Ελαιόλαδο “LIA”: «Ένα ακόμα μεσσηνιακό success story»

Ελαιόλαδο “LIA”: «Ένα ακόμα μεσσηνιακό success story»

Οι ρίζες της ευδαιμονίας από την Τριφυλία
 
Ο Κωνσταντίνος και η Χριστίνα Στριμπάκου φτιάχνουν ένα ακόμα μεσσηνιακό success story, επενδύοντας στην παραδοσιακή γεωργία
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
ΦΩΤΟ: Μαργαρίτα Νικιτάκη
 
Μόλις χθες, σε μία ακόμα συνέντευξή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, σημείωνε πως το διαβατήριο για την επιτυχία των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό είναι η ποιότητά τους.
Μάλιστα, τόνιζε ότι τώρα που η Ευρώπη και όλος ο κόσμος κάνουν στροφή προς την ποιοτική γεωργία, είναι πραγματική ευκαιρία για τα προϊόντα μας να πάρουν στην παγκόσμια αγορά τη θέση που τους ανήκει.
Το προηγούμενο διάστημα, λοιπόν, σ’ ένα αφιέρωμα του περιοδικού «Κ» της «Καθημερινής», μάθαμε ότι μεταξύ των εταιρειών που μετέχουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης νέων επιχειρηματιών της ολλανδικής πρεσβείας, με τίτλο Orange Grove, είναι μία δική μας, από τη Μεσσηνία. Η καλύτερη αφορμή για να ψάξουμε το θέμα καλύτερα.
To Ελαιόλαδο LIA’ είναι η πραγματοποίηση του παιδικού ονείρου των LIA’ Cultivators ή αλλιώς του Κωνσταντίνου και της Χριστίνας Στριμπάκου. Τα τελευταία χρόνια οι γονείς τους, αφού τους έμαθαν ότι η «γεωργία και η γη είναι συναρπαστική», τους παραχώρησαν τον οικογενειακό ελαιώνα κι έτσι ο Κωνσταντίνος και η Χριστίνα ξεκίνησαν να ειδικεύονται στις μεθόδους παραγωγής κι επεξεργασίας ελαιολάδου και να επιδιώκουν την premium ποιότητα του προϊόντος τους.
Όπως δήλωσαν, πρόσφατα, σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις τους, «η ελιά είναι ένα μαγικό δέντρο. Όσο περισσότερο τη φροντίζεις, τόσα περισσότερα σου δίνει. Επειδή έχουμε μάθει να αγαπάμε την ποιότητα και την πρόοδο, είναι η πιο γόνιμη περίοδος να ακολουθήσουμε το όνειρό μας», σημειώνει η Χριστίνα.
Ο Κωνσταντίνος τα δέκα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εγρήγορση, ακολουθώντας αλλά και βελτιώνοντας τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής. Η Χριστίνα από το 2011 παρακολουθεί την πορεία δημιουργίας του μπουκαλιού και φροντίζει επιμελώς, ώστε να φτάσει στα χέρια σας μια τέλεια αισθητικά συσκευασία. Επίσης, εξειδικεύεται στη γευσιγνωσία ελαιολάδου και στα μελλοντικά της σχέδια είναι ο σχεδιασμός ενός εκπαιδευτικού – πολιτιστικού προγράμματος.
Και οι δύο, άλλωστε, επενδύουν το χρόνο τους, εφόσον ακολουθούν το όνειρό τους, να παράγουν ένα φυσικό προϊόν premium ποιότητας και να το παρέχουν στον καταναλωτή με άμεσο τρόπο.
Οι ελαιώνες τους βρίσκονται στην περιοχή της Τριφυλίας, κάτω από το Όρος Αιγάλεω και δροσίζονται από την αύρα της θάλασσας του Ιονίου. Ως αποτέλεσμα, η εξαιρετική ποιότητα του εδάφους αλληλεπιδρά με το μοναδικό μικροκλίμα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην καλλιέργεια της ελιάς σε ιδανικές συνθήκες.
Η λογική με την οποία καλλιεργούν ο Κωνσταντίνος και η Χριστίνα μοιάζει περισσότερο με τον τρόπο που εφάρμοζαν οι παππούδες μας.
«Ως γνωστόν, η καλλιέργεια της ελιάς απαιτεί χρόνο και κόπο. Το σημαντικό για μας είναι ότι εφαρμόζουμε την καλή παραδοσιακή γεωργία, αφού από τους κανόνες που μας παραδόθηκαν από τους γονείς και τους παππούδες μας επιλέγουμε να ακολουθούμε μόνο όσους είναι απόλυτα συμβατοί με τη σύγχρονη αξία του σεβασμού προς το περιβάλλον, έχοντας ως πρώτιστη επιδίωξή μας την premium ποιότητα του ελαιολάδου.
Το δυνατό σημείο της μοναδικότητάς μας είναι η γη μας. Χώμα υγιές (μακριά από οποιαδήποτε μορφή μόλυνσης) και τέλειες κλιματολογικές συνθήκες. Το σπουδαίο στην καλλιέργεια είναι να έχεις υγιή καρπό. Η συγκομιδή γίνεται χειρωνακτικά, φροντίζοντας να μην ταλαιπωρούμε τα δέντρα, να μην τα τραυματίζουμε, γιατί αυτό προκαλεί προβλήματα στο δέντρο και, συνεπώς, στο λάδι.
Προσέχουμε τον καρπό της ελιάς κατά τη συγκομιδή, τοποθετώντας τον σε καλά αεριζόμενους χώρους. Δε χρησιμοποιούμε πλαστικά σακιά και το σημαντικότερο όλων είναι ότι η ψυχρή έκθλιψη γίνεται την ίδια μέρα, με τη δέουσα προσοχή, ώστε να διατηρηθούν όλα τα θρεπτικά και οργανοληπτικά στοιχεία του ελαιολάδου.
Τέλος, η τυποποίηση γίνεται σε πιστοποιημένο με ISO τυποποιητήριο, που είναι εναρμονισμένο με τα διεθνή πρότυπα και με εγκαταστάσεις που τηρούν όλες τις προδιαγραφές συστήματος διαχείρισης ποιότητας. Είναι προφανές ότι κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίζουμε άριστες συνθήκες παραγωγής, εμφιάλωσης και διατήρησης», τονίζουν.
Το επόμενο βήμα στα σχέδια των LIA’ Cultivators είναι να δημιουργήσουν τις προδιαγραφές ώστε να προσκαλούν τους καταναλωτές τους να ταξιδέψουν στη Μεσσηνία και να γνωρίσουν από πού προέρχεται το λάδι που έχουν επιλέξει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
«Να ξεκινάμε με τα ποδήλατα από τις εγκαταστάσεις μας, να ποδηλατούμε προς τους ελαιώνες μας, να περπατάμε κάτω από τα δέντρα, να βλέπουμε την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, όλη τη διαδικασία παραγωγής λαδιού, να ζυμώνουμε ψωμί, να μαζεύουμε άγρια χόρτα από τη γη μας, και να καταλήγουμε κάνοντας μια γιορτή. Απλά και με πάθος. Αυτό είμαστε και αυτό προσφέρουμε», εξηγεί η Χριστίνα.