Κώστας Βουτσάς: «Στην Ελλάδα οι νέοι πάντα ταλαιπωρούνταν»


Από τους κορυφαίους Έλληνες κωμικούς ηθοποιούς και ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό, ο Κώστας Βουτσάς θα βρίσκεται το ερχόμενο Σάββατο στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας. Αιτία, η μουσική παράσταση «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», που είναι βασισμένη στο κλασσικό μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη, όπου ο γνωστός ηθοποιός πρωταγωνιστεί μαζί με τον Θανάση Τσαλταμπάση.
Ο Κώστας Βουτσάς μίλησε στο «Θ» για το τρυφερό αυτό έργο και τη διαχρονικότητά του, αφού, όπως λέει, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Μέλιος, ο μικρός ήρωας του Λουντέμη, μοιάζουν πολύ με αυτές των σημερινών νέων.
 
Στην παράσταση είστε ο άνθρωπος ο οποίος στηρίζει τον Μέλιο;
Είμαι ο μπαρμπα – Ανέστης, που φιλοξενεί τον Μέλιο στο σπίτι του, όταν το παιδί φεύγει από το χωριό του και πηγαίνει στην πόλη για να κάνει τον αγώνα της ζωής του. Εκεί προσπαθεί να πετύχει μέσα από πολλές αντιξοότητες, κόντρες και κυνηγητό. Όπως και τα σημερινά παιδιά, που αγωνίζονται να επιβιώσουν και να πετύχουν. Είναι ένα παιδί που παλεύει μέσα στην κοινωνία, από αυτά τα παιδιά που η εξουσία προσπαθεί να εξαφανίσει. Εγώ αγαπάω πολύ τον Μέλιο, τον φροντίζω και τον βοηθάω στην εξέλιξή του.
 
Το έργο έχει προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα;
Δεν έχουμε κάνει παρεμβάσεις, απλώς το έχουμε προσαρμόσει κατά κάποιο τρόπο. Η σκηνική προσαρμογή είναι της Μαίρης Βούκανου, όπως και οι στίχοι. Πρόκειται για μουσική παράσταση, όπου τη μουσική έχει γράψει ο Γιώργος Βούκανος.
 
Το μυθιστόρημα του Λουντέμη, αν και γράφτηκε πριν από χρόνια, εξακολουθεί να αγγίζει τον κόσμο…
Ναι, γιατί στην Ελλάδα έτσι συμβαίνει μονίμως, χρόνια τώρα. Οι νέοι ταλαιπωρούνται πάρα πολύ.
 
Στα δικά μας χρόνια της κρίσης αυτό γίνεται πιο έντονο;
Βέβαια. Τα παιδιά φεύγουν έξω. Εγώ έχω τέσσερα παιδιά και τα τρία είναι στο εξωτερικό. Τι να κάνουμε, αφού οι νέοι θέλουν να επιβιώσουν επιλέγουν να πάνε έξω, γιατί βλέπουν ότι εδώ δε γίνεται τίποτα, δυστυχώς.
 
Οι εντυπώσεις σας από το κοινό που έρχεται να σας δει μέχρι τώρα, ποιες είναι;
Έρχονται πάρα πολλά παιδιά, τα οποία μένουν αμίλητα. Παρακολουθούν με προσοχή και στο τέλος της παράστασης δε μας αφήνουν να φύγουμε από τα χειροκροτήματα. Γιατί στη σκηνή βλέπουν ένα παιδί σημερινό, αλλά και του μέλλοντος. Είναι ένα έργο με χιούμορ, γέλιο, αλλά και πολλή συγκίνηση.
 
Η παράσταση απευθύνεται και σε μεγάλους;
Βεβαίως και περνάει πολλά μηνύματα. Και πρέπει να τη δουν και οι γιαγιάδες και οι παππούδες και οι γονείς και τα παιδιά. Όταν παίχτηκε το έργο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ήμασταν sold out, ήρθε 2.500 κόσμος.
 
Στην εποχή της κρίσης οι άνθρωποι έρχονται στο Θέατρο;
Ναι, έρχονται. Το Θέατρο είναι αθάνατο. Υπάρχει χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα και θα συνεχίσει να υπάρχει. Γιατί είναι μια ψυχαγωγία που δεν είναι ακριβή, δηλαδή με 10 – 15 ευρώ μπορείς να ψυχαγωγηθείς, να περάσεις δυο ώρες ευχάριστα.
 
* Η παράσταση «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» θα παρουσιαστεί στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 9.30 το βράδυ. Το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ, ενώ μέρος των εσόδων θα δοθεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού», για τον εξοπλισμό κλιματιστικών στο σπίτι του οργανισμού στο Αίγιο.

Της Μαρίας Νίκα