ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ STAGER


Αρκετές αναφορές στην Ελλάδα, όχι μόνο ως χώρα καταγωγής, αλλά και ως τόπο που λατρεύει και επισκέπτεται συχνά, έχοντας στενή και αδιάρρηκτη σχέση μαζί της, έκανε ο ελληνικής καταγωγής διάσημος μουσικοσυνθέτης και πιανίστας Yanni, Γιάννης Χρυσομάλλης, ο οποίος, ως γνωστον, κατάγεται από την Καλαμάτα, κατά τη διάρκεια της μεγάλης συναυλίας του στη Βουδαπέστη, όπου εντυπωσίασε τους θαυμαστές του.
Ο δε Έλληνας πρεσβευτής στην Ουγγαρία, Δημήτρης Γιαννακάκης, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με το μουσικοσυνθέτη, μετά τη συναυλία, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για αυτές τις αναφορές, «σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει την ανάγκη βοήθειας όλων των απανταχού Ελλήνων», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πρεσβευτής επέδωσε στον Yanni ευχαριστήρια επιστολή του δημάρχου Μεσσήνης, Στάθη Αναστασόπουλου, με την οποία τον προσκαλεί για διοργάνωση συναυλίας στη γενέτειρά του. Ο Yanni ευχαρίστησε γι’ αυτή την τιμητική πρόσκληση, δηλώνοντας πως η σκέψη του είναι πάντα στην Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του.
Από την πλευρά της, η ελληνικής καταγωγής πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, επέδωσε στον καλλιτέχνη τιμητική διάκριση εκ μέρους του State Department για την προσφορά του στην πολιτιστική διπλωματία.
Η κα Κουναλάκη επισήμανε την αναγνώριση της δεύτερής του πατρίδας στο πρόσωπό του, τονίζοντας ότι ο διεθνής καλλιτέχνης τιμά τόσο τη χώρα καταγωγής του όσο και τις ΗΠΑ, από όπου ξεκίνησε τη διεθνή καριέρα του.
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας του, στο «Σπορτ Αρένα» της Βουδαπέστης, ο Yanni παρουσίασε νέα και παλαιότερα έργα του, μεταξύ των οποίων και εκείνα που είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μουσική παράδοση και το ελληνικό τοπίο, όπως «Τέλος του Αυγούστου», «Το ακρογιάλι», «Σαντορίνη» κ.ά.

http://youtu.be/uRx4P56PPrk