C.L CLEANING GROUP


Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ger-Mani» (Γερμανία – Μάνη), της ομάδας εργασίας για διεθνή νεανικά προγράμματα, που αποτελεί αναγνωρισμένο σωματείο της Περιφέρειας Ούννα (AGIP), με στόχο να αποτρέψει τη μετανάστευση των νέων από την εσωτερική περιοχή της Μάνης και με τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος IdA, φιλοξενήθηκαν -για ένα μήνα- στο χωριό Καρυούπολη Γυθείου εννιά μαθητές και μια μαθήτρια τού επαγγελματικού σχολείου «Walter-Hecker-Schule» από το Κάσσελ της Γερμανίας, μαζί με τους καθηγητές τους.
Στόχος του προγράμματος IdA είναι οι μαθητές να συλλέξουν μαζί με τις επαγγελματικές και πρακτικές τους γνώσεις, εμπειρίες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι μαθητές ήταν πολύ εργατικοί και επιμελείς, καθώς έστησαν φράχτες για τα ζώα, κατασκεύασαν σπίτια για σκύλους στον τοπικό σύλλογο προστασίας ζώων, και καθάρισαν δρόμους περιπάτου στον Ταΰγετο, αλλά βοήθησαν και στη μαγειρική ελληνικών εδεσμάτων. Επίσης, επισκέφθηκαν Έλληνες μαθητές στη διδασκαλία του μαθήματος της γερμανικής γλώσσας και μαζί έκαναν ασκήσεις για την επερχόμενη τελική εξέτασή τους στο μάθημα.
Στον ελεύθερο χρόνο τους έκαναν περιηγήσεις στη γύρω περιοχή, με εκδρομές στη Μάνη, στο ακρωτήριο Ταίναρο, καθώς και στο σπήλαιο Δυρού.
Οι Γερμανοί μαθητές πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Αθήνα, την Κόρινθο, το Ναύπλιο, το Άργος, τις Μυκήνες και τη Μονεμβάσια.
Οι καθηγητές και οι μαθητές του σχολείου «Walter-Hecker-Schule» συμμετείχαν σε συνάντηση με εκπροσώπους του Δήμου Ανατολικής Μάνης, οι οποίοι συνόδευσαν 13 μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Γυθείου, στις εγκαταστάσεις της UNNA στην Καρυούπολη. Οι Έλληνες μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους δέκα Γερμανούς μαθητές από το Κάσσελ, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες και να δημιουργήσουν δεσμούς φιλίας.
Να σημειωθεί ότι στην Καρυούπολη Γυθείου στα τέλη της δεκαετίας ’80 αγοράστηκε το οικόπεδο για τη δημιουργία κέντρου κατοικίας, ελεύθερου χρόνου και ανάπαυσης, για νέα παιδιά από την Ούννα. Το 1999 ιδρύθηκε η Ομάδα Εργασίας για Διεθνή Νεανικά Προγράμματα, αναγνωρισμένο σωματείο Ούννα (AGIP) και αργότερα συστάθηκε γερμανο – ελληνική ομάδα εργασίας στο Γύθειο και την Ούννα, ενισχύοντας έτσι τη συνεργασία με ελληνικά σωματεία παροχής αρωγής σε νέους, κοινωνικούς συλλόγους, κινήσεις πολιτών και ξεκίνησε η κατασκευή ενός κέντρου συνάντησης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