Ανέτοιμες οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Καλαμάτα για τη μείωση του ΦΠΑ


Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε να προχωρήσει η μείωση του ΦΠΑ στους χώρους εστίασης ήταν επόμενο να δημιουργήσει προβλήματα. Χθες, πρώτη ημέρα, υποτίθεται, εφαρμογής του νέου νόμου, αρκετά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έδιναν αποδείξεις με φόρο 23%. Όσους ρωτήσαμε γιατί γίνεται αυτό, αλλά και γιατί δεν υπάρχει το ειδικό σήμα, μας απάντησαν ότι «δεν πρόλαβαν να φτιάξουν τις ταμειακές τους μηχανές».
Επιπλέον, μας ξεκαθάρισαν ότι δε θα πρέπει να περιμένουμε μειώσεις σε όλα τα προϊόντα. Κι αυτό, γιατί έχουν ήδη αφομοιώσει τις προηγούμενες αυξήσεις χωρίς να αλλάξουν τις τιμές τους. Βέβαια, η τιμή κάποιων προϊόντων θα μειωθεί.
Από την άλλη πλευρά, υπήρχε κι ένας αριθμός επιχειρηματιών που είχε προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
Πάντως, τα προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου της μείωσης στο ΦΠΑ εστίασης από το 23% στο 13% βρέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε χθες το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιώργος Καββαθάς, ζήτησε από τον υπουργό ενιαία εφαρμογή του νέου μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, χωρίς πολλές διαφορετικές ταχύτητες ανά προϊόν και υπηρεσία. «Ζητήσαμε να ισχύσει ενιαίος συντελεστής για κάθε προϊόν, χωρίς διαχωρισμούς, είτε πρόκειται για σερβιριζόμενο, είτε για πακέτο delivery, είτε για take away, γιατί αλλιώς θα δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα και το μέτρο θα αδικείται», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Καββαθάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από τους εκπροσώπους των επαγγελματιών να περιφρουρήσουν το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στους 7.000 μαγαζάτορες που είχαν ζητήσει μέχρι και χθες να παραλάβουν το ειδικό σήμα που θα δείχνει ότι έχουν περάσει τη μείωση του ΦΠΑ στην τελική τιμή, αναμένεται να προστεθούν σήμερα άλλοι 3.000 – 4.000. Οι καταστηματάρχες πρέπει να απευθύνονται στη ΓΣΕΒΕΕ ή στις τοπικές ενώσεις τους και να υπογράψουν το ειδικό συμφωνητικό, προσκομίζοντας παράλληλα τον παλιό τους κατάλογο, ώστε να περαστούν οι νέες μειωμένες τιμές.
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι των επαγγελματιών ζήτησαν από τον κ. Στουρνάρα να υπάρξουν αλλαγές και στα ασφαλιστικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, να σταματήσει ο ΟΑΕΕ να προχωρά σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εισφορών, να “παγώσουν” οι ασφαλιστικές εισφορές στο ταμείο, καθώς και να ισχύσει για δύο χρόνια το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης.
 



ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
 
Σε ισχύ από χθες
η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
 
Τουλάχιστον 7.000 αιτήσεις για το ειδικό σήμα
 
Σε ισχύ τέθηκε από χθες, 1η Αυγούστου, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, είχαν ήδη γίνει 7.000 αιτήσεις από επαγγελματίες για να λάβουν το ειδικό σήμα με το οποίο πιστοποιείται η μείωση του ΦΠΑ στα καταστήματά τους, ενώ αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί περαιτέρω.
Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΒΕΕ έχει ανακοινώσει τα σημεία από όπου μπορούν να παραλαμβάνουν το ειδικό σήμα οι επαγγελματίες.
Πριν από τη λήψη του σήματος, οι επιχειρήσεις θα προσκομίζουν τους υφιστάμενους τιμοκαταλόγους, μαζί με στοιχεία της ταμειακής τους μηχανής. Εν συνεχεία θα γίνεται σύγκριση αν τυχόν κάποιος καταστηματάρχης με το που ανακοινώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες η απόφαση μείωσης του ΦΠΑ προχώρησε σε αύξηση τιμών και τώρα απλώς τις επαναφέρει στα προηγούμενα επίπεδα, προκειμένου να παραπλανήσει τους καταναλωτές ότι πράγματι πέρασε τη μείωση του φόρου.
Στο μεταξύ, η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής σε χθεσινή της ανακοίνωση ζητά από τους καταναλωτές, εν όψει των διακοπών, να είναι προσεκτικοί κατά τις επισκέψεις τους σε καταστήματα εστίασης στα εξής σημεία:
 
