Πολυεθνικές και μικρομεσαίοι


Του Βασίλη Φραντζολά
 
Είναι αργά το απόγευμα, Παρασκευή 1η Μαρτίου 2007, φουλ εποχή Κωστάκη και η συνάντηση του τότε υπουργού Ανάπτυξης Σιούφα με τον τότε υπουργό Γεωργίας Μπασιάκο μόλις έχει αρχίσει. Το θέμα της συνάντησης είναι από μέρες γνωστό και το έχουν αναφέρει και όλα τα δελτία ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης: «Η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας μέσα από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, πρόγραμμα 2007-2013», τα οποία επρόκειτο να ανακοινωθούν μετά από 3-4 μέρες.
Έξω από την αίθουσα που συνεδριάζει η ομάδα εργασίας των δύο υπουργείων υπάρχει μία μεγάλη ομάδα από 10 με 12 δημοσιογράφους από όλα τα μέσα ενημέρωσης, που περιμένουν τις ανακοινώσεις των δύο υπουργών.
Όλοι έχουν αγωνία να δουν πού θα στηριχθεί η ανάπτυξη της Οικονομίας, σε ποιους άξονες θα περιστραφεί η ανάπτυξη του τόπου με τα άφθονα ρέοντα χρήματα της Ε.Ε.
Πιο δίπλα από τους δημοσιογράφους περιμένει και μια ομάδα νέων παραγωγών ελαιόλαδου από τη Λήμνο και άλλη μία από το ορεινό Λασίθι. Αυτοί περιμένουν με μεγάλη αγωνία την εξαγγελία των μαγικών κωδικών που, ως γνωστόν, θα τύγχαναν δωρεάν επιχορήγησης 50% με 60% ανάλογα με την περιφέρεια που βρίσκονται.
Η ώρα έχει πάει πια 3 το πρωί. Κατά διαστήματα ακούγονται δυνατές φωνές από την αίθουσα συνεδριάσεων, με τη φωνή του υπουργού Γεωργίας να ξεχωρίζει και μάλλον να καταλαβαίνουν όλοι ότι φωνάζει «όχι δε χρειάζεται», «δεν τα έχουν ανάγκη». Όλοι καταλαβαίνουν ότι γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση για το μέχρι πού θα στηριχτεί η πρωτογενής παραγωγή, η κτηνοτροφία, η παραγωγή ελιών και ελαιόλαδου και όλων των συναφών.
Η ώρα έχει πάει πλέον 03:45 και, επιτέλους, η πόρτα της αίθουσας ανοίγει. Οι δύο υπουργοί φαίνονται κατάκοποι, με λυμένες γραβάτες, χωρίς σακάκια και είναι έτοιμοι να κάνουν δηλώσεις. Το λόγο παίρνει ο υπεύθυνος υπουργός της τότε Ανάπτυξης (γράφε 4,5% με έλλειμμα 1,5% – καλύτεροι και από τη Γερμανία βέβαια δηλώναμε). Ο υπουργός Γεωργίας δίπλα του φαίνεται κουρασμένος μεν, αλλά ευτυχής. Χαμογελάει συνέχεια.
«Κυρίες και κύριοι, η ώρα είναι περασμένη, δε θα κάνουμε αναλυτικές ανακοινώσεις, θα σας διαβάσουμε μερικούς κωδικούς μόνο και μόνο για να μπορέσετε να σχηματίσετε και εσείς μια καλή ιδέα, πού θα στηριχθεί η χώρα για να συνεχίσουμε την ανάπτυξη της πατρίδος μας, ώστε να περνάτε και εσείς καλά και εμείς ακόμα καλύτερα. Η χώρα μας έχει ακόμα κάποιους λίγους ανέργους και με τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ θα δοθεί μεγάλη ώθηση στην εξάλειψη και αυτής της μικρής ανεργίας.
