«Βουλιάζει» η αγορά ακινήτων και στη Μεσσηνία λόγω φόρων

«Βουλιάζει» η αγορά ακινήτων και στη Μεσσηνία λόγω φόρων

Σπιράλ… θανάτου στην αγορά ακινήτων, λόγω της υπέρογκης φορολογίας και της οικονομικής στενότητας που προκαλούν κατρακύλα τιμών, αδυναμία αποπληρωμής των δανείων και εκποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 45% των ιδιοκτητών ακινήτων δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους, ενώ τέσσερις στους δέκα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους δάνειο, ακόμα και μετά τη ρύθμιση.
Την παραπάνω εικόνα βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά στη Μεσσηνία, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Την ασφυξία στην αγορά περιέγραψαν προχθές οι ειδικοί και παράγοντες της κτηματαγοράς σε ημερίδα που διοργάνωσε η εταιρεία Prodexpo. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και οικονομικός σύμβουλος της Eurobank, Γκίκας Χαρδούβελης, ανέφερε ότι τα δύο τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αυξήθηκε 6,5 φορές. Το 2010 η αγορά ακινήτων έδωσε φόρους 487 εκατ. ευρώ και εκτοξεύτηκαν στα 3,18 δισ. το 2013.
Ο οικονομικός σύμβουλος της Eurobank υποστήριξε ότι η υπέρμετρη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μπορεί να οδηγήσει σε εκποίηση, η οποία με τη σειρά της θα πιέσει περαιτέρω τις τιμές των κατοικιών.
Πρόσθεσε ότι η αγορά ακινήτων θα ανακάμψει, αφού γυρίσει σε θετικό πρόσημο η ελληνική οικονομία. Ο ίδιος προέβλεψε ότι η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων θα έρθει πρώτα από τα επαγγελματικά ακίνητα και όχι από τις κατοικίες.
Τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Real Estate Solutions, Δημήτρης Ανδρίτσος. Τόνισε ότι το 40% των δανειοληπτών δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το στεγαστικό του δάνειο, ακόμη και μετά τη ρύθμιση που έκανε με την τράπεζά του, και οδηγείται αναπόφευκτα στην εκποίηση της περιουσίας του, αν καταργηθεί η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Ο κ. Ανδρίτσος υποστήριξε ότι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα δημιουργήσει νέο κύκλο πτώσης των τιμών των ακινήτων.
Ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου ήταν ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γιάννης Μουρμούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στο καυτό θέμα των πλειστηριασμών και τον κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχει στην περίπτωση που το φαινόμενο λάβει μαζική διάσταση. Ανέφερε ότι η άρση θα πλήξει την ελληνική οικονομία και θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη της ανάπτυξης το 2014.
 
Διαμερίσματα
Στα διαμερίσματα οι τιμές έχουν υποχωρήσει έως 30% τα τρία τελευταία χρόνια. Τα δε επαγγελματικά ακίνητα δέχθηκαν μεγαλύτερες πιέσεις, με αποτέλεσμα οι τιμές να κάνουν βουτιά έως 60%.
Ο αριθμός των νεόδμητων κατοικιών που παραμένουν στα αζήτητα φθάνει τις 250.000, ενώ στην περίπτωση που οι πλειστηριασμοί αρχίσουν από τις αρχές του νέους έτους, η προσφορά θα αυξηθεί κατακόρυφα, με συνέπεια την περαιτέρω πτώση των τιμών.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε έρευνα της εταιρείας MARC, η οποία ανέδειξε ότι ένας στους τρεις δανειολήπτες έχει προχωρήσει σε διακανονισμό με τις τράπεζες για την καταβολή μικρότερης δόσης του στεγαστικού του δανείου. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα δανειολήπτες ανησυχούν στην περίπτωση που γίνει άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.
Το ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας απασχολεί μόλις το 4,2% των ερωτηθέντων, από 22,6% το 2006. Αντίθετα, το ποσοστό αυτών που θέλουν να πουλήσουν το ακίνητό τους ανέρχεται σήμερα στο 18,5% έναντι 12,3% το 2006.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης