Τα επαγγέλματα στην Ελλάδα της κρίσης


Της Μαρίας Νίκα
Τα νέα δεδομένα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σχέδιο «Αθηνά», η αγορά εργασίας, όπως διαμορφώνεται, αλλά και τα επαγγέλματα στην Ελλάδα της κρίσης, ήταν μερικά από τα σημεία που θίχτηκαν κατά την προχθεσινή εκδήλωση του Συλλόγου Φροντιστών Μεσσηνίας στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Αφορμή, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου αυτές τις μέρες από τους υποψήφιους φοιτητές και οι αποφάσεις που θα πάρουν για το μέλλον τους.
 
Τι ταιριάζει στον καθένα
Ο εισηγητής Απόστολος Κουτρουμπέλης, υπεύθυνος Προγραμμάτων Συμβουλευτικής, διευθυντής του εκπαιδευτικού κόμβου edu4u, κάλεσε τους υποψηφίους να μελετήσουν με προσοχή όλες τις παραμέτρους πριν καταλήξουν στο τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους και να σκεφτούν καλά τι τους ταιριάζει ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.
Για παράδειγμα, παρατήρησε ότι οι Στρατιωτικές Σχολές τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, λόγω επαγγελματικής αποκατάστασης, όμως οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτούν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, πιο πειθαρχημένο. Πρόσθεσε ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις εγκαταλείπουν, γιατί άλλο περίμεναν και άλλο τελικά συνάντησαν. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά, ότι μπαίνουν τα παιδιά τον Σεπτέμβρη και τον Νοέμβρη έχουν φύγει!
Όσον αφορά στην παλαιότερη αντίληψη περί σιγουριάς και μονιμότητας του Δημοσίου, σημείωσε ότι αυτό έχει πλέον τελειώσει, ενώ έφερε ως παράδειγμα και τον κατώτατο μισθό ενός εκπαιδευτικού, που φτάνει τα 660 ευρώ και μάλιστα με τοποθέτηση μακριά από τον τόπο του.
 
Έξυπνη εξειδίκευση και καινοτομία
«Υπάρχει έστω και ένα Τμήμα από το μηχανογραφικό, που αν το δηλώσετε, θα είστε σίγουροι ότι θα έχετε δουλειά στο μέλλον;» ρώτησε τους υποψηφίους για να πάρει αρνητική απάντηση. Γι’ αυτό πρότεινε έξυπνη εξειδίκευση και καινοτομία, ενώ πρόσθεσε ότι μεγάλο ρόλο παίζουν η προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα κάθε ανθρώπου.
Για παράδειγμα, όπως είπε, μπορεί κάποιος που θα τελειώσει Πληροφορική να μη διοριστεί στο Δημόσιο, όμως η συγκεκριμένη ειδικότητα του ανοίγει άλλους δρόμους στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Άλλο παράδειγμα ήταν ο κλάδος της Νομικής: «Η Καλαμάτα, φαντάζομαι, θα έχει πολλούς δικηγόρους. Άρα, θα σκεφτόταν κάποιος, γιατί να γίνει το παιδί μου δικηγόρος; Ναι, αλλά πόσοι είναι εξειδικευμένοι π.χ. στο Ασφαλιστικό; Ένας, δύο, τρεις;».
Μέχρι και για τους θεολόγους είπε ο κ. Κουτρουμπέλης ότι μπορούν να βρουν δουλειά στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Πώς; Από το τεράστιο κύμα Ρώσων τουριστών που αναμένονται στην Ελλάδα, οι οποίοι μεταξύ άλλων ενδιαφέρονται για ξεναγήσεις σε εκκλησιαστικά μνημεία.
Και έκλεισε με την κινέζικη παροιμία: «Αν έχεις μια λεμονιά στον κήπο, στύψε μια λεμονάδα». Εξηγώντας το σκεπτικό του, είπε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αναπτύξει τομείς στους οποίους έχει παράδοση, όπως η Ναυτιλία, ο Τουρισμός και η Γεωργία, σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτούς υπάρχουν πολλά επαγγέλματα για να απορροφηθεί κόσμος.
Η εκδήλωση του Συλλόγου Φροντιστών Μεσσηνίας περιλάμβανε και σεμινάριο με το θέμα «Προσομοίωση Συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου 2013», ενώ υπήρξε και ενημέρωση από εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας της Κύπρου.