Το Νέο ΕΣΠΑ θα δώσει τη λύση για το Τσακώνα – Καλό Νερό

Το Νέο ΕΣΠΑ θα δώσει τη λύση για το Τσακώνα – Καλό Νερό

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
 
Το Νέο ΕΣΠΑ θα δώσει τη λύση
 
Για τα τμήματα Πάτρα-Πύργος και Τσακώνα-Καλό Νερό 
 
Για μία ακόμα φορά φαίνεται πως επιβεβαιώνεται το κούρεμα στο τμήμα της Ολυμπίας Οδού από την Πάτρα έως την Τσακώνα από τη σύμβαση παραχώρησης της ομώνυμης κοινοπραξίας, στο πλαίσιο των νέων συμφωνιών που διαμορφώνονται μεταξύ Δημοσίου, εργολάβων και τραπεζών, υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιβόητη επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων.
Ταυτοχρόνως, το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε το τμήμα της Ολυμπίας Οδού, μήκους 87,5 χιλιομέτρων, από την Πάτρα έως τον Πύργο και η βελτίωση της παράκαμψης για την Αρχαία Ολυμπία να κατασκευαστούν ως ενιαίο δημόσιο έργο και, μάλιστα, να δημοπρατηθεί από τις αρχές του 2014, ως έργο πρώτης προτεραιότητας από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Δεδομένου ότι το 90% των χρημάτων θα δοθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι προκαταρκτικές εργασίες και σε μεγάλο βαθμό οι απαλλοτριώσεις, το πιθανό είναι ο άξονας της δυτικής Πελοποννήσου να κατασκευαστεί ως αυτοκινητόδρομος με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα γρηγορότερα από το βόρειο άξονα Πελοποννήσου, που ακολουθεί την τύχη των «παγωμένων» αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων, τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα.
 
Ηλεία
Αρμόδιες πηγές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών επιβεβαίωσαν προς δημοσιογράφους ότι ο δρόμος καρμανιόλα από την Πάτρα έως τον Πύργο, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία γίνονται θανατηφόρα τροχαία με συχνότητα κάθε δεύτερη ημέρα, περικόπτεται από τη σύμβαση παραχώρησης και θα επαναδημοπρατηθεί με πόρους από το νέο EΣΠΑ.
Τα καλά νέα για την Ηλεία ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, ανακοίνωσαν πρώτα στη βουλευτή Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία είχε καταθέσει στο υπουργείο τη σχετική εναλλακτική πρόταση χρηματοδότησης.
Μετά τη συνάντησή της στο υπουργείο Υποδομών, η κα Αυγερινοπούλου ανακοίνωσε ότι, όπως ενημερώθηκε από την πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, η σύμβαση για το τμήμα Πάτρας-Πύργος αναμένεται να έρθει στη Βουλή εντός των προσεχών εβδομάδων.
Η εκτίμηση του υπουργείου είναι ότι, επειδή έχουν ήδη ολοκληρωθεί τεχνικά έργα αξίας 90 εκ. ευρώ κι επειδή υπάρχουν έτοιμες μελέτες, το έργο θα ολοκληρωθεί σύντομα. Συγκεκριμένα, στο τμήμα Πάτρα-Πύργος απαλλοτριώσεις για την κεντρική αρτηρία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν δοθεί σε ποσοστό 75%.
Απομένει να εκδικαστούν συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις ύψους 24 εκ. ευρώ για παράπλευρους δρόμους, ενώ οι αρχαιολογικές έρευνες και τα τεχνικά έργα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι να προχωρήσει άμεσα και το τμήμα Τσακώνα -Καλό Νερό, καθώς είναι ο μοναδικός κάθετος άξονας που συνδέει την Αθήνα με τη νοτιοδυτική Ελλάδα.
ypodomes.com