26η Αμφικτιονία Εθελοντών Αιμοδοτών 4-6 Oκτωβρίου σε όλο το Δήμο της Καλαμάτας

26η Αμφικτιονία Εθελοντών Αιμοδοτών 4-6 Oκτωβρίου σε όλο το Δήμο της Καλαμάτας

Εντυπωσιακή λήξη στην Καλαμάτα της 11ης Λαμπαδηδρομίας 

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Ένα τριήμερο εκδηλώσεων, με μια θεαματική λαμπαδηδρομία την τελευταία ημέρα που θα καλύψει 130 χλμ. στην περιοχή μας, με τη δάδα να πετά ακόμα και πάνω από την Καλαμάτα με παρά πέντε, θα πραγματοποιηθεί 4 με 6 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 26ης Αμφικτιονίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδας και της 11ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας.
Με σύνθημα «Ελλάδα, αυτάρκης σε αίμα», οι οργανωτές ευελπιστούν στην ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κόσμου, ενώ συνδιοργανωτές στις εκδηλώσεις είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας και πλήθος φορέων και συλλόγων.
Η τελετή έναρξης της 26ης Αμφικτιονίας θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, σηματοδοτώντας παράλληλα και την τελετή λήξης της 11ης λαμπαδηδρομίας.
 
Αυτάρκης Πελοπόννησος
Συνέντευξη Τύπου χθες παραχώρησαν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαπας και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, Δημήτρης Βεργόπουλος και Λάμπρος Μπούκλης.
Ο κ. Αλευράς συνεχάρη τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας για το έργο που επιτελείται στην εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά ιστών και οργάνων σώματος. Τόνισε δε, ότι η Περιφέρεια στηρίζει τέτοιες προσπάθειες και μέσα από τις υπηρεσίες της επιδιώκει την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την αύξηση των εθελοντών αιμοδοτών.
Με τη σειρά του ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε: «Επιλέξαμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου να γίνει αυτή η Αμφικτιονία και να αναδειχθούν τα προβλήματα στο χώρο της εθελοντικής αιμοδοσίας, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί, συζητώντας τα και με τις προτάσεις που θα καταθέσει ο καθένας, να γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια, ώστε και η Πελοπόννησος να μπορέσει να είναι αυτάρκης από το εθελοντικά προσφερόμενο αίμα».
Επίσης, ο κ. Πρωτόπαπας ευχαρίστησε ξεχωριστά όλους όσοι έχουν συνδράμει για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
Από την πλευρά του, ο κ. Βεργόπουλος περιέγραψε το πρόγραμμα μιας εντυπωσιακής λαμπαδηδρομίας. Όπως είπε, η φλόγα θα βρίσκεται στο Δήμο Καλαμάτας από την Τετάρτη 2 έως και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου. Θα διασχίσει περισσότερα από 130 χλμ. και θα συμμετέχουν περισσότεροι από 600 εθελοντές λαμπαδηδρόμοι.
Την Παρασκευή, από το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το νοσοκομείο και όλους τους εθελοντικούς αιμοδοτικούς συλλόγους.
Στη λαμπαδηδρομία θα συμμετάσχουν μαθητές, μέλη Συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μεμονωμένοι ποδηλάτες, ο «Ευκλής», εθελοντές Σαμαρείτες, Σώματα Ασφαλείας, μηχανοκίνητος αθλητισμός κ.ά. Η φλόγα θα περάσει απ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, ενώ θα ανέβει έως και το «Καλάθι» του Ταϋγέτου. Από εκεί αεροπτεριστές θα υπερίπτανται της πόλης με τη φλόγα και θα προσγειωθούν στο Φιλοξένια, όπου ανεξάρτητοι δρομείς θα την παραλάβουν και θα καταλήξουν στη Μικρή Μαντίνεια. Εκεί, θα την παραλάβει το Λιμενικό και με βατραχανθρώπους θα φτάσει στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Η φλόγα θα περάσει από τους Αγίους Αποστόλους, όπου θα γίνει μια μικρή τελετή, και θα καταλήξει στις 6.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία, όπου θα την υποδεχτούν ιππείς. Οι δε πρόσκοποι θα κάνουν παιχνίδια για τα μικρά παιδιά.
Κλείνοντας ο σύμβουλος Ποιότητας της Ομοσπονδίας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μπούκλης, σημείωσε ότι η Καλαμάτα εκείνες τις ημέρες θα είναι πανελλήνιο επίκεντρο: «Είναι πολύ σημαντικό, όλοι αυτοί οι κοινωνικοί εταίροι με αφορμή την αιμοδοσία να μπορέσουν να συνεργαστούν, να γνωριστούν, να ανταλλάξουν γνώμες για μια κοινή και αλληλέγγυα πορεία στη Μεσσηνία. Είναι σημαντικό να αναδείξουμε την Καλαμάτα πανελλαδικά ως μια κοιτίδα δημοκρατίας, πολιτισμού και αλληλεγγύης».
 
Λεζάντα
Από αριστερά ο σύμβουλος της Ομοσπονδίας Λάμπρος Μπούκλης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαπας και το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής από το Δήμο Καλαμάτας, Δημήτρης Βεργόπουλος