Δύσπιστη με την «κάρτα υγείας» για ανασφάλιστους η πρόεδρος του συλλόγου φίλων του Κοινωνικού Ιατρείου

Δύσπιστη με την «κάρτα  υγείας» για ανασφάλιστους η πρόεδρος του συλλόγου φίλων του Κοινωνικού Ιατρείου

 
Της Μαρίας Νίκα
 
Τη δυσπιστία της για το πόσο αποτελεσματική θα είναι, τελικά, αυτή η κάρτα υγείας για τους ανασφάλιστους που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας, εκφράζει η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Δικτύου Κοινωνικών Ιατρείων Μεσσηνίας και κοινωνική λειτουργός, Φένια Εξακουστίδου.
«Κάποιοι μας είπαν ότι λόγω της κάρτας δε θα έχουμε πια λόγο ύπαρξης» λέει η κα Εξακουστίδου, αναφερόμενη στο Δίκτυο Κοινωνικών Ιατρείων, που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ανασφάλιστους ανθρώπους. «Μακάρι να μην έχουμε λόγο ύπαρξης. Εμείς δε θέλουμε να υπάρχουν προβλήματα για να δικαιολογούμε την παρουσία μας. Εάν, όντως, δε χρειαζόμαστε σε αυτό τον τομέα, θα βρούμε άλλους τομείς όπου οι άνθρωποι έχουν ανάγκη για να προσφέρουμε, εφόσον έχουμε τη διάθεση. Μακάρι, λοιπόν, να μη χρειαζόμαστε, όμως φαίνεται ότι σχετικά με αυτή την κάρτα υγείας, μάλλον δε θα είναι τόσο εύκολα τα πράγματα».
Όσο για τους λόγους που την κάνουν να είναι δύσπιστη σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι αρκετοί. Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν αφορά όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν ασφάλιση, ενώ και σε επικοινωνία που είχε η κα Εξακουστίδου τις προηγούμενες ημέρες με αρμόδιες υπηρεσίες, δε γνώριζαν τίποτα για το θέμα. Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο ή στον ΕΟΠΥΥ δεν είχαν πάρει οδηγίες για το πού θα στέλνουν τους ανθρώπους οι οποίοι θα διαθέτουν αυτή την κάρτα, αν και υποτίθεται ότι το πρόγραμμα θα ξεκινούσε από την αρχή του Σεπτεμβρίου. «Μάλιστα το ψάξαμε, γιατί είχαμε εδώ ένα νέο ζευγάρι που η κοπέλα ήταν έγκυος, και είπαμε, αφού υπάρχει αυτό το πρόγραμμα, γιατί να μην το χρησιμοποιήσουμε; Όμως, κανείς δεν ήξερε τίποτα, δεν υπήρχαν οδηγίες. Συν το άλλο που έχουμε ακούσει, ότι κι αυτές τις κάρτες δε θα τις πάρουν όλοι όσοι είναι πραγματικά ανασφάλιστοι, αλλά όσοι προλάβουν να καλύψουν το ποσό που διατίθεται, το οποίο νομίζω ότι είναι μέσω ΕΣΠΑ».
Και εμείς, πάντως, σε επικοινωνία που είχαμε την περασμένη Παρασκευή με το διευθυντή των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ στην Καλαμάτα, Γιώργο Σαραντόπουλο, μας δήλωσε ότι δεν είχε λάβει καμία οδηγία σχετικά με το θέμα. Απλώς, όπως πρόσθεσε, είχε ακούσει γι’ αυτή την κάρτα και ότι θα την έπαιρναν οι δικαιούχοι από τα ΚΕΠ.
Από την πλευρά της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, ο διευθυντής Στέφανος Στεφανόπουλος μας είπε ότι η μόνη οδηγία που έχει είναι να ενημερώνει τους ανθρώπους που βγάζουν βιβλιάριο απορίας ότι έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αυτή την κάρτα υγείας.  
Ένα άλλο ερώτημα είναι ποιες ακριβώς υπηρεσίες θα λαμβάνει ο ανασφάλιστος με αυτή την κάρτα, καθώς από το σχετικό ιστότοπο (www.healthvoucher.gr) στον οποίο απευθυνθήκαμε μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμάτας, δε γίνεται εντελώς σαφές τι χρονική διάρκεια θα έχει η κάρτα, πόσες ακριβώς επισκέψεις σε γιατρούς δικαιολογεί, τι αριθμό εξετάσεων και σε τι χρονικό διάστημα.
 
Και ασφαλισμένοι στο Κοινωνικό Ιατρείο
«Εν τω μεταξύ, συνεχώς γίνονται περικοπές και στους ασφαλισμένους. Έτσι φτάνουν στο Κοινωνικό Ιατρείο και άνθρωποι που έχουν ΟΓΑ ή που έχουν σύνταξη του ΙΚΑ, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τη συμμετοχή τους για να πάρουν τα φάρμακα. Και εδώ μπαίνει και από τη δική μας πλευρά ένας προβληματισμός. Τι κάνεις; Λες σε αυτό τον άνθρωπο ότι δεν μπορείς να τον βοηθήσεις; Του λες πήγαινε στο Κοινωνικό Φαρμακείο, το οποίο λειτουργεί μία ώρα την εβδομάδα κάθε Τετάρτη; Κάποιους τους στέλνουμε, αλλά όταν έρθει ο παππούς με την πατερίτσα ντάλα μεσημέρι, πώς θα τον στείλουμε εκεί κάτω; Αν υπάρχει το φάρμακο εδώ, θα βοηθήσουμε και αυτές τις περιπτώσεις» παρατηρεί η κα Εξακουστίδου.
Και προσθέτει: «Υπάρχει σοβαρή δυσκολία και αν πραγματικά ισχύσει αυτό που λένε, ότι με την εισαγωγή στο νοσοκομείο θα πληρώνουμε 25 ευρώ, καταλαβαίνετε τι θα γίνει. Εδώ δυσκολεύεται ο κόσμος να δώσει τα 5 ευρώ στο Κέντρο Υγείας και τα Εξωτερικά Ιατρεία. Πώς θα δώσει, λοιπόν, με την εισαγωγή του στο νοσοκομείο 25 ευρώ;».
Από την άλλη, η κα Εξακουστίδου επισημαίνει την άριστη συνεργασία που έχει το Δίκτυο Κοινωνικών Ιατρείων Μεσσηνίας με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. «Όποτε χρειάστηκε να δουν κάποιον δικό μας ασθενή, το έκαναν με προθυμία. Οι άνθρωποι είναι προσγειωμένοι, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω πόσα μπορούν να κάνουν, όταν υπάρχουν όλες αυτές οι περικοπές, όταν δεν έχουν υλικά για να δουλέψουν, φάρμακα, τα στοιχειώδη.
Όσο για τους ανθρώπους που μας επισκέπτονται στο Κοινωνικό Ιατρείο, θα έλεγα ότι νιώθουν άσχημα, ίσως και ντροπή. Εμείς προσπαθούμε να τους πούμε ότι δε φταίνε οι ίδιοι που βρίσκονται εδώ, καθώς κάποιοι άλλοι αποφάσισαν για όλους μας. Και πολλοί εθελοντές μας δεν έχουν λύσει το πρόβλημα της επιβίωσής τους. Απλά έρχονται εδώ κάποιες ώρες για να μη μένουν στο σπίτι, νιώθουν ότι προσφέρουν πραγματικά και παράλληλα δέχονται τις υπηρεσίες του Ιατρείου».