Τιμοκατάλογοι
1. Να ζητάμε τον τιμοκατάλογο του μαγαζιού, που άλλωστε είναι υποχρεωμένοι να έχουν έναν ανά δύο τραπέζια.
2. Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση το νόμο του ελεύθερου ανταγωνισμού που λειτουργεί στην αγορά.
3. Οι τιμοκατάλογοι πρέπει να είναι γραμμένοι υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε κάποια άλλη.
4. Ένας κατάλογος πρέπει υποχρεωτικά να είναι ανηρτημένος στην είσοδο του καταστήματος.
5. Στους καταλόγους πρέπει να γράφεται ο υπεύθυνος του καταστήματος, οι νόμιμες επιβαρύνσεις και η τελική τιμή του κάθε είδους.
6. Εάν υπάρχουν κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο με την ένδειξη «κατεψυγμένο», ανεξαρτήτως αν είναι μαγειρεμένο ή όχι εκείνη τη μέρα, καθώς και «προμαγειρεμένο» ή «προτηγανισμένο» για φαγητό, όταν αυτούσιο ή το κυρίως μέρος του έχει παρασκευαστεί ή συντηρηθεί στην κατάψυξη πριν μαγειρευτεί τελικά και προσφερθεί στον πελάτη.
7. Πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων που χρησιμοποιούνται σε ωμή μορφή στα προσφερόμενα φαγητά.
 
Μερίδες
1. Οι μερίδες δεν πρέπει να είναι λιποβαρείς, δηλαδή να έχουν βάρος λιγότερο από αυτό που προβλέπει ο νόμος. Ενδεικτικά, το βάρος για το κρέας πρέπει να είναι 125 γραμμ., για τα ψάρια 125 γραμμ., κιμάδες 110 γραμμ., λαδερά 255 γραμμ., μουσακάς – παστίτσιο 195 γραμμ., ζυμαρικά – ρύζι 220 γραμμ., σαλάτες αγγουροτομάτα γραμμ. 190, σαλάτες ωμές γενικά γραμμ. 145 τουλάχιστον, γεμιστά 225 γραμμ., φέτα 65 γραμμ., άλλα τυριά 55 γραμμ., φρούτα: πεπόνι, καρπούζι 570 γραμμ., σταφύλια 320 γραμμ.
2. Τα ψητά και τα σουβλιστά, που πωλούνται και με το κιλό, ζυγίζονται μαγειρεμένα και το χαρτάκι με το βάρος συνοδεύει την πιατέλα.
3. Τα ψάρια που είναι πάνω από 230 γραμμ. ζυγίζονται ωμά, παρουσία του πελάτη, και το χαρτάκι με το βάρος πηγαίνει στο τραπέζι μαζί με το ψάρι.
 
Νερό και ποτά
Δικαιούμαστε νερό της βρύσης. Αν θέλουμε εμφιαλωμένο, τότε ανοίγεται μπροστά μας, όπως και όλα τα άλλα ποτά: μπύρες, κρασί, αναψυκτικά.
 
