Σχολική αγορά με προσφορές λόγω κρίσης


Της Μαρίας Νίκα
 
Εκπτώσεις και ειδικές τιμές για τους πολύτεκνους περιλαμβάνει φέτος η σχολική αγορά της Καλαμάτας. Η κίνηση στα βιβλιοχαρτοπωλεία έχει ξεκινήσει, κυρίως για ανίχνευση τιμών, ενώ αγοράζονται οι πρώτες σχολικές τσάντες. Οι βιβλιοπώλες αναμένουν ότι φέτος οι γονείς, λόγω οικονομικής κρίσης, θα είναι πιο συγκρατημένοι, το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί με τις λίστες τους, γι’ αυτό, όπως μας είπαν, έχουν ήδη ετοιμάσει τις προσφορές τους.
 
Χρήστος Παπαχρήστου
 
«Η λίστα φέτος θα είναι μικρότερη»
 
«Οι τιμές είναι στα περσινά επίπεδα, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Σίγουρα φέτος θα είναι λιγότερη η κίνηση από πέρυσι, αφού και οι δάσκαλοι αναμένεται ότι θα ζητήσουν λιγότερα είδη από τα παιδιά, ωστόσο κάποια πράγματα θα τα χρειαστούν. Το ποσό που θα δώσει κάποιος για τα σχολικά του παιδιού του εξαρτάται. Αν μιλάμε για χαρτικά, στα Νηπιαγωγεία μπορεί να είναι 20 ευρώ κατά μέσο όρο και στο Δημοτικό γύρω στα 10 ευρώ, επειδή δε χρησιμοποιούν τόσο υλικά χειροτεχνίας. Τα βιβλία πάλι είναι ανάλογα τι βοηθήματα θα ζητηθούν. Αυτά είναι πιο ακριβά, όμως εξαρτάται τι θα χρειαστεί ο καθένας, σε ποια μαθήματα έχει αδυναμία. Οι τσάντες, ανάλογα με την ποιότητα, ξεκινούν από 10 ευρώ και φτάνουν μέχρι 45, μια πολύ καλή ποιότητα που μπορεί να σου κρατήσει πολλά χρόνια. Φέτος, πάντως, αναμένεται να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και από τους γονείς και από τους δασκάλους. Η κίνηση συνήθως ξεκινά 4 – 5 μέρες νωρίτερα από το άνοιγμα των σχολείων. Προετοιμάζονται και μετά έρχονται και με τη λίστα».
 
Κατερίνα Κονταργύρη
 
«Τώρα γίνεται έρευνα αγοράς»
 
«Ο κόσμος έχει ξεκινήσει να ρωτάει κυρίως για τις τσάντες. Κοιτάζει τιμές, σχέδια κ.λπ. Δεν ψωνίζει αμέσως, κάνει έρευνα αγοράς. Τώρα αρχίζουν και οι εγγραφές στα φροντιστήρια με τα ξενόγλωσσα, οπότε ξεκινούν σιγά σιγά να μαζεύουν λίστες για βιβλία αγγλικών. Μετά τις 11 του μηνός θα αρχίσει πλέον η κίνηση για τα πράγματα που θέλουν να πάρουν τα παιδιά, θα τους δώσουν λίστες οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, οι νηπιαγωγοί.
Οι τσάντες ξεκινούν από 10 ευρώ μέχρι αυτές με τα ροδάκια που φτάνουν τα 50. Υπάρχουν τα πάντα, όλες οι τιμές ανάλογα με την ποιότητα. Βρίσκεις, όμως, και καλή τσάντα και οικονομική. Τα τελευταία πέντε χρόνια στα τετράδια τις ίδιες τιμές έχουμε, δεν έχουν αλλάξει. Υπάρχει ξύστρα με 20 λεπτά, με 30, 40, 50. Μολύβια από 35 λεπτά μέχρι 1 ευρώ, στυλό από 35 λεπτά μέχρι 1,50 ευρώ, ξυλομπογιές από 2 έως 5 ευρώ, μαρκαδόροι από 2,5 ευρώ μέχρι 5. Είναι ανάλογα την εταιρεία.
Ο κόσμος συγκρατημένος ήταν από πέρυσι και πρόπερσι, το ίδιο θα είναι και φέτος. Και οι δάσκαλοι οπωσδήποτε ζητάνε πράγματα που έχουν χαμηλό κόστος όσο μπορούν, για να μην επιβαρύνουν τους γονείς. Τώρα προσέχουν και αυτό. Ωστόσο, δε μας φαίνεται παράξενο, γιατί το ίδιο συνέβη και τα δύο προηγούμενα χρόνια. Έχει μπει στη ζωή μας το να κοιτάζει ο πελάτης πλέον αυτό που του χρειάζεται απολύτως».
 
Δήμητρα Δημοπούλου, «Βιβλιόπολις»
 
«Το καινούργιο σύστημα ζητάει πράγματα»
 
