28-4-2013


Ο γιατρός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα χειρουργεία μετά το μακελειό στην αμερικανική μεγαλούπολη
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
Οι Μεσσήνιοι της διασποράς έχουν κατακτήσει τον κόσμο. Κι αυτό δεν είναι υπερβολή. Δεκάδες επιστήμονες και επιχειρηματίες βρίσκονται στην κορυφή στους τομείς που δραστηριοποιούνται. Τα παραδείγματα βρίθουν.
Ένα πρόσφατο είναι και ο Γιώργος Βέλμαχος. Χειρουργός γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης (Massachusetts General Hospital) κυριολεκτικά έσωσε ζωές μετά το πρόσφατο μακελειό της Βοστώνης, έστω κι αν υποχρεώθηκε με την ομάδα του νa προχωρήσει σε αρκετούς ακρωτηριασμούς.
Κορυφαίος στον τομέα του, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μίλησε για την τραγική μέρα στον «Εθνικό Κήρυκα», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί και στη χώρα μας Σύστημα Τραύματος, καθώς οι τραυματισμοί είναι η πρώτη αιτία θανάτων για ηλικίες έως 45 ετών.
Ο δρ. Βέλμαχος προθυμοποιήθηκε πολλές φορές να συμβάλει για να αποκτήσει η Ελλάδα ένα Σύστημα Τραύματος, παρόμοιο με αυτό του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης, αλλά οι προτάσεις του έπεσαν στο κενό.
Σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως «έχω πει πολλάκις και πλειστάκις να κάνουν Σύστημα Τραύματος, διότι ο φόρος ζωών που πληρώνει η Ελλάδα σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, σε πτώσεις και, δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό και σε τραύματα βίας, είναι μεγάλος». Τόνισε πως «ο φόρος ζωής που πληρώνει η Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος από πολλούς άλλους τομείς της χειρουργικής» και διευκρίνισε: «Στην Ελλάδα προσπαθούν να κάνουν μεταμόσχευση ήπατος που θα τη χρειαστούν δέκα άνθρωποι και αγνοούν ένα Σύστημα Τραύματος που θα το χρειαστούν χιλιάδες και, μάλιστα, νέοι άνθρωποι. Το τραύμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες από ενός έως 45 χρονών».
Συμπλήρωσε ακόμα πως «πολλάκις μου έχει ζητηθεί να τους συμβουλεύσω να γίνει ένα Σύστημα Τραύματος στην Ελλάδα, αλλά, τελικά, αυτό δεν έχει υλοποιηθεί».
Ο δρ. Βέλμαχος γεννήθηκε στην Αθήνα. Η καταγωγή του πατέρα του είναι από την Καλαμάτα και της μητέρας του από την Κρήτη. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατόπιν, μετέβη στη Νότια Αφρική και ειδικεύθηκε στους τραυματισμούς, καθότι εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο Κέντρο Τραύματος στον Κόσμο. Στη συνέχεια, συνέχισε τις σπουδές και την εξειδίκευσή του στο Λος Άντζελες και από το 2004 βρίσκεται στη Βοστώνη, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης.