Αλλαγή δεδομένων για την Καλαμάτα ΄80 κατόπιν πίεσης και… μια ανάσα η παραμονή


Πόλεμος έχει ξεσπάσει στη Μεσσηνία για την επέκταση ή όχι της ονομασία προέλευσης του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας και εκτός των συνόρων της. 

Χθες υπήρξε ανακοίνωση από την ΕΑΣ Μεσσηνίας που τάσσεται υπέρ της επέκτασης και του “Νηλέα” που είναι κατά … 
 «ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ»
 
Όλοι να στοιχηθούν μαζί μας για την επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα
 
-Θα φέρει σε ετήσια βάση στο νομό επιπλέον 35 εκατομμύρια ευρώ
 
Είμαστε υποχρεωμένοι ως «ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας, μετά τα τελευταία δημοσιεύματα, τηλεοπτικές εκπομπές και ανακοινώσεις αναφορικά με την επέκταση του ελαιολάδου «ΠΟΠ Καλαμάτα» σε όλο το Νομό Μεσσηνίας, να διευκρινίσουμε τα παρακάτω θέματα:
-Το Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Προϊόν αποτελεί δημόσιο αγαθό του τόπου και των κατοίκων και οι προδιαγραφές του προϊόντος είναι ένα τεχνικό και νομικά δεσμευτικό κείμενο, που αποσκοπεί στη διασφάλιση των προϋποθέσεων παραγωγής και τυποποίησης του προϊόντος.
-Οι μόνες ενστάσεις των οποίων η βασιμότητα διερευνάται σχετικά με την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα προέρχονται από τέσσερις εταιρείες του εξωτερικού και συγκεκριμένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Νορβηγία και την Αίγυπτο. Καμία άλλη ένσταση από επιχείρηση τυποποίησης/ εμπορίας ή παραγωγούς του εσωτερικού δεν εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
-Η μελέτη επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμάτα, όχι μόνο δε χαλαρώνει τις προδιαγραφές, αλλά, αντίθετα, θεσπίζει πιο αυστηρά κριτήρια ποιότητας από τα ισχύοντα, όπως οξύτητα 0.5 από 0.8, έκθλιψη των καρπών εντός 24 ωρών από τη συγκομιδή, ώστε οι προδιαγραφές του προϊόντος να διασφαλίζονται πολλαπλά.
-Εντελώς εσφαλμένα θέτουν οι επικριτές της μελέτης το ζήτημα τυποποίησης εκτός ζώνης, καίτοι παραγνωρίζουν ότι οι τωρινές προδιαγραφές του ΠΟΠ Καλαμάτα δεν έχουν τέτοιο περιορισμό, αφού και σήμερα 19 επιχειρήσεις που τυποποιούν ΠΟΠ Καλαμάτα είναι εγκατεστημένες εκτός του Νομού Μεσσηνίας.
-Εντελώς εσφαλμένα ισχυρίζονται ότι δε θα είναι εφικτή η εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας λόγω της αύξησης της παραγωγής ελαιολάδου, παρακάμπτουν όμως το γεγονός ότι στη Μεσσηνία εφαρμόζεται το σύστημα Kalamata IKNOW, που επιτρέπει να αριθμηθούν όλες οι φιάλες ΠΟΠ ελαιόλαδο και με το αυτοματοποιημένο ψηφιακό σύστημα ιχνηλασιμότητας να εξασφαλισθεί η ποιότητα του ΠΟΠ Καλαμάτα προς όφελος των Μεσσήνιων παραγωγών.
-Οικονομικά η επέκταση θα φέρει σε ετήσια βάση στο Νομό Μεσσηνίας και στους Μεσσήνιους παραγωγούς επιπλέον 35 εκατομμύρια ευρώ (από 100 εκατομμύρια ευρώ που ήδη διατίθενται), ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσει τόσο τις άμεσες ενισχύσεις των Μεσσήνιων παραγωγών όσο και την ένταξή τους στις δράσεις του Πυλώνα ΙΙ της νέας ΚΑΠ.
-Θα υποστηρίζεται το προϊόν αυτό από 56.000 έμπειρους παραγωγούς, που διαθέτουν 14.000.000 ελαιόδεντρα με παραγωγική ικανότητα 45.000 τόνους εξαιρετικού ελαιολάδου ετησίως, γεγονός που ανεβάζει από μόνο του τα ελληνικά ΠΟΠ από το 3% στο 13% σε σχέση με τα αντίστοιχα ισπανικά και ιταλικά.
-Όχι μόνο η επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα δε διακινδυνεύει την ποιότητα του προϊόντος ή τα συμφέροντα των παραγωγών, αλλά, αντίθετα, η αύξηση της παραγωγής θα καταστήσει το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα το σημαντικότερο ΠΟΠ παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο σε εθνικό επίπεδο, ώστε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα προκύψουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους Μεσσήνιους παραγωγούς.
Έχοντας ως αποκλειστικό μέλημα το συμφέρον του Μεσσήνιου παραγωγού, πιστεύουμε ότι όλοι οι παραγωγοί, αγροτικοί συνεταιρισμοί και λοιποί αναπτυξιακοί φορείς θα πρέπει να στοιχηθούν μαζί μας στην προσπάθεια για την επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα, αφού αυτό επιτάσσει το συμφέρον του Μεσσήνιου παραγωγού.
 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 
Απάντηση στην επιστολή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
 
Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία των Μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών, ελαιοτριβέων, τυποποιητών κ.τ.λ. σχετικά με την εξέταση των ενστάσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την επέκταση της ΠΟΠ Καλαμάτα στο ελαιόλαδο, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι, ενώ οι καιροί μάς καλούν να δούμε το δάσος, κάποιοι, δυστυχώς, επιμένουν στη μοναξιά τους να βλέπουν μόνο το δένδρο, του οποίου απολαμβάνουν τον ίσκιο.
Αναφερόμαστε στην επιστολή που εξέδωσε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας (απόσυρση αιτήματος επέκτασης ζώνης ΠΟΠ Καλαμάτα και υποβολή νέου ολοκληρωμένου φακέλου), η οποία υπογράφεται μόνο από τον πρόεδρο του εξαγωγικού τμήματος. Η εύλογη ερώτησή μας-για την οποία αναμένουμε απάντηση- προς το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, είναι αν συντάσσεται με την άποψη του προέδρου του εξαγωγικού τμήματος.
Με το πρόσχημα της συσκευασίας εντός της ζώνης ΠΟΠ, η οποία με ευθύνη της ΕΑΣΜ δε συμπεριελήφθη στη μελέτη επέκτασης, το «Επιμελητήριο» ζητά να ανακληθεί ο φάκελος και να συνταχθεί νέος, υποτίθεται, ολοκληρωμένος!
Ενώ, λοιπόν, βρισκόμαστε στην πηγή έτοιμοι να πιούμε νερό, το «Επιμελητήριο» με τη βαρυσήμαντη επιστολή του ζητά «να ζήσει ο Μάης για να φάει τριφύλλι», όπως λέει ο σοφός λαός μας, αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε επέκταση ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο το Νομό Μεσσηνίας την επόμενη δεκαετία, στην καλύτερη περίπτωση!
Τα συμπεράσματα είναι πλέον σαφή και εύλογα. Από την αρχή κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει καμία επέκταση και έκαναν γι’ αυτό ό,τι μπορούσαν, εμφανώς ή αφανώς. Και αφού εξάντλησαν κάθε δυνατότητα, εισηγούνται την πλέον ακατανόητη λύση. Να στείλουμε την υπόθεση ΠΟΠ Καλαμάτα στις καλένδες, ή να σπαταλήσουμε μια ακόμα δεκαετία για να έχουμε το πλέον αυτονόητο, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για όλο το μεσσηνιακό ελαιόλαδο.
 
Την επιστολή προσυπογράφουν
1. ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ
2. ΚΑΝΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΑΣ –ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΣ
3. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
4. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ – ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΣ
5. ΜΠΑΚΟΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ – ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΑΣ