Αφιέρωμα στα 50 χρόνια του συνθέτη Χρήστου Λεοντή απόψε στο Κάστρο


Της Μαρίας Νίκα
 
«Τη βραδιά αυτή θα τη θυμούνται οι Καλαματιανοί για πολλά χρόνια… » ήταν τα λόγια του Χρήστου Λεοντή, όταν προχθές η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής, Λέττα Πετρουλάκη, επικοινώνησε μαζί του για το αφιέρωμα που θα παρουσιαστεί στον ίδιο, σήμερα Κυριακή στις 9.00 στο Κάστρο της Καλαμάτας.
Για τη μουσική βραδιά που διοργανώνει η Πειραματική, μίλησε χθες η πρόεδρός της πλαισιωμένη από μέλη του Δ.Σ.
«Τα τραγούδια που θα ακουστούν δεν έχουν ημερομηνία λήξης, είναι τραγούδια δεμένα πολλές φορές με κομμάτια από τη ζωή μας» σημείωσε η Λέττα Πετρουλάκη, κάνοντας λόγο για ένα αφιέρωμα στα 50 χρόνια της μουσικής διαδρομής του συνθέτη. Πρόσθεσε ότι η ίδια είχε την τύχη πριν από χρόνια, ως πρωτοετής φοιτήτρια, να παρακολουθήσει συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη, όπου ο μεγάλος συνθέτης παρουσίασε τους νεαρούς τότε συναδέλφους του Χρήστο Λεοντή και Μάνο Λοΐζο, φίλους που έκαναν τα πρώτα τους βήματα.
«Από τότε ο Χρήστος Λεοντής έκανε πολλούς δίσκους, έγραψε μουσική ποιοτική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, υπήρξε μόνιμος συνεργάτης στο Θέατρο Τέχνης… Η συναυλία της Κυριακής θα περιλαμβάνει τραγούδια από την εποχή που ξεκίνησε μέχρι τον τελευταίο του μουσικό δίσκο, που είναι το Πρωινό Άστρο, σε λυρική ποίηση του Γιάννη Ρίτσου».
Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Ιωάννα Φόρτη, που ασχολείται κυρίως με το λυρικό ποιητικό τραγούδι, και ο Ζαχαρίας Καρούνης, ο οποίος τραγουδά περισσότερο ρεμπέτικο και παραδοσιακό. Οι τρεις αυτές διαφορετικές φωνές, παρατήρησε η πρόεδρος της Πειραματικής, μπορούν να αγκαλιάσουν όλη την γκάμα των τραγουδιών του Χρήστου Λεοντή.
Όλα τα τραγούδια που θα παρουσιαστούν είναι μελοποιημένη ποίηση των Γιάννη Ρίτσου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Βαγγέλη Γκούφα, Μήτσου Ευθυμιάδη, Μαριαννίνας Κριεζή, Φ. Γκ. Λόρκα, του Μεσσήνιου Δημήτρη Λέντζου και άλλων ποιητών. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ ανάμεσα στους μουσικούς θα βρίσκεται και ο Μάνος Αβαράκης, που θα παίξει φυσαρμόνικα, γνωστός στους Καλαματιανούς, αφού υπήρξε για χρόνια καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και πολλά παιδιά της περιοχής μαθήτευσαν δίπλα του. Θα απαγγείλει η Ουρανία Μπασλή, σύζυγος του Χρήστου Λεοντή.
Κλείνοντας, η Λέττα Πετρουλάκη κάλεσε το καλαματιανό κοινό να ανηφορίσει αύριο βράδυ στο Κάστρο για «να ακούσουμε κάτι που θα ξυπνήσει το νου και θα ευφράνει την καρδιά μας».

Το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ και 7 ευρώ το φοιτητικό, μειωμένο.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, ενώ μέγας χορηγός είναι η Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια.

http://www.youtube.com/watch?v=A2ko25Dw3bk