«Κατ’ αρχάς ο κόσμος παρατηρεί τιμές, ελέγχει κατά πόσο είναι καλύτερες, τι εκπτώσεις κάνουμε και σε ποια αρχική τιμή, που σημαίνει ότι το καταναλωτικό κοινό αρχίζει να είναι υποψιασμένο. Μας συγκρίνει πλέον περισσότερο με τα μεγάλα πολυκαταστήματα και καταλαβαίνει ότι η διαφορά είναι ουσιαστική, γιατί μπορεί πολλές φορές να είμαστε οικονομικότεροι και ποιοτικότεροι. Κυρίως αυτή την εποχή είναι τα νήπια που αγοράζουν την πρώτη τους τσάντα, αλλά κοιτάζουν και τα μεγαλύτερα παιδιά, Δημοτικό και έφηβοι.
Εμείς έχουμε βγάλει κάποιες λίστες. Φέτος το “Βιβλιόπολις” αυτό που προσπάθησε να κάνει ήταν να γεμίσει τις τσάντες των παιδιών με επώνυμα και ποιοτικά προϊόντα. Π.χ. μία λίστα για το Νηπιαγωγείο μόνο με 34,99 και 29 επώνυμα προϊόντα. Είναι το βασικό πρώτο γέμισμα που χρειάζεται η τσάντα του παιδιού για να πάει στο Νηπιαγωγείο. Αντίστοιχα για το Δημοτικό μόνο με 35,99, που είναι 31 επώνυμα προϊόντα. Οικονομικές τιμές γίνονται σε τσάντες, προσφορές όπως και πέρυσι, αλλά και σε τετράδια, καθώς και στα ξενόγλωσσα φροντιστηριακά βιβλία. Όσο για τους δασκάλους, σίγουρα θα ζητήσουν λιγότερα. Παρατηρώ ότι κάθε χρόνο η λίστα έρχεται μικρότερη. Στην αρχή ήταν τέσσερις κόλλες, μετά έγιναν τρεις, μετά δύο, μία. Ήδη πολλοί δάσκαλοι αφαίρεσαν το τετράδιο πρώτης γραφής στην πρώτη Δημοτικού, για παράδειγμα. Λίγοι το κράτησαν. Αυτοί που το κράτησαν, αφαίρεσαν κάτι άλλο. Οι δάσκαλοι έχουν προσαρμοστεί κι αυτοί στα δεδομένα του κάθε σπιτιού. Από τότε που έχει μειωθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός, δεν μπορούν να ζητούν όσα ζητούσαν παλιότερα. Ανάλογα με τη δουλειά και την τάξη που έχει ο καθένας, προσπαθούν να ζητούν τα ουσιαστικότερα. Ωστόσο, επειδή το καινούργιο σύστημα ζητάει πράγματα, πολλές φορές, αν δεν τα έχουν, δεν μπορούν να κάνουν σωστό μάθημα. Τους ζητάει π.χ. μεζούρα για τα χρώματα ή ψεύτικα λεφτά, τα οποία κάνουν σχεδόν 8 ευρώ, για να είναι αξιοπρεπή και να αντέξουν. Στην Πρώτη Δημοτικού τα παιδιά μαθαίνουν να χειρίζονται τα χρήματα».
 
Νατάσσα Ξυδέα, «Λυμπερόπουλος»
 
«Η κίνηση ξεκίνησε από το καλοκαίρι»
 
«Η κίνηση έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς φέτος. Το βιβλιοπωλείο “Λυμπερόπουλος” έφτιαξε βιτρίνες από τις 15 Ιουλίου και κινηθήκαμε πολύ με επισκέπτες. Από το καλοκαίρι, γιατί είναι χαλαρός ο κόσμος, θέλει να ψωνίσει με την ησυχία του, να μη στριμώχνεται στα καταστήματα μετά με τα γραφικά. Πρώτα κινήθηκαν των παιδικών σταθμών που άνοιξαν. Έχουν ήδη ξεκινήσει με σχολική τσάντα για να μην πέσουν μετά στο φόρτο των ημερών. Κάνουν έρευνα αγοράς και ψωνίζουν. Υπάρχει κίνηση αγοραστική, είμαστε ευχαριστημένοι, έχουμε διατηρήσει τις τιμές μας πολύ χαμηλά και εξυπηρετείται ο κόσμος. Βρίσκεις τσάντες και γραφικά σε πολύ καλή ποιότητα και σε οικονομικές τιμές. Είναι ίδιες με πέρυσι, δεν έχει αλλάξει τίποτα, ό,τι αύξηση έχει γίνει την έχει απορροφήσει το κατάστημα. Οι γονείς γενικά είναι συγκρατημένοι, αλλά όχι όσον αφορά στο θέμα του σχολείου και της εκπαίδευσης των παιδιών. Δεν μπορούν να μην πάρουν τα γραφικά τους, να μην τα γράψουν στο φροντιστήριο το ξενόγλωσσο, είναι κάτι το απαραίτητο. Συνήθως οι γονείς κάνουν οικονομία αλλού, στην προσωπική τους ένδυση ή σε έξοδα του σπιτιού».
 
Λεωνίδας Μακρής
 
«Οι γονείς τα ζυγίζουν»
 
«Έχει ξεκινήσει η κίνηση και υπάρχει ενδιαφέρον από τα μέσα Αυγούστου. Οι γονείς έχουν άγχος με τις τιμές, τα ζυγίσουν από εδώ, τα ζυγίζουν από εκεί, γενικά τα μετράνε. Οι δάσκαλοι, αν μπορούν, φαντάζομαι θα κάνουν οικονομία στις λίστες που θα δώσουν στα παιδιά. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Εμείς, πάντως, κάνουμε έκπτωση 15% στους πολύτεκνους, αλλά και γενικότερα προσφορές με χαμηλές τιμές σε επώνυμα προϊόντα. Έχουμε προσφορές σε τσάντες από 58 στα 15 ευρώ ή άλλες στη μισή τιμή. Ακόμη και τσάντα με 7 – 8 ευρώ μπορείς να βρεις. Εν τω μεταξύ, έχουν ξεκινήσει και οι παραγγελίες στα ξενόγλωσσα. Τώρα, όμως, ψωνίζουν κυρίως οι γονείς για τα νήπια, τα οποία εννοείται ότι είναι μαζί και λένε τη γνώμη τους, αλλιώς θα έχουμε γκρίνιες».