Και το Σωματείο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας μπαίνει από σήμερα στην απεργία, καθώς συμμετέχει στη 48ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, ενώ για δεύτερη μέρα απεργούν οι γιατροί, οι οποίοι ξεκίνησαν τριήμερη απεργία χθες.
Σχετικά με τη χθεσινή συμμετοχή στην απεργία των γιατρών, τα στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρα, όπως σημείωσαν χθες στο «Θ» τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας, καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης, όσο και η γραμματέας, αναισθησιολόγος Χρυσάνθη Μάλλιου. Ο πρόεδρος των γιατρών λέει ότι οι εφημερεύοντες είναι τόσοι λίγοι, που κάποιοι γιατροί αναγκάζονται να μην απεργήσουν, γιατί, αν το κάνουν, όλη η δουλειά θα πέσει σε ένα μόνο άνθρωπο. «Ακόμη κι όταν εμείς απεργούμε, το Νοσοκομείο λειτουργεί. Δεν είναι όπως ένα σχολείο, που αν απεργήσουν όλοι οι καθηγητές του μπορεί να κλείσει» παρατήρησε ο κ. Μάκαρης, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι έτσι κι αλλιώς οριακή.
Και η κα Μάλλιου πρόσθεσε ότι η συμμετοχή στην απεργία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, καθώς, εκτός από τους γιατρούς που εφημερεύουν και αυτούς που έχουν ρεπό, απομένουν ελάχιστοι για να απεργήσουν.
Τη δύσκολη κατάσταση, λόγω έλλειψης προσωπικού, το Σωματείο των Ειδικευμένων Ιατρών περιέγραφε σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε χθες στον τοπικό Τύπο.
Εκτός των άλλων, το Σωματείο έκανε λόγο για τακτικά χειρουργεία που δε γίνονται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και για λόγους ασφαλείας, λόγω έλλειψης ιατρών αναισθησιολόγων. Σοβαρή χαρακτήριζαν, επίσης, οι γιατροί την απουσία γαστρεντερολόγου από το νοσοκομείο. Αυτό, όπως σημείωναν στην ανακοίνωσή τους, αποτελεί απόλυτη επισφάλεια όσον αφορά στην υγεία των ασθενών, καθώς για επείγουσες γαστρεντερολογικές επεμβάσεις καλείται εξωτερικός ιατρός. Μιλούσαν ακόμη για προβλήματα και στις παθολογικές κλινικές, ενώ χαρακτήριζαν την κατάσταση των Επειγόντων, όχι μόνο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας αλλά και της Κυπαρισσίας, τραγική.
Τέλος, όσον αφορά στο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, έχει προγραμματίσει γενική συνέλευση για αύριο Πέμπτη το μεσημέρι στο χώρο του ιδρύματος, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και η συμμετοχή στην απεργία.
Της Μαρίας Νίκα