του «Βυθού», κοντά στο ναό της Ανάστασης. Έλα, όμως, που οι ποδηλάτες συνεχίζουν το δρόμο τους κανονικά και στον πεζόδρομο νότια της Ναυαρίνου, μέχρι το «Φιλοξένια», που είναι αποκλειστικά και μόνο για πεζούς. Τώρα, μάλιστα, που ανοίγει ο καιρός, το πεζοδρόμιο γεμίζει από κόσμο όλων των ηλικιών που τον χρησιμοποιούν για να κάνουν την άσκηση, αλλά και τον περίπατό τους.
Εντούτοις, ποδηλάτες, ανεύθυνοι και προκλητικοί, για να μην ενοχλούνται ή κινδυνεύουν από τα αυτοκίνητα, κυκλοφορούν ξεδιάντροπα εκεί που δεν πρέπει, ενοχλούν τους ανθρώπους που περπατούν, χτυπάνε τα κουδούνια για να τους κάνουν να μεριάσουν, τρέχουν ορισμένοι σαν τρελοί και κάποιοι, μάλιστα, αυθαδιάζουν αν τους επισημάνεις ότι ο χώρος είναι για να κυκλοφορούν μόνο πεζοί και αυτοί δε θα πρέπει να βρίσκονται εκεί.
Είναι μια ακόμα χαρακτηριστική απόδειξη ότι η έννοια του χρέους και του καθήκοντος απέναντι στο κοινωνικό σύνολο είναι είδος εν ανεπαρκεία. Το γούστο μας να κάνουμε κι ας πάνε οι άλλοι να πνιγούνε. Και είναι κρίμα, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονται σε αυτή την ποδηλατική αταξία είναι νέοι άνθρωποι. Σε κοιτάζουν λες και είσαι από άλλον πλανήτη. Δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Είναι πραγματικά κρίμα.
Εν πάση περιπτώσει, όμως, αυτοί κάνουν την πλάκα τους σε βάρος των πολιτών που θέλουν να περπατήσουν. Οι Αρχές τι κάνουν; Ο Δήμος, η Δημοτική Αστυνομία, η Τροχαία, το Λιμενικό Σώμα. Γιατί δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες να αποκατασταθεί, επιτέλους, αυτή η ανωμαλία που είναι παρά την απλότητα της ζωτικής σημασίας, όπως ήταν και η δημιουργία του ποδηλατοδρόμου. Τι περιμένουν, να γίνει κανένα ατύχημα και να τραυματιστεί κάποιος πεζός, ή να γίνει κάποια στιγμή κανένας τρικούβερτος καυγάς ανάμεσα σε πεζούς και ποδηλάτες; Σήμανση απαγόρευσης κυκλοφορίας ποδηλάτων γιατί δεν μπαίνει;
Επιτέλους, ας γίνει κάτι. Πεζόδρομος σημαίνει δρόμος για τους πεζούς. Όχι για τα ποδήλατα. Έχουν και οι πεζοί δικαιώματα και είναι ανάγκη να γίνονται σεβαστά. Μην τρελαθούμε δηλαδή.