Παραλήρημα Κουκούτση στη Βουλή για τη Χούντα


Προς επίλυση οδεύει ένα ακόμη ζήτημα για τα συμφέροντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Πρόκειται για το Σανατόριο της Ιθώμης στη Βυτίνα Αρκαδίας, ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο του Νοσοκομείου Καλαμάτας που ήταν ξεχασμένο για δεκάδες χρόνια. 

Ήρθε στην επιφάνεια πριν από δέκα και πλέον χρόνια από ένα άρθρο στο τοπικό Τύπο του Τάσου Αποστολόπουλου, του μετέπειτα γενικού γραμματέα Περιφέρειας. Άμεση ήταν τότε η αντίδραση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, που ζήτησε από το Νοσοκομείο Καλαμάτας να το αξιοποιήσει. 

Κανείς από τις τότε διοικήσεις του Νοσοκομείου Καλαμάτας δε γνώριζε την ύπαρξή του. Με διοικητή τον κ. Τάκη Παπαδόπουλο ξεκίνησε η διαδικασία αναζήτησης τίτλων και άλλων στοιχείων. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή ήταν και ο δικηγόρος, Χρήστος Αρχοντής, όπως και το τεχνικό τμήμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Εν συνεχεία οι αλλαγές στη διοίκηση σταμάτησαν για λίγο τη διαδικασία αξιοποίησης του Σανατορίου της Ιθώμης. 
Ο σημερινός διοικητής, Γεώργιος Μπέζος, όμως, δείχνοντας έντονο ζήλο και γι’ αυτό το ζήτημα, το ξαναέφερε στην επικαιρότητα. Ειδικότερα, προχώρησε σε τοπογραφική αποτύπωση του ακινήτου και του οικοπέδου.  Διαπιστώθηκαν καταπατήσεις, αλλά και διεκδικήσεις του Δασαρχείου Βυτίνας πάνω σε δέκα στρέμματα. Η σημερινή διοίκηση, αφού βρήκε τίτλους και ό,τι άλλο χρειαζόταν, ξεκίνησε τις δικές της διεκδικήσεις από καταπατητές και δασαρχεία. 

Αυτή τη στιγμή το καθαρό, χωρίς αμφισβητήσεις, οικόπεδο είναι 18 στρέμματα, αλλά η διοίκηση και ο νομικός σύμβουλος του νοσοκομείου εκτιμούν ότι γρήγορα θα επιλυθεί το ζήτημα και για τα υπόλοιπα στρέμματα. 

Οι δε κτηριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, αφού οι σκεπές έχουν πέσει από το φθοροποιό χρόνο. Πάντως, το κεντρικό διώροφο κτήριο έχει εμβαδόν περίπου 1.100 τ.μ. και τα υπόλοιπα κτίσματα 300 περίπου τ.μ.