Θα σας δώσω μόνο μερικούς χαρακτηριστικούς κωδικούς για να κατανοήσετε την αισιοδοξία μας και αύριο υπολογίζω ότι θα έχετε τον πλήρη πίνακα από το υπουργείο μας. Έχουμε και λέμε λοιπόν, ναι, κρατήστε αν θέλετε σημειώσεις για τις εφημερίδες σας…
ΕΣΠΑ 2007 -2013
(ακολουθούν πραγματικά αποσπάσματα κωδικών από το εγκεκριμένο το ΕΣΠΑ του 2007-2013)
Kωδικός 10.73:  Παρασκευή κουσκούς και λαζανιών
Κωδικός 13.93:  Κατασκευή κιλιμιών
Κωδικός 14.14:  Κατασκευή εσωρούχων
Κωδικός 25.71:  Κατασκευή μαχαιροπήρουνων
και τελευταίο θα σας αναφέρω τον super κωδικό πάνω στον οποίο νομίζω, όχι άδικα, έχουμε στηρίξει πολλές ελπίδες για το αύριο της χώρας μας…
Κωδικός 30.30:  Κατασκευή διαστημόπλοιων και συναφών μηχανημάτων!
-Συγγνώμη! Κύριε υπουργέ, μία μόνο ερώτηση! Μόνο μία. Είμαστε μία ομάδα νέων ελαιοπαραγωγών από τη Λήμνο.
-Παρακαλώ, μόνο μία σύντομη ερώτηση.
-Κύριε υπουργέ, εμείς στη Λήμνο δεν έχουμε κανένα ελαιοτριβείο, όπως και άλλοι συνάδελφοί μας ελαιοπαραγωγοί στη Θάσο. Για να κάνουμε λάδι πάμε τις ελιές μας μια φορά την εβδομάδα στη Μυτιλήνη και οι Θασίτες επίσης απέναντι στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης. Καιγόμαστε να κάνουμε ένα ελαιοτριβείο, καθώς και μια μικρή μονάδα τυποποίησης ελιών. Έχουμε εξαιρετική πρώτη ύλη που πάει ουσιαστικά χαμένη και περιμένουμε πολλά από τέτοιες επενδύσεις. Μπορείτε να μου πείτε, παρακαλώ, αν υπάρχει κάποιος κωδικός που να αναφέρεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις ελιές και το ελαιόλαδο;
-Συγγνώμη, σας είπα είναι πολύ αργά, δεν έχω τις δυνάμεις να απαντήσω σε ερωτήσεις. Εδώ παρίσταται δίπλα μου και ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας, νομίζω η πρωτογενής παραγωγή δεν ήταν και δεν είναι στους πυλώνες που θα στηριχτούμε για να αναπτύξουμε κι άλλο την Ελλάδα. Φτάνει πια με τη γεωργία, αρκετά πήρατε από ενισχύσεις. Πάμε σε νέες τεχνολογίες και σε μια άλλη φιλοσοφία. Νομίζω ότι, σύμφωνα και με τις σαφείς οδηγίες του κυρίου πρωθυπουργού, η κατασκευή εσώρουχων σε συνδυασμό με την κατασκευή διαστημόπλοιων, αλλά και μαχαιροπήρουνων, θα συμβάλει αποφασιστικά στην πλήρη εξάλειψη της ανεργίας στη χώρα μας.
Και έτσι… η Ελλάδα πορεύτηκε από το 2007 μέχρι το 2013 με τα φοβερά (προ)μελετημένα ΕΣΠΑ, από τα οποία με χειρουργικό τρόπο είχαν αποκλείσει την ανάπτυξη νέων ελαιοτριβείων, τυποποιητηρίων και συναφών επιχειρήσεων υπό το φόβο προφανώς να μην έχουμε επανάληψη του φαινομένου, όπως στην οινοποιία, όπου οι μικρές οινοποιίες εκτόπισαν όλες τις (τότε) μεγάλες.
Οι διάλογοι είναι προφανώς φανταστικοί, τα αποτελέσματα όμως τέτοιων διαλόγων και νοοτροπιών δεν είναι φανταστικά. Τα έχουμε γευτεί όλοι. Αρκεί να μην επαναληφθούν και στο ερχόμενο ΕΣΠΑ…
Bostanitsas.gr