Λογαριασμός
1. Πριν καθίσετε, αλλά και όταν καθίσετε, διαβάστε τον τιμοκατάλογο και αν κάτι δε σας αρέσει από τις τιμές, το σέρβις ή… την καθαριότητα του χώρου, μπορείτε να σηκωθείτε και να φύγετε.
2. Σύμφωνα με την απόφαση του υπ. Οικονομικών (ΠΟΛ 1081/12.06.2009), οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που διαθέτουν στο κοινό οποιοδήποτε είδος τροφής ή ποτού (εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, ψητοπωλεία, καφετέριες, πιτσαρίες, μπαρ κ.λπ.) υποχρεούνται από 1/7/2009 να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης με κάθε σερβίρισμα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, αφού αρκετοί ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων παρουσίαζαν ως νόμιμη απόδειξη τα δελτία παραγγελίας, με σκοπό την παραπλάνηση των καταναλωτών και τη φοροδιαφυγή.
3. Ο πελάτης πρέπει να ελέγχει πάντα το λογαριασμό.
4. Να ζητούνται οι νόμιμες αποδείξεις.
Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής υπενθυμίζει:
-Οι τιμές των διαφόρων ειδών που θα παραγγείλουμε είναι οι τελικές, και δεν επιτρέπεται καμία προσαύξηση ούτε σ’ αυτές ούτε στον τελικό λογαριασμό.
-Κάποιοι εστιάτορες «κοπανάνε» ορισμένες μερίδες, «ορντέβρ» κατά προτίμηση. Να μην παραγγείλουμε ό,τι μας φαίνεται ακριβό. Έτσι τους μαθαίνουμε να κοστολογούν σωστά.
-Καλύτερα στις μέρες μας να αποφεύγουμε τα κρεατικά και, περισσότερο, τους κιμάδες και τα κοκκινιστά. Προτιμήστε απλά φαγητά, χωρίς καρυκεύματα.
-Αν πάρουμε φρούτα για επιδόρπιο καλύτερα να προτιμήσουμε ακέραιες μερίδες τους, όχι φρουτοσαλάτα.
-Αν πάρουμε χύμα παγωτά, να έχουμε ελέγξει προηγουμένως το χώρο διατήρησής τους, που πρέπει να είναι καθαρός και φροντισμένος. Τα παγωτά εμπορίου πρέπει να διατηρούν αναλλοίωτο το αρχικό τους σχήμα και να μην έχουν ελαττωματική συσκευασία. Πρέπει να ελέγχουμε τις ενδείξεις πριν τα αγοράσουμε και να προσέχουμε για τη δημιουργία κρυστάλλων, είτε πάνω στο παγωτό είτε στα τοιχώματα του ψυγείου, καθώς αυτό είναι σημάδι ψύξης και απόψυξης.
-Τα καταστήματα μαζικής εστίασης υποχρεούνται στην τήρηση «Δελτίου Παραπόνων» σε εμφανές σημείο στην έξοδο του καταστήματος εις τριπλούν, ώστε να συμπληρώνεται από τον καταναλωτή εφόσον έχει παράπονο και να αποστέλλεται στην αρμόδια Νομαρχιακή Υπηρεσία.
Όταν επισκεπτόμαστε το κυλικείο ενός γηπέδου, νοσοκομείου, αρχαιολογικού χώρου, μιας πλαζ που ανήκει σε Δήμο ή στο Δημόσιο, του αεροδρομίου, πλοίου, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, ενός θεάτρου ή κινηματογράφου, θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:
-Πρέπει να υπάρχουν ανηρτημένοι τιμοκατάλογοι σε εμφανή σημεία στους οποίους θα αναγράφονται με ευκρίνεια όλα τα προς πώληση είδη και οι τιμές τους.
-Ο καταναλωτής πρέπει να λαμβάνει απόδειξη ταμειακής μηχανής και να ελέγχει τις αναγραφόμενες τιμές με τις τιμές των τιμοκαταλόγων.
 
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
 
Ζητά ένταξη στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ
του συνόλου των προϊόντων εστίασης
 
Τις έντονες διαμαρτυρίες των μελών του που προέρχονται από τους επαγγελματικούς κλάδους της εστίασης, σχετικά με τις αντικρουόμενες διατάξεις που περιλαμβάνει η ΠΟΛ 1189/29.7.2013 για τη μείωση του ΦΠΑ, μεταφέρει με ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Ειδικότερα, ενώ από τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 4 της εγκυκλίου προκύπτει ότι τα προϊόντα σε «πακέτο» υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, στην αμέσως επόμενη παράγραφο αριθ. 5 επισημαίνεται ότι το «πακέτο» προορίζεται για κατανάλωση εκτός καταστήματος και, συνεπώς, υπόκειται σε συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Επίσης, σε επιχειρήσεις όπως καντίνες και κυλικεία, που το σύνολο σχεδόν του τζίρου τους γίνεται από διερχόμενους πελάτες, ενώ σύμφωνα με την παράγραφο 4 της εγκυκλίου αυτής ανήκουν στις εξαιρέσεις και υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, τα οριζόμενα της παραγράφου 5 περί «παράδοσης αγαθών» κατατάσσουν την πλειονότητα των προϊόντων αυτών στον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ.
Κατά συνέπεια, όπως εκτιμά το Επιμελητήριο, θα πρέπει να τροποποιηθούν άμεσα οι διατάξεις της εγκυκλίου, με ένταξη στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του συνόλου των προϊόντων εστίασης, ανεξαρτήτως πού αυτά καταναλώνονται.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