Στόχος η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στη Μεσσηνία


Της Μαρίας Νίκα
 
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μια γεωργία χαμηλού κόστους, μπορεί όμως να παίξει σημαντικό ρόλο με μια γεωργία ποιότητας, έστω και λίγο ακριβότερη. Αυτό τόνισε προχθές στην έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής, στην Κορώνη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.
«Η προσπάθεια αυτή ταιριάζει στον τόπο μας, έναν τόπο προικισμένο, με εξαιρετικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, ταιριάζει στην παράδοση και τον πολιτισμό μας», παρατήρησε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που στρέφεται σε τέτοιου είδους πρότυπα και παραγωγικές διαδικασίες, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη και ο κόσμος. «Είναι, λοιπόν, μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας, τώρα που το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ μιας τέτοιας ποιότητας, να το αξιοποιήσουμε προς όφελός μας».
 
Ελληνικό πρωινό
Ο κ. Τσαυτάρης μίλησε για γεωργία με σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών, επισημαίνοντας ότι η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως «προληπτική ιατρική», ενώ κάλεσε σε συστράτευση για να ξαναγίνει η γεωργία πυλώνας ανάπτυξης του τόπου. Συνέδεσε την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό, αναφέρθηκε στο «Ελληνικό πρωινό» που ξεκίνησε από 100 ξενοδοχεία και σήμερα έχει μπει σε 780 ξενοδοχεία της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει η «Παλέτα ελληνικών τυριών» και οι «Ουζομεζέδες». Αναφέρθηκε στα σήματα ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.λπ. μέχρι το καινούργιο σήμα για τα Παραδοσιακά Προϊόντα, ενώ για τη νέα ΚΑΠ είπε ότι η Ελλάδα κατόρθωσε να εξασφαλίσει το ίδιο σημαντικά κονδύλια όπως και στην προηγούμενη. Ζήτησε αξιοποίηση των χρημάτων με σύνεση, με στόχο την παραγωγή, γιατί μόνο μέσα από αυτή, όπως σημείωσε, θα μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 σημειώθηκε αύξηση 20% στις εξαγωγές συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων.
Για ένα γαστρονομικό τουρισμό, που θα βασίζεται στη Μεσογειακή Διατροφή, μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας που προωθεί ο Δήμος του, και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, κάνοντας επίσης λόγο για προϊόντα με ταυτότητα και ιστορία.
 
Εμφιαλωμένο λάδι στα εστιατόρια
Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, πρότεινε να μπει η Μεσογειακή Διατροφή στο σχολείο και σε κάθε ελληνικό σπίτι απ’ όπου έχει εκτοπιστεί, ενώ ζήτησε να επανέλθει η διάταξη του επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε., η οποία ανακλήθηκε, για σφραγισμένη φιάλη ελαιολάδου μιας χρήσης στα καταστήματα εστίασης.
Ζήτησε, επίσης, η εμφιάλωση να γίνεται από συνεταιρισμούς, ώστε η προστιθέμενη αξία να ενισχύει το εισόδημα του αγρότη και όχι τις εταιρείες. Αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ, είπε ότι οι αλλαγές σε αυτή μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές και για τη Μεσογειακή Διατροφή, διότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν, αν δεν πάρει μέτρα το υπουργείο, θα επιφέρουν δραματική μείωση στο εισόδημα των παραγωγών ελαιολάδου και σταφίδας.
 
Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας
Για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας μίλησε ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ελαιολάδου «Νηλέας», σημειώνοντας ότι πρόκειται για συμφωνία επαγγελματιών με κανόνες, από τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων μέχρι τους ξενοδόχους και τους εστιάτορες, που αφορά στη διαχείριση προϊόντων και υπηρεσιών, π.χ. την οργάνωση της Μεσσηνιακής Κουζίνας. Στόχος, όπως είπε, η ικανοποίηση του επισκέπτη, ο οποίος γυρνώντας στον τόπο του θα διαφημίσει το μέρος στο οποίο πέρασε τις διακοπές του. Η υπογραφή του σχετικού καταστατικού αναμένεται μέσα στον Ιούλιο.
Στην εκδήλωση της Παρασκευής, για τη Μεσογειακή Διατροφή και την αναγνώρισή της από την Unesco ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας (με εμβληματικές κοινότητες την Κορώνη, το Σεφσαουέν του Μαρόκου, τη Σορία της Ισπανίας και το Σιλέντο της Ιταλίας), καθώς και τη σύνδεσή της με τον τουρισμό, μίλησαν αντίστοιχα η διευθύντρια του Μανιατάκειου Ιδρύματος, Βίκυ Ιγγλέζου και ο διευθυντής του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλης», Ξενοφών Κάππας.
Τέλος, στο θέμα «Καλλιεργητικές τεχνικές, Πιστοποίηση και Μεσογειακή Διατροφή» αναφέρθηκε ο κ. Σταματάκης από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.
Η χθεσινή δεύτερη και τελευταία μέρα του Φεστιβάλ περιλάμβανε ημερίδα με θέμα την ενίσχυση του ελαιολάδου μέσω του σήματος ΠΟΠ και βράβευση του νικητή στο διαγωνισμό γευσιγνωσίας ελαιολάδου.