Εκδήλωση των Φιλολόγων Μεσσηνίας «Ολοκαύτωμα και τραυματικές εμπειρίες»

Εκδήλωση των Φιλολόγων Μεσσηνίας «Ολοκαύτωμα και τραυματικές εμπειρίες»

Διημερίδα με θέμα «Ολοκαύτωμα και τραυματικές εμπειρίες» διοργανώνεται σήμερα και αύριο με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» και τις σχολικές συμβούλους Φιλολόγων Μεσσηνίας, Δήμητρα Σταθοπούλου και Βασιλική Σακκά.
Συγκεκριμένα, σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τους εξής εισηγητές: Γεώργιο Κόκκινο, καθηγητή της Ιστορίας και της Διδακτικής της Ιστορίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Το τραύμα του ολοκαυτώματος και η ευρωπαϊκή ταυτότητα», Οντέτ Βαρών – Βασάρ, ιστορικό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: «Εξόντωση και διάσωση: Σκέψεις με αφορμή την ταινία του Β. Λουλέ», Βασιλική Σακκά, σχολική σύμβουλο Φιλολόγων Ν. Μεσσηνίας: «Εμείς και οι “άλλοι”: Η εμπειρία του ανεπαίσθητου εκφασισμού μιας κοινωνίας» και Βασίλη Λουλέ, σκηνοθέτη: «Ξανακερδίζοντας το παιδικό βλέμμα».
Αύριο, από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι, θα υλοποιηθεί βιωματικό σεμινάριο κινηματογραφικής γραφής ιστορικού ντοκιμαντέρ στα γραφεία του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, από το σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, με τίτλο «Το ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο» (Εισαγωγή).
Στις 7.30 το απόγευμα στο ΔΗΠΕΘΕΚ θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ταινία – ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά», ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη. Το θέμα αφορά πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής. Η παιδική ηλικία ήταν ο Παράδεισός τους. Ακόμα κι αν την έζησαν κρυμμένα στην αγκαλιά των ξένων, ακόμα κι αν την έχασαν στη σκιά του Ολοκαυτώματος.
Η διημερίδα «Ολοκαύτωμα και τραυματικές εμπειρίες» αποτελεί μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Ιστορία, με γενικό τίτλο «H Ιστορία ως δραστική δύναμη στη σύγχρονη πραγματικότητα».
Όσο για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του Συλλόγου Φιλολόγων Μεσσηνίας, μέχρι το τέλος του χρόνου έχουν προγραμματιστεί οι εξής:
-9 Νοεμβρίου: «Η βιομηχανική Καλαμάτα μέσα από τις εκδόσεις των ΓΑΚ & άλλες τοπικές εκδόσεις»
-14 Δεκεμβρίου: «Η πολιτιστική ταυτότητα της Καλαμάτας από τον 19ο αιώνα έως σήμερα».
Το αφιέρωμα στην Ιστορία θα ολοκληρωθεί με τα «Λογοτεχνικά Απογεύματα», που θα είναι αφιερωμένα στο ιστορικό μυθιστόρημα.