Με τον αντικαπνιστικό νόμο η ελληνική κοινωνία ασχολείται από το 2002. Η πρώτη προσπάθεια απέβη άκαρπη, καθώς – όπως λένε παράγοντες του χώρου της Υγείας – ο τότε νόμος απαγόρευε… φαινομενικά το κάπνισμα. Οι πρώτες, πιο γερές σε σχέση με το 2002, βάσεις μπήκαν το 2009, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και o αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόστηκε, πλέον, επί υπουργίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για μικρό χρονικό διάστημα.
Και τότε υπήρχαν προβλήματα, λόγω του ελλιπέστατου ελεγκτικού μηχανισμού, τα οποία επιδεινώθηκαν με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Αρχικά είχε ειπωθεί ότι το έργο θα συνεχιστεί από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας. Πλην όμως, οι επονομαζόμενοι «Ράμπο» ήταν ελάχιστοι. Η δε Αστυνομία ουδέποτε ενεπλάκη. Από το 2011, μάλιστα, δεν υπάρχουν στοιχεία για καταβολές προστίμων.
Έτσι, λόγω της απουσίας ελεγκτικών οργάνων και δεδομένης της ελληνικής νοοτροπίας, το μέτρο ατόνησε, εξοργίζοντας τους ειδικούς επιστήμονες. Δεν πάει πολύς καιρός από την «έκρηξη» του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Παναγιώτη Μπεχράκη, όταν άκουσε τον νυν υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη να ανακοινώνει, στα μέσα Νοεμβρίου του 2013, την έναρξη διαλόγου για την εφαρμογή των μέτρων κατά του καπνίσματος.
«Κάπου με μπερδέψατε, υπουργέ. Έχει η κυβέρνηση τη βούληση να εφαρμόσει το νόμο ή όχι;» τον ρώτησε τότε ο κ. Μπεχράκης, σχολιάζοντας: «Αν ο υπουργός δεν μπορεί να εφαρμόζει το νόμο, δεν αλλάζουν το νόμο, αλλά τον υπουργό». Ο κ. Μπεχράκης είναι της άποψης ότι το μόνο εμπόδιο στην εφαρμογή των μέτρων είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Προχθές η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, εξέδωσε νέα εγκύκλιο για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι χειρότερη, αφού δεν υφίσταται πλέον ούτε η Δημοτική Αστυνομία. Ωστόσο, η υφυπουργός έχει ήδη επικοινωνήσει με το γραφείο του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, προκειμένου τους ελέγχους να αναλάβουν κλιμάκια της Αστυνομίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν για το θέμα ότι αναμένεται κοινή υπουργική απόφαση του κ. Δένδια και του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη. Έως τότε, υπεύθυνοι για το θέμα των ελέγχων θα είναι οι περιφερειάρχες, σύμφωνα με την εγκύκλιο.
Απαγόρευση καπνίσματος: Άλλη μία διάταξη που θα γίνει… καπνός
