Μια γιατρός στη Μινεσότα


Το ταξίδι του «Θάρρους» συνεχίζεται και σήμερα φθάνουμε στη μακρινή Μινεσότα και συγκεκριμένα στο Ρότσεστερ. Εκεί βρίσκεται η Καλαματιανή γιατρός, Σπυριδούλα Μαράκα.
Η Σπυριδούλα σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ενώ εργάστηκε στην Καλαμάτα ως αγροτικός ιατρός. Στη συνέχεια συμμετείχε στην κλινική έρευνα για το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών στο Northwestern University, Chicago. Έπειτα ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παθολογίας στο University of Connecticut και μόλις ξεκίνησε την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας στη Mayo Clinic.

-Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Έφυγα πριν από 4 χρόνια. Η απόφαση ήταν σίγουρα πολύ δύσκολη, αλλά η υποστήριξη της οικογένειάς μου και των φίλων μου ήταν καθοριστική.


-Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Ήμουν από τους τυχερούς, θα έλεγα, αφού είχα εξασφαλίσει μια επιστημονική θέση πριν από την αναχώρησή μου από την Ελλάδα.

-Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Στην αρχή με εξέπληξε ο σεβασμός που έχουν οι άνθρωποι στην Αμερική για την ιστορία μας και την προσφορά μας στον πολιτισμό. Και φυσικά, όλοι αναφέρουν πως είτε έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας είτε σκοπεύουν να το κάνουν στο μέλλον. Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία 2 χρόνια όλοι στέκονται στην ελληνική οικονομική κρίση, τα αίτιά της και την ευθύνη μας.

-Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Την αξιοκρατία.


-Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Αρχικά το Mississippi River, έπειτα την Mayo Clinic και κλείνοντας το Mall of America

-Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, η παραλία…

-Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Πάντα υπάρχει.

Των Κώστα Γαζούλη- Παναγιώτη Μπαμπαρούτση